Postopki z migranti po zagotovilih policije zakoniti in strokovni

Večino tistih, ki so jih v petek prijeli na Ilirskobistriškem, so vrnili Hrvaški, 15, večinoma mladoletnih, jih je zaprosilo za azil.
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar/Delo

Večino, 108 od 123 migrantov, ki jih je policija v petek prijela pri Šembijah, so vrnili na Hrvaško, 15 pa jih je zaprosilo za azil. Med slednjimi gre pretežno za mladoletne osebe, je danes pojasnil vodja sektorja uniformirane policije Tomaž Čehovin iz Policijske uprave Koper. Akcija še poteka, je pa Čehovin poudaril, da so bili policijski postopki po dosedanjih ugotovitvah  zakoniti in strokovni.

Zaradi zagotavljanja varnosti tako prebežnikov kot policistov postopke izvajajo skladno z zakonitimi standardi in tako je bilo tudi v tem primeru. Policisti so migrantom ukazali, naj se uležejo, s čimer so jih lažje nadzorovali in nato tudi izvedli postopek.

Po izvedbi varnostnih pregledov in ko ni bilo več konkretne nevarnosti, da bi bil v postopkih kdo ogrožen, so jih pospremili do avtobusov, s katerimi so jih pripeljali na policijsko postajo. Tam so opravili registracijske postopke in jih nato z avtobusi vrnili hrvaškim organom.


 

Brez poškodb in nasilja, od orožja le kuhinjski noži


Kot je dodal Čehovin, pri tem nihče ni bil poškodovan, niti ni bilo nasilja, migrante pa so tudi oskrbeli z osnovnimi potrebščinami in hrano. Doslej pri njih z izjemo kuhinjskih nožev niso našli orožja ali nevarnih predmetov, prirejenih za napad. V petkovi akciji je sodelovalo okoli 40 policistov, odzvale so se tudi druge policijske uprave.

Čehovin je ob sodelovanje s hrvaško policijo ocenil kot dobro, do zdaj ni bilo težav z vračanjem migrantov. Prav tako so na policiji zadovoljni z delom Slovenske vojske, ki jim je v veliko pomoč. Kot je dodal Čehovin, razume tudi lokalno prebivalstvo, saj gre za veliko območje, odzivnost policije pa je včasih tudi slabša, kot bi si jo mogoče kdo želel.

Policijski postaji Ilirska Bistrica sicer tako slovenska policija kot Policijska uprava Koper ves čas zagotavljata kadrovsko pomoč zaradi povečanega pritiska ilegalnih migracij, tako da delo poteka učinkovito, je prepričan. Ob tem je izpostavil dodatno pomoč vojske, ki se bo s ponedeljkom še okrepila z napotitvijo še enega voda.