Predlagali so plačilne liste z lažnimi podatki

Kosovci so zlorabljali postopke za pridobitev dovoljenj za prebivanje v naši državi.
Fotografija: Policija je ovadila tudi delodajalca, ki je kazniva dejanja omogočal. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Policija je ovadila tudi delodajalca, ki je kazniva dejanja omogočal. FOTO: Špela Ankele

Policisti so ovadili več tujcev, ki so zlorabljali postopke za pridobitev dovoljenj za prebivanje v naši državi, opravili več hišnih preiskav in spisali kopico kazenskih ovadb. Med ovadenimi so tuji državljani, Kosovci, in delodajalec, ki je kazniva dejanja omogočal.

Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Novo mesto in tukajšnji kriminalisti so razkrinkali združbo, ki se je ukvarjala z zlorabami v postopkih pridobivanja dovoljenj za prebivanje. Kot je pojasnila Alenka Drenik, tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto, so namreč končali obsežno kriminalistično preiskavo več kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti.

»Kazniva dejanja so bila povezana z zlorabami državljanov Kosova v postopkih pridobivanja dovoljenj za prebivanje za družinske člane. V obsežnem predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da so državljani Kosova z dovoljenjem za prebivanje v Republiki Sloveniji, zaposleni pri delodajalcu z območja PU Novo mesto, ob pomoči svojega delodajalca v časovnem obdobju od 2014 do 2018 na pristojne upravne enote vlagali vloge za pridobitev dovoljenj za prebivanje za svoje družinske člane iz razloga združevanja družin,« je pojasnila Drenikova.

Plače in dodatki višji le navidez

A v ozadju je bilo kriminalno početje. Vlogam za začasno in stalno prebivanje so vlagatelji namreč prilagali plačilne liste z izkazanimi lažnimi dodatki, ki jih je zagotavljal delodajalec. V lažnih plačilnih listah je delodajalec lažno prikazoval višje plače, lažne dodatke za ločeno življenje, lažne stroške prevoza na delo, in to praviloma zgolj na plačilnih listah, ki so bile potrebne za podajo vlog in so bile upoštevane pri izračunu upravnega organa za preverjanje zadostnih sredstev za preživljanje družinskih članov, za katere so bile podane vloge.

»Ko je upravni organ odobril vloge, pa ti dodatki niso bili več obračunani in so prikazani zgolj minimalni osebni dohodki. S tako prilagojenimi lažnimi plačilnimi listami je bil upravni organ preslepljen, da je izdal dovoljenja za prebivanje petim vlagateljem oziroma skupno 18 tujcem in njihovim družinskim članom,« je dodala. Na ta način so bili vlagatelji upravičeni do socialnih transferjev, ki so se upoštevali v nadaljnjih postopkih pridobitve dovoljenj za prebivanje.

Kot smo še izvedeli, so preiskovalci med drugim pridobili vse potrebne bančne podatke, opravili pa so tudi hišne preiskave v stanovanjskih in poslovnih prostorih, »na podlagi katerih so bili pridobljeni dokazi za utemeljitev suma storitve navedenih kaznivih dejanj«. Skupaj so na pristojno državno tožilstvo poslali pet kazenskih ovadb zoper pet vlagateljev, poleg tega so zaradi sostorilstva ovadili odgovorno osebo pravne osebe delodajalca in tudi samo pravno osebo, in sicer za skupno 54 kaznivih dejanj overitev lažne vsebine in skupno 76 kaznivih dejanj ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

»Predkazenski postopek je usmerjalo pristojno tožilstvo,« je še pojasnila Drenikova in dodala, da so zoper isto odgovorno osebo istega delodajalca vložili kazensko ovadbo zaradi suma storitve 16 kaznivih dejanj overitev lažne vsebine, tudi ker je ta preslepil uslužbenke upravne enote, da so 16 tujih delavcev, državljanov Kosova, prijavile za začasno prebivanje na naslovu, kjer v resnici sploh niso prebivali. V nedograjeni hiši namreč za to sploh ni bilo možnosti.

Preberite še: