Dež pomaga gasilcem krotiti ogenj pri Devinu

Avtocesta med Sesljanom in Tržičem v smeri Benetk je zaprta, prekinjen je tudi železniški promet. Evakuirali kamping v Sesljanu. Ogenj se počasi umirja.
Fotografija: Fotografija je simbolna. Bitka z ognjem na Krasu. FOTO: Ervin Čurlilč, Regijski štab CZ za Severno Primorsko
Odpri galerijo
Fotografija je simbolna. Bitka z ognjem na Krasu. FOTO: Ervin Čurlilč, Regijski štab CZ za Severno Primorsko

Požar v Devinu oziroma Sesljanu so ob 19. uri po poročanju Primorskega dnevnika gasilci, pripadniki civilne zaščite in gozdne policije omejili in ob pomoči popoldanskega naliva tudi marsikje pogasili. Gorelo je še nad avtocesto, zagorela pa so spet posamezna manjša žarišča. Zaskrbljenost je naraščala zaradi napovedane burje. Gasilci območje nadzorujejo.

Avtocesta bo do nedelje zjutraj zagotovo zaprta, prav tako bo zaradi okvare, ki jo je povzročil požar, ustavljen tudi železniški promet. Do kdaj točno, se še ne ve.

Kamping v Sesljanu je doslej zapustilo kakih sto gostov, ki so jih sprejeli v nabrežinsko telovadnico. Občina se trudi zagotoviti zavetišče vsem tisočim, če bo treba.

Državno cesto mimo Sesljana so pod večer delno odprli za promet. Avtomobile v smeri Trsta, ki so bili v dolgi koloni - dosegla je tudi sedem kilometrov - spuščajo počasi, piše Primorski dnevnik.

Spomnimo: ob 12.15 je zagorelo grmičevje na območju za avtocestnim počivališčem v Devinu. Na kraju je bilo več gasilskih enot, gost dim pa se je videl daleč naokrog. Po poročanju očividcev naj bi se požar vnel nenavadno hitro. Ogenj je zajel zelenje tik ob avtocesti in zelo blizu bencinskega servisa devinskega počivališča. Gorelo je tudi za devinskim Conadom, ogenj se je širil proti Sesljanu. Na srečo je v popoldanskih urah dež priskočil na pomoč gasilcem v Sesljanu in Devinu. Stanje se izboljšuje, so za Primorski dnevnik ob 16.30 potrdili gasilci, in to bodisi zaradi dežja kot zaradi zelo številčnega posredovanja gasilskih ekip.

Devin. Fotografija julijskega požara. FOTO: Via Reuters
Devin. Fotografija julijskega požara. FOTO: Via Reuters

Zaradi močne in nagle razširitve požara so pristojni popoldne odredili evakuacijo kampinga v Sesljanu. V njem je približno tisoč gostov. Devinsko-nabrežinski podžupan Mitja Petelin je zaprosil občane za pomoč in jih pozval, naj prinesejo vodo in hrano ter najnujnejše v nabrežinsko telovadnico.

Zaradi gostega dima velja obvezna uporaba zaščitnih mask FFP2.

Ob 14.30 so požar gasili tudi s pomočjo dveh helikopterjev, dodatno pomoč iz zraka bo kmalu nudilo tudi letalo kanader, ki je vzletelo iz Genove, piše Primorski dnevnik. Na pomoč so odšli tudi slovenski gasilci.

Malo pred 15. uro je ogenj prešel avtocesto in je zagorelo tudi na južni strani.

Na krajevnih cestah je vse popoldne zaradi zaprte avtoceste A4 vladala stihija. V teh dneh je bil na tem območju že tako povečan promet.

image_alt
Požari: kako lahko pod površjem tal gori

Zaradi močnega požara, ki se je vnel na območju tik za avtocestnim počivališčem pri Devinu, je družba Autovie Venete zaprla avtocesto med Sesljanom in Tržičem v smeri Benetk (vozila izločajo pri Sesljanu), medtem ko v obratni smeri vozila izločajo pri Vilešu, potem ko so jih prvotno pri Tržiču, navaja Primorski dnevnik. Ob 13.30 so se odločili za dodatno zaprtje (zaprli so izvoz in uvoz tudi pri Redipulji), ker gori tik ob avtocesti in dim povzroča velike težave z vidljivostjo. Prav tako so izpraznili počivališče pri Devinu in zaprli uvoz.

Prekinjen je bil tudi železniški promet, vlaki med Trstom in Tržičem ne vozijo.

Mestne oblasti so prebivalce na območju Devina po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa pozvale, naj ne zapuščajo svojih domov, v nasprotnem primeru pa so priporočili nošnjo zaščitne maske FFP2.

Na tem območju so se s požarom soočali že julija, ko je obsežen požar divjal tudi v Sloveniji, kjer še vedno velja nevarnost pred požari, na Primorskem pa je razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi.

Preberite še: