Pri Pagu rešili posadko jadrnice, med člani Hrvata in Slovenka

Luška kapetanija v Zadru je klic tričlanske posadke na pomoč prejela v soboto ob 14.34.
Fotografija: Nesreča jadrnice na Pagu FOTO: Ministrstvo za pomorstvo, promet in infrastrukturo Republike Hrvaške
Odpri galerijo
Nesreča jadrnice na Pagu FOTO: Ministrstvo za pomorstvo, promet in infrastrukturo Republike Hrvaške

Pri hrvaškem otoku Pag so v soboto rešili tri člane posadke jadrnice, ki je bila poškodovana v neurju v paškem arhipelagu, so v nedeljo sporočili s hrvaškega ministrstva za pomorstvo, promet in infrastrukturo. Na krovu so bili dva Hrvata in Slovenka. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Luška kapetanija v Zadru je klic tričlanske posadke na pomoč prejela v soboto ob 14.34, potem ko se je jadrnici med neurjem poškodoval motor in zlomil jambor.

Uslužbenci kapetanije so skupaj z reševalci tako začeli akcijo iskanja in reševanja posadke, s katero so po telefonu ves čas vzdrževali stik, da bi preprečili paniko in zagotovili pravilno ravnanje na poškodovani jadrnici, so še sporočili z ministrstva za pomorstvo, promet in infrastrukturo.

Jadrnico s posadko so našli ob 16.10 jugozahodno od Proboja na Pagu. Odvlekli so jo do obale in posadko ob 17.20 izkrcali v pristanišču v Povljani na Pagu.

Iz morja rešili dve osebi

S Policijske uprave (PU) Koper pa so sporočili, da je patrulja Postaje pomorske policije Koper s plovilom P-16 v petek med rednim nadzorom prejela obvestilo, da se zunaj rta Piran potaplja plovilo. Pihal je močan veter, morje je bilo močno vzvalovano. Med plovbo so plovilo izsledili s pomočjo utripajočih luči na rešilnem jopiču osebe.

Policista sta opazila prevrnjeno jadrnico, v morju pa dve osebi, ki sta se držali plovila. Najprej sta rešila osebi iz morja, zatem pa s pomočjo plavajoče reševalne vrvi privezala prevrnjeno jadrnico in jo odvlekla do Pirana ter jo tam zvezala ob 23.50, so še dodali na PU Koper.