Še ni jasno, ali bo vzgojiteljica sedla na zatožno klop

O tožilski zahtevi za preiskavo proti Branimiri Vrečar na okrožnem sodišču v Ljubljani še ni odločeno.
Fotografija: Škandal je izbruhnil oktobra lani, ko je na novo zaposlena vzgojiteljica z mobilnim telefonom posnela dogajanje v vrtcu Kengurujčki in posnetke posredovala javnosti. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Škandal je izbruhnil oktobra lani, ko je na novo zaposlena vzgojiteljica z mobilnim telefonom posnela dogajanje v vrtcu Kengurujčki in posnetke posredovala javnosti. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana – Kriminalisti so 67-letno Branimiro Vrečar, ki sploh ne bi smela opravljati dela vzgojiteljice, saj ni imela strokovne izobrazbe in potrebnih znanj, januarja ovadili zaradi kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo desetih otrok v njenem ljubljanskem zasebnem zavodu oziroma vrtcu Kengurujčki. Ali bo zoper njo uveden kazenski postopek, za zdaj še ni jasno.

Oškodovanci naj bi bili stari od enajst mesecev do štiri leta, z njimi naj bi Vrečarjeva slabo ravnala skoraj leto dni, od začetka oktobra 2017 do konca septembra 2018. Policisti so v preiskavi ugotovili, da je nekatere otroke hranila na silo, pri pripravi na počitek pa jih povijala v rjuho.

Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je aprila na kazenskem oddelku okrožnega sodišča vložilo zahtevo za preiskavo, vodja tožilstva dr. Katarina Bergant pa na naše vprašanje, v kateri fazi je postopek, odgovarja, da »odločitve sodišča glede podane zahteve za preiskavo na tožilstvu še nismo prejeli«. Tiskovna predstavnica sodišča Mateja Jazbec pojasnjuje, da o zahtevi tožilstva še ni odločeno.


 

Uporabljala neetične metode


Škandal Kengurujčki je sicer izbruhnil lanskega oktobra, ko je na novo zaposlena vzgojiteljica v tem vrtcu z mobilnim telefonom posnela početje Vrečarjeve in javnosti posredovala posnetke. Ti so prikazovali surovo ravnanje z otroki, Vrečarjeva naj bi na njih vpila, jih žalila in nekatere na silo hranila. Prisilno jih je umirjala tako, da jih je povijala v rjuhe ter pokrivala z vzmetnicami.
Ugotovitve kriminalistov je predstavil vodja oddelka za splošno kriminaliteto na PU Ljubljana Valter Zrinski.

»Otroci niso mogli svobodno izbirati, koliko bodo pojedli. Če so hrano zavračali, jih k jedi ni spodbujala, pri tem ni uporabljala pozitivnih vzgojnih metod.« Vzgojiteljica, ki je dogajanje posnela, naj bi celo povedala, da jim je Vrečarjeva v usta tiščala celo morebitno bruhanje. »Pri pripravi otrok na počitek pa je za nekatere uporabljala neetične ter nestrokovne načine in metode,« so bile ugotovitve policistov.

Vrečarjeva je kakršno koli nečloveško ravnanje z malčki odločno zanikala. Ko je izvedela, da jo je doletela kazenska ovadba, jo je pokomentirala, da je razočarana in ogorčena. Krivdo je zvalila na vzgojiteljico, ki naj bi sama skrbela za otroke, ona pa naj bi ji pri tem le občasno pomagala.

Za oddajo Tarča na TV Slovenija je povedala, da so bili otroci v posteljici zatlačeni zaradi varnosti. Eno od malčic je le položila v posteljo, vzmetnico pa postavila pokonci, da otrok ne bi plezal po mreži. Vzmetnica naj bi nato sama padla na deklico, ker je bila nemirna, iz istega vzroka pa naj bi se tudi sama pokrila čez glavo. S prisilnim hranjenjem otrok pa je po njenem tako: da otrok ne je, ko pride v vrtec, naj bi bilo nekaj popolnoma običajnega. S prisilnim hranjenjem pa naj bi jim le dala priložnost, da poskusijo novo hrano, saj če otrok hrano odklanja ves teden, mu je treba dati vsaj eno žlico, da ni lačen.

In čeprav naj bi bila njena vloga v zavodu samo priprava obrokov, delo hišne gospodinje in morebitna pomoč varuškam, je v resnici odrejala, kdaj in kako se bo varstvo izvajalo, strokovne nasvete in opozorila varuške pa je zavračala, so še ugotovili kriminalisti.

Kengurujčki so šli medtem v stečaj. Kot je dejala stečajna upraviteljica, so se lastniki zanj odločili, ker so morali zapreti zavod in niso bili več sposobni plačevati obveznosti. Vrečarjeva pa je ovadena po 192. členu kazenskega zakonika (zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje), ki veleva, da se starš, skrbnik, rejnik ali druga oseba, ki hudo krši svoje dolžnosti do mladoletne osebe, kaznuje z zaporom do treh let.