Skrajneži na sodišču priznali umor Danke in Norvežanke

Dva izmed treh skrajnežev, neposredno vpletenih v dejanje, sta priznala, da sta ženski umorila. Tretji, da je dejanje posnel.
Fotografija: Sojenje trojici za umor Skandinavk poteka na zastraženem sodišču v mestu Sale v bližini prestolnice Rabat. FOTO: Fadel Senna/AFP
Odpri galerijo
Sojenje trojici za umor Skandinavk poteka na zastraženem sodišču v mestu Sale v bližini prestolnice Rabat. FOTO: Fadel Senna/AFP

Trije islamski skrajneži iz Maroka so na tamkajšnjem sodišču priznali brutalni umor dveh Skandinavk, ki je decembra odmeval v mednarodni javnosti. Tudi zaradi delitve videoposnetka umora na družbenih omrežjih. Zaradi tega je danska policija obtožila 14 oseb.

Trupli 24-letne Danke in 28-letne Norvežanke so odkrili 17. decembra, obe sta bili obglavljeni. Skrajneži so ju umorili v bližini vasi Imlil v gorovju Atlas, zavržno dejanje je pretreslo tako Dansko in Norveško kot širši mednarodni prostor.

Trojica skrajnežev je po poročanju agencije Reuters včeraj na sodišču izjavila, da se je za umor odločila po spodletelem poskusu pridružitve Islamski državi. Svojo pripadnost tej skrajni skupini so tri dni pred umorom potrdili v video posnetku, a jih sodišče obravnava kot posameznike, ki lastnih dejanj niso usklajevali z Islamsko državo.

Oblasti so sicer aretirale še 21 ljudi, povezanih s trojico. Soočajo se z več obtožbami, vključno z obtožbo oblikovanja kriminalne združbe za izvajanje terorističnih dejanj.


 

Storilcem grozi smrtna kazen


Dva izmed treh, neposredno vpletenih v dejanje, sta včeraj priznala, da sta ženski, ki sta na trekingu prenočevali v šotoru, umorila. Tretji je dejanje posnel. »Ko se nam ni uspelo pridružiti Islamski državi, smo se odločili za džihad doma,« se je izjasnil eden izmed obeh morilcev, sicer 33-letni mizar in oče dveh otrok, ki je zaradi dejanj, povezanih s terorizmom, dve leti že preživel v zaporu.

»Obžalujem, kar se je zgodilo,« je dodal. Policija je trojico na avtobusni postaji v Marakešu aretirala že štiri dni po umoru. Tedaj so povedali, da so bili namenjeni v mesto Laayoune na jugu države, a je tožilec ocenil, da so se skušali pridružiti džihadskim skupinam v Sahelu na drugi strani meje z Alžirijo. Sedaj jim grozi smrtna kazen. V Maroku so sicer zadnjo smrtno kazen izvršili leta 1993.