Stephanu grozi devet let zapora

Tožilstvo za Michela Stephana za napeljevanje k uboju predlaga devet let in šest mesecev zapora ter izgon iz države za pet let.
Fotografija: Michel Stephan FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Michel Stephan FOTO: Marko Feist

Ljubljana – Da v življenju ni nikomur storil nič žalega in da se je z Janezom Plavcem v resnici zelo dobro razumel, je danes Libanonec s francoskim potnim listom dr. Michel Stephan prepričeval sodišče, da ni kriv očitkov iz obtožnice. Tožilstvo zanj predlaga devet let in pol zapora ter petletni izgon iz Slovenije, izrek sodbe bo jutri.

Nekdanji uslužbenec Kemijskega inštituta je obtožen napeljevanja Iračana Alija Hamzaha Rashida k uboju Janeza Plavca, vodje nacionalnega centra za NMR spektroskopijo visoke ločljivosti. Kot je v obtožbi zatrjevala tožilka Petra Vugrinec, je Stephan ravno v Plavcu videl krivca, da mu leta 2010 na inštitutu niso podaljšali pogodbe o zaposlitvi ter so mu celo prepovedali vstop v stavbo inštituta. Odločil se je za maščevanje in k uboju nagovarjal Rashida, ki je bil nekoč specialec v iraški vojski.

Za uboj, ki naj bi ga ta zagrešil konec oktobra 2017, naj bi mu obljubil 25.000 evrov (in mu tudi dal 3100 evrov predujma), izročil naj bi mu Plavčevo fotografijo, zemljevid območja njegovega bivališča, shemo linij ljubljanskega potniškega prometa (LPP), rokavice, solzivec in čistila oziroma kemikalije za uničenje sledi.

Toda Iračan je nekaj pogovorov med njima naskrivaj posnel, ga naznanil in policisti so Stephanu po tem, ko sta orožje preizkusila, odvzeli prostost. Libanonec je v svojih današnjih maratonskih sklepnih besedah odločno zavrnil krivdo in dodal, da se je s Plavcem dobro razumel. »Pogosto sva hodila skupaj na kapučino, kosilo ali večerjo,« je dejal med drugim.



Prepričan je celo, da mu je vse skupaj podtaknil Rashid in da je bil pri tem usklajen s slovensko policijo. »Ali me je silil, naj mu dam fotografijo, registrsko številko avta, in me nagovarjal, da greva trenirat streljanje,« je dejal. Iračanu naj bi hotel le pomagati, saj ima duševno zaostalega sina. Za najem hiše naj bi mu dal 3100 evrov, čistila pa zato, ker naj bi bilo njegovo stanovanje zelo umazano.

Tožilka je ostala neomajna, po njenem je Stephanu krivda napeljevanja k uboju in nelegalnega posedovanja orožja v celoti dokazana. Po njenem je poskušal zavestno izkoristiti Iračanov položaj, saj je bil ta prosilec za azil z več otroki, potreboval je denar in bil kot tak še posebej ranljiv. Stephan naj bi tudi vedel, da gre za nekdanjega pripadnika iraške vojske, zaradi česar naj bi ga dojemal kot idealnega človeka za izvršitev dejanja. To zadnje je po besedah tožilke Stephan sam povedal sozaporniku v priporu Alenu Kraljeviću, ki so ga v zvezi s tem tudi zaslišali na sodišču, tega pa naj bi celo nagovarjal, naj poskrbi tudi za umor Rashida zaradi njegovega pričanja proti njemu.

Stephan je ravno zaradi tožilkinega pogostega omenjanja Kraljevića v sklepnih besedah protestiral: »Večkrat je citiran kot Jezusovo ime v Bibliji.« Po njegovem je Kraljević lažnivec, »sociopat in sadist«​. Da Kraljeviću ni verjeti, je prepričan tudi Stephanov odvetnik Gorazd Fišer. Označil ga je namreč za neverodostojno pričo, saj je bil že pravnomočno obsojen, prav tako naj bi bil v kazenskem postopku zaradi goljufije in krivih ovadb.

Stephan pa je po njegovih besedah človek, ki je življenje posvetil kemijski znanosti in je vrsto let delal na Kemijskem inštitutu. Po njegovem mnenju ni dokazov, da bi komur koli grozil. Tudi motiva ni imel. »Se je pa treba vprašati, ali ni morda imel motiva, da ga naznani, Ali,« je dejal Fišer. Pri tem je namignil, da bi lahko Iračan s tem iskal koristi pri pridobivanju azila. »On in njegova družina so zdaj zaščiteni, imajo novo identiteto, država pa poskrbi za vse, kar potrebujejo. Nimajo več težav običajnih beguncev,« je dejal.