Tudi ortoped Gregor Kavčič ni priznal krivde, tožilstvo predlaga prepoved opravljanja poklica

Za ortopeda iz novomeške bolnišnice Gregorja Kavčiča so poleg prepovedi opravljanja poklica predlagali tudi tri leta zapora in denarno kazen v višini 30.000 evrov.
Fotografija: Gregor Kavčič in njegov zagovornik Boštjan Penko. FOTO: Jure Predanič
Odpri galerijo
Gregor Kavčič in njegov zagovornik Boštjan Penko. FOTO: Jure Predanič

Ljubljana – Tri leta vikend zapora, stransko denarno kazen v višini 30.000 evrov in enoletno prepoved opravljanja poklica je, poleg vračila protipravno pridobljene premoženjske koristi, tožilstvo predlagalo za ortopeda iz novomeške bolnišnice Gregorja Kavčiča, če bi včeraj na predobravnavnem naroku priznal krivdo. A tega ni storil.

Ponudba je bila na mizi le včeraj, tožilec Iztok Krumpak je namreč obtoženemu pojasnil, da bo po koncu sojenja zanj zahteval višjo denarno in zaporno kazen (običajno, ne vikend zapor) ter daljšo prepoved opravljanja poklica. Tožilstvo sicer Kavčiču očita, da je od podjetja Emporio Medical prejel 106.898 evrov podkupnine, in sicer na račun, odprt v Avstriji, ter na druge neugotovljene načine. Kavčič je kot kirurg in kot tudi član komisije vplival na izbiro ponudnika medicinskega materiala.
»Ne priznam,« je na vprašanje sodnice Dejane Fekonja, ali prizna krivdo, odgovoril Kavčič, ki je sodišču še pojasnil, da je njegova plača okoli 2500 evrov na mesec, na leto pa ima prek svojega s. p. še dobrih 100.000 evrov dohodkov. Njegov zagovornik Boštjan Penko je sicer predlagal vrsto prič, nekatere je sicer že predlagalo tožilstvo, ki bodo lahko pojasnile, da Kavčič nikoli ni zahteval nedovoljene nagrade. Penko je pojasnil, da je račun v Avstriji odprl na pobudo podjetja Emporio Medical, in sicer zaradi (predvsem njihovih) davčnih razlogov.

Kavčič je po njegovih besedah dlje časa izvajal izobraževalno, znanstveno in drugo strokovno dejavnost v povezavi s produkti proizvajalca Biomet, pa tudi drugi proizvajalcev. Po besedah zagovornika gre za eminentnega strokovnjaka, ki je bil upravičen do tega plačila. Po njegovem namreč ni šlo za nedovoljeno nagrado oziroma provizijo za uporabo določenih produktov, temveč za plačilo Kavčičeve dejavnosti in strokovne promocije izdelkov Biometa, ki je bilo prej sicer res slabše formalizirano, kasneje pa urejeno z ustreznimi pogodbami. Sodišču je obramba izročila tudi dokumentacijo, ki naj bi to potrjevala, hkrati pa je zahtevala izločitev določenih dokazov.


Težko delo za sodišče


V tej zadevi so, kot smo poročali, hišne preiskave kriminalisti opravljali decembra 2013, sodna preiskava je bila uvedena februarja 2017 in končana maja lani, po končani preiskavi je specializirano tožilstvo avgusta lani vložilo obtožnico zoper 15
fizičnih oseb in eno pravno (medtem je za štiri obtožence pregon zastaral). Sodišče tudi sicer čaka težko delo glede na obsežnost spisa – samo obtožba je spisana na 567 straneh – in veliko število obdolženih. Glede na to, da del kaznivih
dejanj absolutno zastara leta 2022 oziroma 2023, bi utegnil primer (vsaj delno) zastarati prej, preden bo dobil pravnomočni sodni epilog.

Ključni očitek iz obtožnice je, da so zdravniki na svoje osebne račune doma in v tujini prejeli denar, kot protiuslugo pa še naprej naročali material pri določenem dobavitelju. Prvoobtoženi je intervencijski nevroradiolog iz ljubljanskega UKC Zoran Milošević, poleg njega pa še radiolog iz UKC Maribor Jožef Matela, travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, nekdanji vodja ortopedije v tej bolnišnici Samo Karel Fokter in Rok Vengust z ljubljanske ortopedske klinike. Očitki se nanašajo še na predstojnika ljubljanske ortopedije Vaneta Antoliča, vodjo lekarne v Valdoltri Natašo Faganeli, ortopeda iz Valdoltre Roberta Cirmana in Gregorja Kavčiča. Na dobaviteljski strani je obtožena Jana Šturm ter pravna oseba podjetje Advanta, prodaja medicinskih pripomočkov.

Sodišče je prejšnji teden že opravilo predobravnavne naroke za Šturmovo, Faganelijevo in Antoliča, ki krivde niso priznali. Naslednji predobravnavni narok bo jutri, Glede na veliko število obtoženih namerava sodnica sojenje razdeliti na štiri povezane sklope.