Učenec padalstva se je poškodoval po skoku z letala

Nesreča: Ni mu uspelo narediti 180-stopinjskega obrata.
Fotografija: Padalca sta stmoglavila (simbolna fotografija). FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
Padalca sta stmoglavila (simbolna fotografija). FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

V nedeljo sta se zgodili dve hudi nesreči padalcev. O poškodbah moških so namreč poročali tako z mariborske kot tudi s celjske policijske uprave. V obeh primerih so tujo krivdo izključili.

Okoli 12.30 je 44-letni učenec padalstva, pod mentorstvom glavnega učitelja in vodje skakanja, kot zadnji skočil iz športnega letala.

»Učenec se je predolgo zadrževal v 'coni zadrževanja', zato je v manever pristajanja prišel napačno in mu je namesto 180-stopinjskega obrata uspelo narediti samo 90-stopinjskega, nato pa je trčil v ograjo, ki športno letališče v Skokah ločuje od civilnega,« je pojasnil Miran Šadl, tiskovni predstavnik PU Maribor.

V nesreči se je 44-letnik poškodoval, zato je sam poiskal zdravniško pomoč v UKC Maribor. »Tam so njegove poškodbe opredelili kot hude,« je pojasnil Šadl in dodal, da so policisti o dogodku obvestili preiskovalca letalskih nesreč in incidentov ter opravili ogled. Tujo krivdo so izključili.
 

Vozel med dvema vrvicama padala


Nekaj pred 11. uro so bili tudi na PU Celje obveščeni o nesreči z jadralnim padalom, v kateri se je hudo poškodoval moški. Kot je pojasnila Milena Trbulin, tiskovna predstavnica PU Celje, se je 60-letniku pri vzletu z vzletišča v Dobrovljah naredil vozel med dvema vrvicama padala, zato je hitreje izgubljal višino in je moral predčasno zasilno pristati v bližini hiše v Podvrhu.

»Pri pristajanju se mu je padalo obrnilo in je padel z višine dobrih štirih metrov na travnato površino. Poškodovanega jadralnega padalca so z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju. Preiskava dogodka še poteka. Po prvih ugotovitvah naj bi bila tuja krivda izključena,« je pojasnila.

Preberite še: