Umrl je Rajko Dujmić

Ustanovni član skupine Novi Fosili je v svojem 66. letu umrl zaradi posledic prometne nesreče.
Fotografija: Rajko Dujmić, pevec Novih fosilov, je bil več dni v komi. FOTO: Željko Hajdinjak/Cropix 
Odpri galerijo
Rajko Dujmić, pevec Novih fosilov, je bil več dni v komi. FOTO: Željko Hajdinjak/Cropix 

Rajko Dujmić, ustanovni član in pevec popularne hrvaške glasbene skupine Novi fosili, je danes umrl za posledicami prometne nesreče, poročajo hrvaški mediji. V sredo prejšnji teden ga je zaradi neprilagojene hitrosti z avtomobilom na ovinku v Starem Lazu na območju Ravne Gore vrglo s ceste in dobil je hude poškodbe glave. Zdravniki so ga dali v umetno komo, iz katere pa se ni več prebudil. Star je bil 65 let.Rajko Dujmić je bil legenda jugoslovanske glasbe in avtor večine uspešnic. FOTO: Neja Markicevic/Cropix
Rajko Dujmić je bil legenda jugoslovanske glasbe in avtor večine uspešnic. FOTO: Neja Markicevic/Cropix


Bil je šef jugoslovanske Abbe


Lep večer na Prisavlju je bil. Nikica Kalogjera in podpisani sva se v prostorih studiev hrvaške televizije pomenkovala o evrovizijskem izboru, ko je pristopil Rajko Dujmić. Glasbena legenda v pravem pomenu besede. Ko sem se mu poklonil v znak spoštovanja vsega, kar je naredil za glasbo, me je dobesedno nahrulil: »Vi, Slovenci, ste ludi [Vi, Slovenci, niste normalni]!« Nič slabega ni mislil, ko mi je odgovoril, da le ni toliko pomemben, kolikor pozornosti mu namenjamo. Ostal je spomin na človeka, ki je ustvaril balkansko Abbo, skupino Novi fosili. 

Rajko Dujmić je bil legenda jugoslovanske glasbe in avtor večine uspešnic. Na koncertih skupine Novi fosili se je trlo ljudi. Prodali so nekaj milijonov plošč in v diskografskem smislu postali in ostali najuspešnejša skupina v nekdanji Jugoslaviji, zato ne preseneča, da so kmalu dobili vzdevek jugoslovanska Abba. Da so imeli več let zapored po 300 koncertov na leto, le še potrjuje priljubljenost zasedbe. Za fosile in druge pevce je Dujmić napisal več kot 2000 pesmi, od tega najmanj 200 hitov. Da te ne volim, Plava košulja, Tonka, Ja sam za ples, Ključ je ispod otirača in Milena je le nekaj od teh. Leta 2013 je prejel najvišjo hrvaško glasbeno nagrado, porin za življenjsko delo.V zadnjih letih so njegovo glasbeno slavo zasenčili obiski sodišč in mesec dni v zaporu, ker je septembra 2015 fizično napadel ženo Snježano. Kljub temu sta Snježana in Rajko, ki sta bila v zakonu več kot tri desetletja, po tem dogodku ostala skupaj. Zdelo se je, da sta zaplula v mirnejše zakonske vode, a sodeč po številnih poznejših incidentih očitno ni bilo tako. Njun razhod je Dujmića, ki je vmes nekaj časa preživel v Remetincu, kjer se je prisilno odvajal odvisnosti od alkohola, še bolj razrval. Pozneje je zaradi še enega incidenta z ženo povedal sodniku, da se ne čuti krivega, ker se je fizično znesel nad njo, ko sta se sprla.

Med letoma 2015 in 2016 je bil tudi v sporu s preostalimi člani zasedbe, zato je veliko pil in se ob tem znašal nad ženo. O sporu s skupino so preostali člani povedali, da naj bi Dujmića nagnali že leta 2014, ker ni bil sposoben odigrati treh ur koncerta. Glavni vzrok naj bi bilo zvezdnikovo nebrzdano popivanje in (menda) uživanje mamil, s čimer je spravljal ob živce preostale člane in ogrožal njihovo ustvarjanje ter uspeh. Ker ni sprejel pomoči in je zavrnil zdravljenje zaradi odvisnosti, so mu obrnili hrbet in si nakopali njegov bes. Dujmić je tožil člane in jim prepovedal nastopati (vsaj na Hrvaškem) z imenom Novi fosili. Postopek še traja.

V Gorskem kotarju, kjer je imel pribežališče, tako kot njegova neizpeta ljubezen, pevka in velika ljubezen košarkarja Dražena Petrovića Sanja Doležal, ki je nadomestila umrlo pevko zasedbe Đurđico Barlović, je Dujmić preživel veliko časa. Prometna nesreča, ki je bila zanj usodna, se je zgodila prav tam.

Preberite še: