Delavci na progi o vožnji vlaka menda niso bili obveščeni

Nesreča se je zgodila na železniški progi med Postojno in Prestrankom pri starem prehodu Rakitnik.
Fotografija: Železniška nesreča pri Postojni FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Odpri galerijo
Železniška nesreča pri Postojni FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Vzrok tragične nesreče na železniški progi pri Prestranku, ko je vlak trčil v skupino delavcev, pri čemer sta dva umrla, dva sta bila huje poškodovana, štirje pa nepoškodovani, še ugotavljajo. Po prvih informacijah delovna skupina na progi ni bila obveščena o prihodu tega vlaka, je pojasnil direktor SŽ Infrastruktura Matjaž Kranjc. Vendar preiskava še poteka. Promet na progi je bil sproščen nekaj po 17. uri, so sporočili iz SŽ.

Podrobnosti o nesreči sta zgodaj popoldne pojasnila generalni direktor SŽ Dušan Mes in direktor SŽ Infrastruktura Matjaž Kranjc. Dušan Mes je povedal, da je danes žalosten dan na Slovenskih železnicah. Potniški vlak je v smeri proti Divači pri Prestranku naletel na delovno skupino, ki je na progi vzdrževala sosednji tir. Dve osebi sta v trčenju umrli. Vsem prizadetim svojcem je izrekel iskreno sožalje. Vzrok za nesrečo še ni znan: »Poslušati bo treba protokole, ki se snemajo, zato bo več znanega v prihodnjih dneh.«

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Kranjc je dodal, da je bila delovna skupina prijavljena ob 07.40. Skupina o vožnji vlaka menda ni bila obveščena. Preiskavo bodo izvedli v prihodnjih dneh. Dva sodelavca sta utrpela težje poškodbe, a po Kranjčevih besedah nista življenjsko ogrožena. Na terenu je pet sodelavcev Slovenskih železnic, ki nudijo psihosocialno pomoč, saj so zaposleni in svojci v hudem šoku.

Inšpektor Policijske postaje (PU) Koper Davor Tozan je o današnji nesreči na železniški progi na kratko povedal: »Kriminalisti še zbirajo obvestila.« O vzroku nesreče tudi Tozan še ni mogel špekulirati, prav tako ne, s kakšno hitrostjo je tik pred nesrečo vozil vlak. Je pa dejal, da je bilo na vlaku deset potnikov, ki niso bili telesno poškodovani. Policisti so sicer zavarovali večje območje okrog kraja, kjer se je zgodila tragedija. 

Železniška nesreča pri Postojni FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Železniška nesreča pri Postojni FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Reševalne službe so bile zjutraj takoj napotene na kraj nesreče, na intervenciji so posredovali tudi gasilci PGD Slavina in PGD Postojna ter helikopter Slovenske vojske. Po besedah vodje intervencije Roka Muhiča je na intervenciji sodelovalo 12 gasilcev PGD Postojna in šest gasilcev PGD Slavina. Njihov del je zdaj zaključen, policisti pa preiskujejo kraj dogodka. 

Hudo poškodovani osebi so v bolnišnico prepeljali s helikopterjem, druge pa z reševalnimi vozili.  

Na centru za obveščanje so zapisali, da se je nesreča zgodila nekaj minut čez 9. uro zjutraj. Policisti so bili o hudi železniški nesreči obveščeni ob 9.21.

Kot so pojasnili na PU Koper, je vlak trčil v skupino delavcev Slovenskih železnic, ki so na tirih opravljali vzdrževalna dela. 

Na Slovenskih železnicah so za Delo pojasnili, da je skupina osmih zaposlenih izvajala nujna vzdrževalna dela, ki se lahko opravljajo v presledkih med železniškim prometom. V skupino zaposlenih je trčil potniški vlak, ki je vozil proti Sežani. 

Na Slovenskih železnicah so na svoji spletni strani takoj po nesreči zapisali, da bo zaradi »izrednega dogodka na relaciji Postojna–Prestranek namesto vlaka IC 503, ki iz Postojne odpelje ob 10.14, vozil nadomestni avtobus. Nastajale bodo zamude. Na omenjenih avtobusih ni mogoč prevoz oseb na invalidskih vozičkih. Prav tako ni mogoč prevoz koles in živali. Pri izvajanju nadomestnih prevozov lahko nastajajo zamude.«

Sožalje političnega vrha, na kraju nesreče že inšpekcija

Tragična nesreča je pretresla tako zaposlene na Slovenskih železnicah kot splošno javnost ter slovenski politični vrh. Predsednik vlade Robert Golob je na družbenem omrežju X izrekel sožalje svojcem umrlih, poškodovanim v nesreči pa zaželel čimprejšnje okrevanje: »Današnja tragična železniška nesreča me je globoko pretresla. Vsem poškodovanim želim čimprejšnje okrevanje, svojcem umrlih pa izrekam iskreno sožalje.«

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan pa je v izjavi za javnost zapisal: »Obžalujem tragično delovno nesrečo, ki se je zgodila ob prenavljanju železniške proge pri Postojni in v imenu ministrstva izrekam sožalje vsem svojcem preminulih. Javnost obenem obveščam, da je inšpektorat za delo skupaj s prometnim inšpektoratom že na kraju nesreče, kjer ugotavljajo, kaj je bil vzrok nesreče in ali bi jo bilo mogoče preprečiti. Vsaka takšna smrt je namreč odveč, zato moramo zagotoviti dosledno upoštevanje pravil varnosti in zdravja na vseh deloviščih, da bodo takšni tragični dogodki v prihodnje preprečeni.«

V zadnjih desetih letih štiri delovne nesreče

Na železniških tirih v Sloveniji so se v zadnjih desetih letih zgodile štiri delovne nesreče s smrtnim izidom, poroča STA. V dveh primerih je bil vzrok nepravilno gibanje po železniških tirih, v enem primeru vzrok smrti še ni znan, ker preiskava še ni zaključena, prav tako še poteka preiskava današnje nesreče, so sporočili iz Slovenskih železnic.

Leta 2018 je na železniški postaji v Kresnicah potniški vlak zadel delavca, ki je opravljal dela na tirih. Delavec je zaradi hudih poškodb na kraju dogodka umrl, šlo pa je za delavca pogodbenika Železniškega gradbenega podjetja, ki je del holdinga Slovenskih železnic.

Letos so se zgodile tri nesreče s smrtnim izidom. V Podgradu pri Ljubljani je julija med delom na železniških tirih umrl železniški delavec po tistem, ko je stopil na sosednji tir, po katerem je pripeljal potniški vlak in trčil vanj.

Železniška nesreča pri Postojni FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Železniška nesreča pri Postojni FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Oktobra je v naselju Pako pri Borovnici potniški vlak zbil 31-letnega delavca. Reševalci nujne medicinske pomoči so s pomočjo gasilcev PGD Stara Vrhnika in Borovnica poškodovanega na kraju nesreče oživljali, vendar je delavec zaradi hudih poškodb umrl na kraju dogodka. Preiskava tega dogodka še ni zaključena, so danes pojasnili na Slovenskih železnicah.

Tretja letošnja nesreča pa se je zgodila danes na železniški progi med postajama Postojna in Prestranek, ko je potniški vlak zbil skupino delavcev Slovenskih železnic. Dva sta po poročanju STA na kraju umrla, dva pa sta huje poškodovana, so za STA navedli na Policijski upravi Koper. Nesrečo so potrdili tudi na Slovenskih železnicah, kjer so pojasnili, da je skupina devetih delavcev na progi izvajala nujna vzdrževalna dela.