Vozniki opozarjajo na svojo ranljivost, policisti na stavkovni sporazum

Šoferji ob dogodku izpostavljajo nevarnost poklica in nujnost izplačevanja poklicnih pokojnin, možje v modrem na (ne)posluh pristojnih.
Fotografija: Vozniki delodajalce že dalj časa obveščajo o pomenu varnega delovnega okolja. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Vozniki delodajalce že dalj časa obveščajo o pomenu varnega delovnega okolja. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – Na sinočnji incident, v katerem je zdaj že pokojni potnik avtobusa ugrabil avtobus in grozil njegovemu vozniku, so se danes odzvali v Sindikatu policistov Slovenije, Sindikatu delavcev prometa in zvez ter v Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije, dveh poklicnih skupin, ki sta bili neposredno vpleteni v dogajanje.

V zadnjem izražajo veliko zaskrbljenost ob dogodku, saj že dolgo časa opozarjajo delodajalce v cestnem potniškem prometu, da je »poklic voznika avtobusa ogledalo družbe, ki mu je treba poleg ustreznega plačila za opravljeno delo omogočiti tudi in varno in zdravo okolje«.

Medtem v sindikatu delavcev prometa, ki sodi pod okrilje zveze svobodnih sindikatov, pravijo, da je delo voznikov nevarno, saj so poleg neugodnega delovnega časa in drugih stresnih dejavnikov, ki so jim priča zaradi celodnevne vožnje, izpostavljeni tudi neposrednemu stiku s potniki. Čeprav so ponekod zaščiteni s stekleno steno, se je v konkretnem primeru izkazalo, da je voznik v primeru nasilnega dogodka odvisen le od samega sebe.


 

Nujnost priznavanja poklicnih pokojnin


Dodajajo, da je takšnih situacij iz leta v leto več in da zaradi tega toliko manj razumejo delodajalce, ki podrejenim oporekajo zakonsko pravico do priznanja poklicne pokojnine. Ta pripada zaposlenim, katerih delovno mesto je posebej izpostavljeno zdravstvenim tveganjem.

»Eden izmed njih je bil tudi LPP, kjer je višje sodišče pritrdilo voznikom, ki so zahtevali plačilo zavarovanja. Žal vozniki prejemajo plačilo, ki njihove odgovornosti ne odraža,« še obžalujejo.
 

Možje v modrem razočarani nad delodajalcem


Ostrejši so v policijskih vrstah, kjer poudarjajo, da medtem ko želita vlada in vodstvo notranjega ministrstva prevaliti stroške delodajalca (drugi bruto) na pleča policistov, ti na terenu s hrabrim, požrtvovalnim in nesebičnim delom rešujejo življenja državljanov, tudi tistih, ki so bili včeraj žrtve ugrabitve na avtobusu.

»Samo policistom gre zahvala, da so uspešno, učinkovito in strokovno odreagirali, da ni bilo nedolžnih žrtev. Ali bodo na notranjem ministrstvu policistom zaradi tega zaračunali stroške goriva službenih vozil, ki so nastali pri zasledovanju ugrabljenega avtobusa, ker tolmačijo da morajo stroške delodajalca pokrivati zaposleni? Ali pa bodo policistom zaračunali stroške raznih sprejemov, kjer se bodo nabirale politične točke na plečih tistih, ki tvegajo svoja življenja, da zagotavljajo varnost v državi?« se sprašujejo. Dodajajo, da je glede na vodstvo ministrstva pričakovati marsikaj.

Preberite še: