Za uboj sestre dvojčice in poskus uboja matere obsojena na 20 let zapora

Tožilstvo je za Mediho Hromadžić zahtevalo višjo kazen, sodišče očitke iz umora prekvalificiralo v uboj
Fotografija: Tako odvetniki kot tožilstvo se bodo pritožili. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Tako odvetniki kot tožilstvo se bodo pritožili. FOTO: Marko Feist

Maribor - Čeprav je okrožna državna tožilka Tadeja Majcen v svojem zaključnem govoru za 39-letno Mediho Hromadžić zahtevala kazen 30 let zapora, pa se je sodni senat mariborskega okrožnega sodišča odločil drugače – »vsega« 20 let zaporne kazni. Takšna je bila odločitev sodnega senata, ki mu je predsedoval sodnik Danilo Obersnel. Kot glavni razlog za deset let nižjo kazen od predlagane pa je prekvalifikacija očitanega dejanja iz očitanega umora in poskusa umora v uboj sestre dvojčice Mersihe ter poskus uboja matere Iznade.

»Seveda se bom pritožila,« nam je takoj po razglasitvi sodbe na kratko dejala Tadeje Majcen. Zatem je tožilka pojasnila, da je njen pogled na zadevo tudi po izvedenem dokaznem postopku ostal nespremenjen. Še vedno je menila, da je Mediha Hromadžić svojo sestro Mersiho umorila na grozovit način, na enak način pa poskušala umoriti tudi svojo mater.

Tega mnenja pa ni delilo sodišče. »Obtožba je trdila, da je šlo za grozovit način izvršitve dejanja. Toda tekom dokaznega postopka sodišče ni našlo znakov grozovitega načina izvršitve. Sicer so bili številni vbodi, a izživljanja ali stopnjevanja uporabljene sile ni bilo,« je odločitev poskušal razložiti predsednik senata, okrožni sodnik Danilo Obersnel.

Sodni senat je obtoženi Medihi Hromadžić za uboj sestre dvojčice pripisal 14 let zapora, za poskus uboja mame Iznade pa še dodatnih sedem, nato pa ji izrekel skupno kazen v višini 20 let zapora.
 

Olajševalne okoliščine


Omeniti velja, da je senat našel kar nekaj olajševalnih okoliščin za obtoženo. Kot prva olajševalna okoliščina je bilo mnenje izvedenca psihiatra Mladena Vrabiča. Ta je ocenil, da je tragičnega jutra prišlo do konflikta med sestrama, v katerega se je vmešala še mama. To pa je pri obtoženi povzročilo strah, zaradi česar je bila njena sposobnost imeti pod nadzorom svoja dejanja bistveno zmanjšana.

Obtoženi v prid je šteti tudi, tako sodnik Obersnel, da je večino svojega življenja živela v neurejenih družinskih razmerjih in kot tretje, da doslej še ni bila pravnomočno obsojena. »Upoštevali smo tudi, da je obtožena dejanje obžalovala in se medtem tudi pobotala z mamo, ki ji je vse oprostila,« je dejal sodnik Obersnel. Kot oteževalno okoliščino pa je sodišče štelo vztrajnost in odločnost obtožene v času izvršitve kaznivega dejanja.

Obdolženkin zagovornik odvetnik Franci Šošterič je vendarle zadovoljen zapuščal sodno dvorano: »Zgodilo se je, na kar smo ves čas opozarjali. V opisanem dejanju ni znakov, da bi šlo za umor, temveč kvečjemu uboj. Sodišče je sledilo našemu predlogu.«

Izšla se je tudi taktika obrambe, ki se na predobravnavnem naroku ni odločila za priznanje krivde - tožilka je obtoženi v zameno za priznanje ponujala 26 let zapora.
 

Zabodla jo je 48-krat


Obtožnica je Medihi Hromadžić očitala, da je 8. marca lani pograbila kuhinjski nož in z njim kar 48-krat zabodla svojo dvojčico. Med obdukcijo so našli vbodne rane tako po prsnem košu kot tudi na hrbtu, pokojna pa je, verjetno zaradi obrambe, imela tudi rane na rokah. Mama Iznada je menda poskušala preprečiti medsebojno obračunavanje med dvojčicama. A posredovanje bi se tudi zanjo skorajda končalo tragično. Imela je veliko sreče, da se je zdaj pokojna Mersiha zatekla po pomoč k sosedu, ki je pograbil obe ranjeni ženski in ju poskušal po stopnišču odpeljati na varno.

Toda nesrečna Mersiha je le nekaj stopnic pred izhodom iz bloka omagala. Sosed je mater pospremil do reševalcev, ki so čakali pred vhodom v blok, ravno v tistem trenutku pa je po stopnicah pritekla obtožena Mediha. Ker je imela v rokah nož, si ne sosed ne reševalci niso upali vstopiti. Bili pa so priče, ko je obtožena še dodatno zabadala sestro.
 

Nečloveške razmere


Tekom sojenja je zagovornik Šošterič večkrat poudarjal, kakšne nečloveške razmere so vladale v stanovanju Hromadžićevih: »Že pred dvanajstimi leti je morala obtožena podpisati mediacijo, v kateri se je zavezala, ob katerih urah in v katere namene bo uporabljala določene sobe v stanovanju. Tako je smela na balkon samo, če je obešala perilo ali pa ob zajtrku. Pa še to je morala početi v smrtni tišini.«