Požar na območju nekdanje tovarne Novoles v Straži pri Novem mestu so gasilci ponoči pogasili, trenutno pa je na prizorišču še vedno vzpostavljena požarna straža, je pojasnil poveljnik štaba CZ
Straža Martin Krštinc. Več o vzroku in posledicah požara, v katerem naj bi bilo uničenih okrog 2000 kvadratnih metrov skladiščnih površin, bo znano danes.
Po besedah poveljnika štaba Civilne zaščite v občini Straža je požar gasilo okoli 70 gasilcev. Požar so pogasili okrog 1. ure zjutraj, nato pa vzpostavili požarno stražo. Vzrok požara še ni znan, so pa na kraju dogodka že policisti in forenziki, tako da bo več znano tekom dneva.
Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pri ogledu širše okolice požara, ki je v sredo izbruhnil v tovarni v Straži, ter ogledu bližnjega vrtca in šole v Vavti vasi ni opazila posebnosti, navaja NIJZ na spletni strani. NIJZ se je povezal z agencijo za okolje ter upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
Kot navajajo na NIJZ, je bil požar ob prihodu predstavnice NIJZ na prizorišče že omejen in pod nadzorom, dima v zraku pa ni bilo zaznati. NIJZ bo še naprej spremljal stanje na tem območju.

Okolice objekta v sredo zvečer niso evakuirali, so pa okoliške prebivalce pozvali, naj zaprejo okna in se preventivno zadržujejo v prostorih. FOTO: Bojan Rajšek
Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je bilo v požaru uničenih okoli 2000 kvadratnih metrov skladiščnih površin. Šlo naj bi za skladišče in lakirnico, ki pa naj po podatkih Krštinca ne bi bila v uporabi.
Požar so gasili gasilci GRC Novo mesto, PGD Vavta vas, Dolenja Straža, Šmihel pri Novem mestu, Stopiče, Kamence in Dolenjske Toplice.
Okolice objekta v sredo zvečer niso evakuirali, so pa okoliške prebivalce pozvali, naj zaprejo okna in se preventivno zadržujejo v prostorih. Že zvečer je bila na območju navzoča tudi predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
Požar na območju nekdanje tovarne Novoles je izbruhnil okoli 18.30, ko je zagorelo ostrešje v mizarski delavnici.
Po današnjih podatkih PU Novo mesto se je po prvih ugotovitvah pri vzdrževalnih delih na strehi zaradi iskrenja vnelo leseno ostrešje. Poleg policistov in gasilcev sta na kraj prišla tudi požarni inšpektor in zdravnica inštituta za nacionalno zdravje. O dogodku so obvestili tudi dežurno preiskovalno sodnico in državno tožilko.
Na PU Novo mesto so za
STA danes povedali, da bo po prvih ugotovitvah škoda verjetno kar velika, komisija sektorja kriminalistične policije pa je davi začela ogled požarišča.
Policisti bodo z ogledom požarišča nadaljevali ves dan, glede na to, da je vzrok požara več ali manj znan, pa kakšnih posebnih novih ugotovitev ne pričakujejo, so še povedali na novomeški policijski upravi.
Po neuradnih podatkih naj bi celotna škoda dosegla približno 300 tisoč evrov, v pogorelem objektu pa naj bi zgorelo za približno 70 tisoč evrov že izdelanega in za kupce pripravljenega kuhinjskega pohištva.
Priporočila NIJZ za prebivalceTi naj ves čas upoštevajo sprotna navodila ekip za reševanje oziroma uprave za zaščito in reševanje. Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.
Če so bili prebivalci izpostavljeni snovem, ki so nastajale pri požaru, naj odstranijo prah in onesnaženo obleko ter jo shranijo v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo naj operijo z milom in velikimi količinami vode, nato naj se obrišejo in ponovno izperejo.
Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se temu področju izognejo, dokler ta območja niso očiščena. Izogibajo naj se dotikanju izpostavljenih površin in tekočin, ki so povezane s požarom. Glede pitne vode naj upoštevajo priporočila upravljavca vodovoda oz. uprave za zaščito in reševanje. Lastniki kapnic naj pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.
Prav tako priporočajo, da vrtnine in sadje, ki so vidno onesnažene s sajami in bi glede na doseženo stopnjo rasti oz. zrelosti že bili primerni za uporabo, zavržejo. Ostale vrtnine in sadje naj pred zaužitjem temeljito operejo. Če je možno, naj preprečijo raznos onesnaževal (pepela) v neonesnažena območja (npr. menjava obutve, uporaba predpražnika, čiščenje tačk domačih živali), še svetujejo na NIJZ.
Komentarji