Po podatkih civilne zaščite danes pomaga približno 3000 prostovoljcev

Za sredo še niso prejeli nobene potrebe po pomoči prostovoljcev, še vedno pa potrebujejo predvsem mehanizacijo.
Fotografija: Dan solidarnosti v Mozirju FOTO: Rok Rakun
Odpri galerijo
Dan solidarnosti v Mozirju FOTO: Rok Rakun

Civilna zaščita je za danes izdala 29 delovnih nalogov za skupine prostovoljcev pri odpravljanju posledic poplav. Po navedbah poveljnika Srečka Šestana je na terenu približno 3000 prostovoljcev. Za sredo še niso prejeli nobene potrebe po njihovi pomoči, še vedno pa potrebujejo predvsem mehanizacijo, je navedel Sandi Curk iz civilne zaščite.

Kot je povedal za STA, bi lahko zagotovili prostovoljce tudi za sredo, če se bodo pokazale potrebe. Pojasnil je, da pa prejemajo zahteve za materialno pomoč, ki so v postopku realizacije.

image_alt
Na kavo ob Soro, v hišah pa gole stene in gradbišče

Obenem je poudaril, da na prizadetih območjih še vedno potrebujejo podporo predvsem z gradbeno mehanizacijo.

Z današnjim dnem se sicer končuje štiridnevno obdobje obsežnejših akcij pomoči prostovoljcev na območjih, ki so jih nedavno prizadele poplave. Vrhunec je bil v ponedeljek, ki ga je vlada razglasila za dan solidarnosti in hkrati dela prost dan.

Sanacija poplav na Koroškem FOTO: Črt Piksi/Delo
Sanacija poplav na Koroškem FOTO: Črt Piksi/Delo

Po navedbah Curka je bilo za ponedeljek za organizirane skupine prostovoljcev izdanih 84 delovnih nalogov, pri čemer delovni nalog za skupine obsega tudi več kot 100 oseb.

image_alt
Tine Radinja: Upam, da je ta katastrofa pokazala globoke manke

Podatka o natančnem številu ljudi, ki so pomagali na terenu, po njegovih pojasnilih nimajo, ker se v aplikacijo posamezniki prijavijo kot vodje skupin. V ponedeljek je bilo po njegovi oceni na terenu od 11.000 do 12.000 ljudi, ki so se prijavili prek aplikacije Poplave 2023.

Poleg navedenega so približno 2000 ljudi obvestili, da za pomoč sorodnikom ali za reševanje svojih nepremičnin, kjer sicer nimajo stalnega prebivališča, potrdil oziroma delovnih nalogov ne potrebujejo, je še pojasnil Curk.

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: