Vodnatost rek v večjem delu države se še povečuje, nekatere se razlivajo

Sprožilo se je nekaj plazov, med drugim na Gorenjskem in Idrijsko-Cerkljanskem. V Rečici ob Savinji poplavljenih sedem objektov, eno kmetijo ogroža plaz.
Fotografija: reka Kanomljica je dosegla visok vodostaj. FOTO: Boštjan Brelih
Odpri galerijo
reka Kanomljica je dosegla visok vodostaj. FOTO: Boštjan Brelih

Močno deževje je zopet povzočalo nevšečnosti po državi: morje je poplavljajo, sprožilo se je nekaj plazov.

Nočno neurje je na piransko promenado znova nametalo skalnat valobran. Valobran je razdejalo že petkovo neurje, v soboto so ga gasilci in pripadniki civilne zaščite postavili nazaj, danes pa je cesta ponovno neprevozna. V Piranu sta se zaradi poplavljanja morja sicer ponoči oglasili dve sireni, znova je zalilo vse gostinske lokale na rivi. Cesta ob promenadi je trenutno neprevozna, saj so na njej še vedno velike skale, je za STA dejal Peter Ventin iz Gasilske brigade Koper.

V Strunjanu je odtrgalo glavni pomol na Krkini plaži, pod Tartinijevo vilo je uničena pot. Foto Milka Bizovičar
V Strunjanu je odtrgalo glavni pomol na Krkini plaži, pod Tartinijevo vilo je uničena pot. Foto Milka Bizovičar

Na Primorskem je ponoči pihala burja. V naselju Truške v občini Koper so gasilci ponoči s cestišča odstranili podrto drevo. Nekaj podrtih dreves so zjutraj zabeležili tudi na območju Postojne.

V Rečici ob Savinji poplavljenih sedem objektov, eno kmetijo ogroža plaz

V Rečici ob Savinji so okrog 6. ure zjutraj sprožili sireno, ki opozarja na nevarnost poplav, saj je reka Rečica prestopila bregove ter zalila sedem stanovanjskih in gospodarskih objektov, je za STA dejal poveljnik civilne zaščite Rečica ob Savinji Ciril Turk. Eno kmetijo ogroža plaz, se pa stanje umirja; reki sta se že vrnili v svojo strugo.

Prebivalce, ki živijo ob Rečici, so s sireno obvestili, da so umaknili svoja vozila in spremljali vodostaj, ki je pozneje prenehal naraščati, je pojasnil Turk. Evakuacije niso bile potrebne. Plaz ogroža eno kmetijo in tri ceste, ki so zaradi tega neprevozne. Zaprt je tudi Grušoveljski most.

Tudi Savinja se je na določenih delih razlila prek nasipa po razlivnem območju, sta se pa tako Rečica kot Savinja že umaknili nazaj v svojo strugo, je dejal.

Narasla Savinja v drugih občinah ni povzročala prevelikih preglavic. So pa župani izpostavili, da je bil vodostaj Savinje in drugih hudournikov višji kot prejšnji petek, ko je bilo razglašeno rdeče vremensko opozorilo.

V občini Luče se je po besedah župana Klavdija Strmčnika sprožil plaz Jelen. Ob njem namreč teče potok, ki ob obilnejšem deževju na cesto nanosi material. Tokrat cesta ni bila poškodovana, je bila pa nekaj časa neprevozna. Ponoči so predvsem spremljali plaz v naselju Struge, od koder so sicer prebivalce evakuirali že pred časom, težav pa tokrat ni povzročal.

Na Ljubnem ob Savinji hujših razlivov ni bilo, je pa poškodovanih nekaj cest, ki so jih po avgustovskih poplavah vzpostavili kot začasne dovozne poti, je za STA dejal župan Ljubnega Franjo Naraločnik. Nekaj težav imajo s plazenjem terena, a jih opazujejo. »Upamo, da bomo, ko se nam v naslednjem tednu pridruži še tehnična pisarna, še bolj intenzivno in strokovno pristopili k opazovanju teh plazov,« je dodal.

Župan Občine Mozirje Ivan Suhoveršnik je za STA dejal, da so bile zdaj že tretjič letos poplavljene štiri hiše, v eni od teh prebivalci še vedno živijo. Prebivalci vseh teh hiš so sicer na seznamu za nadomestno gradnjo. Opazujejo tudi nekaj plazov, ki pa za zdaj hiš in infrastrukture ne ogrožajo. Kot največji problem Suhoveršnik izpostavlja, da Savinja ni ustrezno očiščena, čeprav na to ves čas opozarjajo. »Res se premalo naredi,« je opozoril.

Plaz v naselju Jazne. FOTO: Stanko Močnik
Plaz v naselju Jazne. FOTO: Stanko Močnik

Stanje plazu v naselju Jazne je stabilno

Ob zadnjem prehodu nevihtne linije je bilo na severnem Primorskem nekaj nevšečnosti predvsem na Idrijsko – cerkljanskem območju, so sporočili iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko. V naselju Jazne se je sprožil plaz nad stanovanjskim objektom. 

Po ogledu terena plazu je poveljnik CZ občine Cerkno Stanko Močnik povedal, da gre za plaz nad stanovanjsko, a nenaseljeno hišo. »Gasilci PGD Plužnje so pod vodstvom poveljnika Tomaža Podobnika muljasti tok preusmerili stran od objekta in plazišče prekrili s ponjavo. Stanje je tako trenutno stabilno, » je še dodal Močnik.

Sicer pa je v zelo razgibani in hriboviti občini Cerkno še kar nekaj plazovitih območjih, ki jih je potrebno nadzorovati. Sploh po vsakem močnejšem deževju. Kot so v sporočilu za javnost zapisali iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko, se je manjši plaz zgodaj dopoldan sprožil tudi v Idriji (v ulici Nikolaja Pirnata), a ta, vsaj trenutno, kot je sporočil poveljnik CZ občine Idrija Boštjan Brelih, ne ogroža bližnje stanovanjske hiše.

V naselju Ledine v občini Idrija pa je nekaj po 5. uri voda začela zalivati stanovanjski objekt. Intervenirali so gasilci tamkajšnjega PGD. Zaradi visoke Idrijce  in bližnjega hudournika pa je bil nekaj časa poplavljen odsek na cesti od Spodnje Idrije proti Tolminu.

reka Kanomljica je dosegla visok vodostaj. FOTO: Boštjan Brelih
reka Kanomljica je dosegla visok vodostaj. FOTO: Boštjan Brelih

V občini Kobarid se je sprožil ob močnem deževju v noči s četrtka na petek na pobočju pašnika nad stanovanjsko hišo in bližnjim gospodarskim poslopjem sprožil zemeljski plaz. Danes si je stanje na terenu ogledal geolog. Dosedanje ukrepe je ocenil kot zelo dobre. Po njegovi oceni plaznina verjetno ne bo drsela naprej, če bo vreme stabilno, v primeru slabega vremena, pa bi lahko dosegla cesto, so sporočili s CZ za severno Primorsko.

Dva plazova v Bohinju

Naselji Ravne in Nemški Rovt v občini Bohinj, ki so ju po nočnem deževju plazovi odrezali od sveta, imata spet vzpostavljeno cestno povezavo. Umiril se je tudi plaz Blate v občini Kamnik, ki se je zjutraj začel premikati. Plaz v Jaznah v občini Cerkno prav tako ne ogroža več stanovanjskega objekta.

Naselji Ravne in Nemški Rovt po poročanju Radia Slovenija tako nista več odrezani od sveta, pristojni pa medtem nadaljujejo tudi sanacijo nekaterih drugih plazov v bohinjski občini. V Bohinju je poleg tega več objektov, med njimi zdravstveni dom in lekarno, zalila voda. Gasilci so jo prečrpali.

Večje težave medtem še naprej povzroča voda v presihajočem jezeru Ledina v Ratečah, ki ogroža sedem objektov. Po poročanju radia je na pomoč prispela enota za prečrpavanje večjih količin vode. Voda iz tega jezera je poplavljala že ponoči; med drugim je zalila cesto Rateče-Planica. Civilna zaščita je zato odredila izkop kanala za odtekanje vode, a ta še vedno narašča.

Zjutraj se je nekoliko premaknil plaz Blate v občini Kamnik. Kot je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Kamnik Tomaž Zabavnik, so plaz pregledali z dronom in ugotovili, da se je zemljina že umirila. Gasilci sicer plaz še naprej stalno spremljajo, obenem pa se nadaljuje vzpostavljanje alarmnega sistema za opozarjanje prebivalcev na morebitno plazenje. Po Zabavnikovih besedah bo sistem vzpostavljen predvidoma v torek ali sredo. Doslej je dela upočasnjeval razmočen teren.

Plaz, ki se je sprožil v naselju Jazne v občini Cerkno nad nenaseljenim stanovanjskim objektom, tega ne ogroža več, je za STA povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Plužnje Tomaž Podobnik. Gasilci so plaz prekrili in ga bodo spremljali še naprej. Razmere v Jaznah si je po poročanju Radia Slovenija ogledal tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

Padavine in nevihte bodo do sredine dneva ponehale. FOTO: Jure Eržen/Delo
Padavine in nevihte bodo do sredine dneva ponehale. FOTO: Jure Eržen/Delo

Padavine in nevihte bodo do sredine dneva ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na severozahodu okoli 11 stopinj Celzija.

Začetek delovnega tedna naj bi bil vremensko mirnejši.

Preberite še:

Komentarji: