Čile s prepovedjo plastičnih vrečk orje ledino v Latinski Ameriki

Na leto naj bi v državi porabili okoli 3,2 milijarde plastičnih vrečk ali okoli 200 na osebo.
Fotografija: Plastičnim vrečkam bo počasi odklenkalo. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Plastičnim vrečkam bo počasi odklenkalo. FOTO: Shutterstock

Čile je postal prva država v Latinski Ameriki, v kateri bodo prepovedali komercialno uporabo plastičnih vrečk. Podjetja jih bodo morala opustiti v naslednjih dveh letih, plastične vrečke pa bodo dovoljenje le pri izdelkih, kjer predstavljajo primarno embalažo, kot so izdelki za higieno ali posebej pakirana hrana.

Čile je za prepoved uporabe plastičnih vrečk v komercialne namene sprejel zakon. Velika podjetja bodo morala plastične vrečke opustiti v prihodnjih šestih mesecih, manjša pa se bodo morala prilagoditi v prihodnjih dveh letih.


Ogromna okoljska težava v Čilu


Prepoved plastičnih vrečk v komercialne namene velja v čilski Patagoniji od leta 2014, lani so prepoved razširili na obalna območja. V Čilu namreč plastične vrečke predstavljajo ogromno okoljsko težavo, saj naj bi jih na leto porabili okoli 3,2 milijarde ali okoli 200 na osebo.

Uporabo plastičnih vrečk so prepovedale ali omejile oz. to napovedale nekatere druge države v regiji. To so storila tudi nekatera južnoameriška mesta, med njimi Ciudad de Mexico, Sao Paulo in Buenos Aires.

Komentarji: