V ponedeljek za zaposlene v kritični infrastrukturi predvidoma odrejeno delo

Državni svet ni izglasoval odložilnega veta na novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in je tako odprl pot hitri izvedbi nujnih ukrepov.
Fotografija: Posledice poplav v občini Luče. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Posledice poplav v občini Luče. FOTO: Blaž Samec/Delo

Po uničujočih poplavah se pretoki rek po Sloveniji postopoma zmanjšujejo, hidrološke razmere se po podatkih Arsa umirjajo. Vreme bo sprva zmerno oblačno, čez dan se bo delno razjasnilo, popoldne lahko nastane kakšna ploha. Tudi danes se bosta na najbolj prizadetih območjih nadaljevala sanacija in odpravljanje škode, nadaljuje se tudi zbiranje pomoči.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je odredil, da bodo kljub ponedeljkovemu prostemu dnevu solidarnosti, nekateri, zaposleni v kritični infrastrukturi, javnem zdravstvu, v centrih za socialno delo in v veterini predvidoma delali.

Prav tako bodo odprti vrtci na prizadetih območjih, kjer bo to potrebno, Sanja Ajanović Hovnik je pozvala tudi k odprtju upravnih enot, so sporočili v izjavi po seji vlade.

Dovoljen bo mednarodni tovorni promet, odprte bodo zavarovalnice, vsi plačilni sistemi bodo delovali nemoteno. Zaradi izrednih razmer bodo v ponedeljek izjemoma dovoljen promet tovornih vozil, katerih največja masa presega 7,5 ton - dovoljen bo torej mednarodni transportni promet.

Hkrati bosta v ponedeljek medkrajevni avtobusni javni potniški promet in notranji železniški promet delovala po načrtovanem počitniškem voznem redu za delovni dan. 

image_alt
Plaz zasul hlev, teliček še včeraj jokal

Na prizadetih območjih obstaja povečano tveganje za pojav črevesnih okužb (driska, slabost, bruhanje, slabo počutje), ki jih povzročajo različni mikroorganizmi. Marsikje nimajo pitne vode, vodo je treba prekuhavati na območjih, kjer je to določeno. »Na Koroškem v Črni na terenu je epidemiologinja NIJZ, ki je na vezi s civilno zaščito. Zaradi bruhanja je iskalo pomoč nekaj več kot deset oseb, ocenjujemo pa, da je oseb s težavami več, a ti ne  potrebujejo zdravniške pomoči. Pomembna je higiena rok, umivanje rok pred hranjenjem, pri negi otrok, pri tistih, ki delajo v blatu, naj bodo še posebej pozornosti pri higieni,« je povedala Nina Pirnat iz NIJZ.

image_alt
Na poplavljenih območjih prva črevesna obolenja

Posledice nedavnih katastrofalnih poplav, ki so prizadele velik del države, so na več deloviščih odpravljali tudi ponoči. Več cest je zaradi poplavljenega ali poškodovanega cestišča še vedno neprevoznih, ponekod je še vedno motena tako preskrba s pitno vodo kot dobava električne energije, kaže jutranje poročilo uprave za zaščito in reševanje.

Na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, ki sta v nedavnih ujmah utrpela najhujšo škodo, še naprej vse sile uperjajo v odpravo posledic. Med drugim prioriteta ostaja vzpostavljanje močno poškodovane infrastrukture. Na Prevaljah, kjer so v dnevu in pol s pomočjo podjetnika Ambroža Dulerja in njegove ekipe v podjetju Adteh izdelali in nato v torek zvečer tudi postavili most za pešce čez reko Mežo, danes pričakujejo tudi montažni most, ki naj bi ga nato v prihodnjih dneh postavljali na lokaciji Leškega mostu.

Tudi sicer se na prizadetih območjih domačini s pomočjo pristojnih in prostovoljcev črpajo vodo iz poplavljenih objektov, vzpostavljajo dostop do odrezanih naselij in prevoznost cest, odstranjujejo podrto drevje in naplavine ter oskrbujejo prebivalstvo, med drugim s pitno vodo.

V zadnjih dneh so veliko nevarnost predstavljali tudi plazovi. Danes bo območje nad plaziščem v Koroški Beli, kjer je bila odrejena evakuacija prebivalcev, preletaval helikopter, saj se bodo začela dela za ponovno vzpostavitev alarmnega sistema.

Humanitarne organizacije medtem zbirajo in razdeljujejo pomoč, Slovenija je deležna tudi izdatne pomoči iz tujine. Radiotelevizija Slovenija danes pripravlja tudi dobrodelni dan Skupaj za Slovenijo, na Radiu Slovenija in spletni strani rtvslo.si bodo ves dan zbirali dobrodelne prispevke za prizadete v poplavah, na prvem programu Televizije Slovenija pa drevi pripravljajo dobrodelno oddajo.

Sanacija po poplavah v naselju Luče FOTO: Blaž Samec/Delo
Sanacija po poplavah v naselju Luče FOTO: Blaž Samec/Delo

Novela zakona o naravnih nesrečah korak bližje uveljavitvi

Državni svet ni izglasoval odložilnega veta na novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in je tako odprl pot hitri izvedbi nujnih ukrepov pri odpravi posledic vremenskih ujm, ki so letos prizadele državo. Svetniki so se strinjali, da je pomembna čimprejšnja uveljavitev zakona. DZ je novelo zakona sprejel v sredo zvečer. V njej je zapisano, da bodo lahko občine za izvedbo nujnih sanacijskih ukrepov vnaprej prejele finančna sredstva do višine 40 odstotkov predhodno ocenjene škode. Ta novost bi veljala za vse naravne nesreče od 1. januarja letos.

Sanacija po poplavah v naselju Luče FOTO: Blaž Samec/Delo
Sanacija po poplavah v naselju Luče FOTO: Blaž Samec/Delo

Odpadke po poplavah le na za to namenjena odlagališča

Občani naj ogromno količino odpadkov, ki so jih za sabo pustile uničujoče poplave, odlagajo le na za ta namen posebej določenih mestih. Nato pa jih je treba čim prej odpeljati v zbirne centre, da se prepreči onesnaženje okolja, je povedal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Pričakuje, da bi se to lahko zgodilo v 14 dneh.

O orožju, najdenem med sanacijo poplav, naj se nemudoma obvesti policijo

Oškodovanci obsežnih poplav so lahko tudi imetniki orožja in streliva, zato se lahko  to najde pri odstranjevanju posledic ujme, so sporočili z notranjega ministrstva. Najditelje pozivajo, naj o najdbi nemudoma obvestijo policijo, počakajo njen prihod, upoštevajo njena navodila in se orožja ali streliva ne dotikajo.

Imetnike orožja pa ministrstvo prosi, naj o izgubi svojega orožja in streliva nemudoma obvestijo policijo in nato še upravno enoto.

Civilna zaščita Koroške ima hrane in oblačil za zdaj dovolj

Regijski štab civilne zaščite Koroške prosi vse organizacije, podjetja in posameznike, naj do nadaljnjega ne dovažajo hrane in oblačil. Skladišča so namreč trenutno zapolnjena. V prizadeti regiji so sicer večinoma že vzpostavljeni osnovni pogoji za življenje, so zapisali na omrežju X, nekdanjem twitterju.

Črna na Koroškem FOTO: Jure Makovec/AFP
Črna na Koroškem FOTO: Jure Makovec/AFP

Italija Sloveniji po poplavah pošilja mostove in bagre

Italija je Sloveniji po ujmi v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite poslala ekipo strokovnjakov, tri mostove in štiri bagre, je v sredo sporočila italijanska civilna zaščita. Kot so še pojasnili v sporočilu za javnost, je Italija Sloveniji ponudila tudi dodatne operativne enote in še en bager.

»Maja lani je Slovenija pomagala deželi Emilija - Romanja po hudih poplavah, danes italijanska civilna zaščita pošilja strokovnjake, bagre in mostove na pomoč na poplavljena območja v Sloveniji,« je italijanska civilna zaščita zapisala na družbenem omrežju X, nekdanjem twitterju.

Ekipa, ki jo sestavljajo predstavniki civilne zaščite, prostovoljci in uradniki iz dežele Benečija (Veneto) in pokrajine Trentinsko, naj bi zagotovila potrebno usklajevanje z lokalnimi organi in opredelila operativne podrobnosti posredovanja za obnovo cest na prizadetih območjih.

Italija je v Slovenijo v sredo poslala dva 12-metrska mostova in 25-tonski bager, ki jih je zagotovila pokrajina Trentinsko, 25-metrski logistični most iz Benečije ter tri 17,5-tonske bagre italijanske vojske. Italija je ponudila tudi dodatne operativne enote in 25-tonski bager iz avtonomne pokrajine Trentinsko, za katere čakajo potrditev slovenske strani, je v sredo še sporočila italijanska civilna zaščita.

Sanacija po poplavah v naselju Luče FOTO: Blaž Samec/Delo
Sanacija po poplavah v naselju Luče FOTO: Blaž Samec/Delo

Ob naravnih nesrečah dovoljena postavitev nujnega začasnega objekta

Za obvladovanje razmer ob naravnih nesrečah oziroma v primeru višje sile se lahko postavi nujni začasni objekt, za katerega veljajo manj strogi predpisi. To velja tudi za rekonstrukcijo, nujno za zmanjšanje ali odpravo posledic naravnih in drugih nesreč; začne se lahko le na podlagi prijave začetka gradnje na upravno enoto.

Nujni začasni objekt se lahko postavi za največ tri leta. Tak objekt, ki je potreben za izvajanje nalog iz pristojnosti države, se postavi, če tako odloči vlada s sklepom, pri čemer se v sklepu določi tudi čas postavitve takega objekta, so sporočili z ministrstva za naravne vire in prostor.

Pomoč za Slovenijo zbirajo tudi Slovenci v zamejstvu in po svetu

Na poplave, ki so Slovenijo prizadele konec tedna, so se s solidarnostnimi akcijami odzvale tudi skupnosti Slovencev v tujini. Akciji zbiranja sredstev sta med drugim organizirali Slovenska gospodarska zveza v Avstriji in Slovenska kulturno-gospodarska zveza v Italiji, vzpostavljajo pa jih tudi nekatere skupnosti Slovencev drugod po svetu. 

Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) iz Trsta je sporočila, da v Italiji poteka solidarnostna akcija Pomoč Sloveniji oziroma Aiuti alla Slovenia, ki so jo pred kratkim predstavili v dvorani Zadružne kraške banke (ZKB). 

Na Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu v Ljubljani so se z izrazi solidarnosti in podpore ter pobudami za pomoč že v prvih dneh poplav začeli obračati tudi Slovenci iz drugih, bolj oddaljenih koncev sveta. Oglasile so se jim slovenske skupnosti iz Argentine, Avstralije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Brazilije, Kanade, Severne Makedonije in Nemčije, so sporočili. Ponekod akcije že potekajo. V Kanadi, denimo, sredstva zbirajo prek cerkva Our Lady of the Miraculous Medal in Our Lady of Help Christians.

Mozirski policist pomagal dveletnemu otroku, ki je potreboval nujno zdravniško pomoč

Na mozirskem je v torek občanka ustavila pomočnika načelnika Policijske postaje Mozirje in povedala, da potrebuje nujen prevoz za skoraj dveletnega otroka v celjsko bolnišnico, saj je med igro popil nevarno tekočino in je potreboval takojšnjo pomoč. Policist je občanko z otrokom in njuno sorodnico naložil v avto in odpeljal v bolnišnico.

Srebrna nit: Ne prezrimo starejših, ki so jih prizadele poplave

V nedavnih ujmah so bili prizadeti tudi starejši ljudje, ki zaradi starosti težje prenašajo napore in zaradi svoje nemoči, šibkega zdravja in čustvene navezanosti na dom neznosno trpijo, opozarjajo v Združenju za dostojno starost Srebrna nit. Prebivalce pri tem pozivajo, da ne pozabijo na starejše in jim priskočijo na pomoč.

ZSSS na dan solidarnosti poziva k sodelovanju pri organizirani sanaciji

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) člane pozivajo, da se v ponedeljek, 14. avgusta, ki je razglašen za dan solidarnosti in bo dela prost dan, kot prostovoljci udeležijo organiziranih aktivnosti čiščenja, saniranja ali prispevanja pomoči prizadetim v nedavnih poplavah. Pomembno je pomagati na »primeren, organiziran način, da pomoč doseže vse«, so navedli in se v tej luči zavzeli za čim več prijav v spletno aplikacijo Poplave 2023 ali v seznam prostovoljcev pri Slovenski filantropiji.

»Tisti, ki imate v svojem okolju organizirane pobude, se seveda pridružite tam, prosimo le, da upoštevate navodila pristojnih služb. Pomagati namreč želimo odgovorno, prav tako pa ne pozabimo na lastno varnost,« so podčrtali v ZSSS.

V Celju skoraj 200 prostovoljcev že prijavljenih na ponedeljkovo delovno akcijo

Celjska občina v ponedeljek organizira delovno akcijo za odstranitev posledic petkove ujme, na katero se je že prijavilo skoraj 200 prostovoljcev. Prijave za akcijo zbirajo do petka. Za otroke staršev, ki se bodo udeležili akcije, v sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom organizirajo tudi varstvo, so danes sporočili s celjske občine.

Gorenjska banka bo vrtcu Gobica v Mengšu donirala 100.000 evrov

Gorenjska banka bo vrtcu Gobica v Mengšu, iz katerega so gasilci med poplavami na varno preselili 22 otrok, donirala 100.000 evrov. Svojim zaposlenim bo zaradi posledic katastrofalnih poplav izplačala solidarnostno pomoč in jim omogočila koriščenje izrednega plačanega dopusta, tudi staršem otrok, katerih vrtci so zaradi poplav zaprti.

Podaljšanje roka za oddajo prošnje za bivanje v študentskih domovih

Zaradi izjemnih okoliščin, ki so nastale ob nedavnih poplavah, se rok za oddajo prošnje za sprejem in podaljšanje bivanja v študentskih in dijaških domovih ter pri zasebnikih za prihodnje študijsko leto podaljšuje za teden dni, do vključno 23. avgusta. V ujmi prizadeti študenti so upravičeni tudi do dodatnih 100 točk.

Predsednica Musarjeva hvaležna verskim skupnostim za pomoč 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je po junijskem sestanku s predstavniki Katoliške cerkve v Sloveniji danes sestala s predstavniki islamske skupnosti, evangeličanske cerkve in srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji. Največ pozornosti so namenili odpravljanju posledic po poplavah. Predsednica jim je hvaležna za aktivno pomoč na terenu.

»Izjemno sem hvaležna, ker člani vseh treh skupnosti aktivno pomagajo na terenu, organizirali so različne humanitarne zbiralne akcije, pomoč pa prihaja tudi iz njihovih sestrskih skupnosti iz tujih držav,« je zapisala na svojem Facebook profilu.

Na srečanju so ji predstavili tudi aktualno stanje in izzive v svojih skupnostih, je pojasnila.

V Islamski skupnosti v Sloveniji pa so navedli, da so se današnjega delovnega kosila s predsednico republike na Brdu pri Kranju udeležili mufti Nevzet Porić in vodja urada Haris Muratagić, škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Leon Novak in predstavnik Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Aleksandar Obradović.

Dogovorili so se, da bodo pri različnih projektih sodelovali tudi v prihodnje, so sklenili.

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: