Ogroženi rečni nacionalni simboli

Balkan Rivers Tour 3 Tokrat gre karavana, ki se bori proti gradnji jezov, iz Albanije proti Sloveniji.
Fotografija: Protest na Morači proti gradnji jezov. Foto Benjamin Webb
Odpri galerijo
Protest na Morači proti gradnji jezov. Foto Benjamin Webb

Po uspešni – nenasilni in odmevni – blokadi gradbišča hidroelektrarne na Valboni, smo se z Balkan Rivers Tour 3 zapeljali do Podgorice. Štiriurna vožnja je bila sladkokisla: zavedajoč se, kakšen krasen kanjon bi lahko bil, če ne bi zazidali verige med 100- in 200 metrskih jezov, ki zapirajo dolino.

S kajaki sredi Podgorice. Foto Katja Jemec
S kajaki sredi Podgorice. Foto Katja Jemec

 
V Podgorici so nam dali vedeti, da naj od dogodka ne pričakujemo veliko. Lokalni partnerji so dejali, da Črnogorci pač ne bodo podprli akcije, ki bi imela kakršno koli politično ozadje. Toda na glavnem trgu se nam je pridružilo 50 ljubiteljev rek s transparenti in nacionalni mediji. Kot kaže, se vendarle veča število Črnogorcev, ki so pripravljeni spregovoriti za svoje reke.


 
Sporočilo akcije je bilo preprosto – dvigniti zavedanje o vrednoti črnogorskega največjega in še nedotaknjenega vodnega ekosistema, ki ga predstavljajo reka Morača, Skadarsko jezero in reka Bojana. V pisani paradi s transparenti in kajaki smo maširali smo skozi Podgorico, mimo državne banke in predsedniške hiše čez Milenijski most. Končali smo na rečni brežini Morače, kjer so se nekateri lokalci prvič preizkusili v kajaku in raftu. Potem smo seveda zavrteli dokumentarec
The Undamaged.
 
Protest! Foto Katja Jemec
Protest! Foto Katja Jemec


Kristalno čista Morača teče skozi srce Podgorice. Je nacionalni simbol, vendar zdaj ogrožena, potem ko jo želi vlada skupaj s turškimi in kitajskimi gradbenimi podjetji zajeziti.
 
Morača je skupaj s Skadarskim jezerom pomembna za tamkajšnji ribolov. To je dom endemičnih rib, treh vrst postrvi, ki so še posebej zanimive za turistični športni ribolov. Globoki in divji kanjoni so atrakcija, kjer bi ekološki turizem – pohodništvo, kajakaštvo, rafting – cvetel. Vrednost tega pristnega ekosistema je neprimerljiva s kakršnim koli kratkoročnim dobičkom, ki ga zagotovi gradnja jezu.
 
Iz Podgorice smo se odpravili do kampa Grab na vsakoletni kajakaški festival na Tari. Več kot 200 kajakašev in ljubiteljev rek se nas je zbralo na reki, ki ima najgloblji kanjon v Evropi.

Tara Fest. Foto Katja Jemec
Tara Fest. Foto Katja Jemec

 
Zabavali smo se s projekcijo filma The Undamaged in super nastopom skupine Milf Hunters. No, mogoče sta domača rakija in albansko žganje tudi malce pripomogla. V balkanskem duhu smo naslednji dan kajakaško tekmo »zaradi tehničnih težav«  začeli ob 11.30 namesto ob 9h, kakor je bilo napovedano.


 
Med tekmo so ostali podporniki in umetniki risali transparente v podporo zaščite reke Tare, ki je prav tako ogrožena zaradi načrtov jezu Buk Bijela. Tara teče skozi nacionalni park Durmitor, ki je hkrati na seznamu Unescove svetovne dediščine. Toda to očitno ni dovolj, ko gradbeniki potrkajo na vrata.

Kajakaški festival na Tari. Foto Katja Jemec
Kajakaški festival na Tari. Foto Katja Jemec

Komentarji: