Srečko nesrečno končal v Tuniziji, Bela dopustuje v Šarm el Šejku

Mladi samec se je najverjetneje zapletel v plastično vrečko, Bela pa je doslej preletela več kot 4000 kilometrov.
Fotografija: Bela štorklja je ena od najbolj karizmatičnih ptic selivk. FOTO: Davorin Tome
Odpri galerijo
Bela štorklja je ena od najbolj karizmatičnih ptic selivk. FOTO: Davorin Tome

Od dveh mladičev belih štorkelj, ki sta se opremljena s sledilno napravo GPS odpravila na dolgo pot do prezimovališč v Afriki, je živa le še Bela. Njen brat Srečko je nesrečno končal v Tuniziji, so sporočili iz Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (Dopps).

Slabo novico sta iz Tunizije prinesla varstvena ornitologa Tilen Basle in Alen Ploj, ki sta tja odpotovala, da bi raziskala, zakaj je oddajnik Srečkove sledilne naprave več dni sporočal isto lokacijo, potem ko Srečka kljub temeljitemu iskanju niso našli niti kolegi iz tunizijskega društva. Našla sta ga v oljčnem nasadu blizu mesta Enfida, poginil je pred približno dvema tednoma, najverjetneje zato, ker se je zapletel v plastično vrečko, kar je še en razlog za njihovo prepoved.

Srečko in Bela prihajata z gnezda v Mateni na Ljubljanskem barju. FOTO: Damijan Denac
Srečko in Bela prihajata z gnezda v Mateni na Ljubljanskem barju. FOTO: Damijan Denac


Srečka in Belo, kakor so mladiča belih štorkelj poimenovali uporabniki facebooka, so s sledilnima napravama GPS opremili v Doppsu, pri tem so jih v okviru projekta Leti, leti štorklja denarno podprli v Elektru Ljubljana. V društvu štorkljam namenjajo posebno pozornost. Te karizmatične ptice selivke v Sloveniji le gnezdijo, večji del leta pa preživijo na prezimovališčih v afriških državah, zato je za njihovo varstvo pomembna tudi skrb zunaj naših meja.



Letos so v Doppsu izvedli že 21. popis gnezd in mladičev belih štorkelj v državi. Zaradi deževne pomladi z mrzlim majem je bila to ena od najslabših gnezditvenih sezon od začetka rednih letnih popisov. Večji gnezdilni uspeh so imele le štorklje, ki so prišle na gnezdišča z zamudo in imele maja namesto mladičev, ki še niso sposobni lastne termoregulacije, šele jajca, ki so jih vztrajno grele. Eden od takšnih parov je gnezdil v Mateni na Ljubljanskem barju. Vzredil je tri mladiče, med njimi sta bila Srečko in Bela, ki sta dobila nahrbtnik s telemetrično napravo. S tem sta se pridružila Zuri in Fortuni, ki so ju z napravo za sledenje opremili leta 2015 v Ponovi vasi, ter Pavletu, ki so mu nadeli nahrbtnik leto pozneje v Mali vasi pri Grosuplju. S sledenjem strokovnjaki pridobijo podatke o prehranjevališčih in premiku belih štorkelj med selitvijo. Njihova identifikacija lahko prispeva k boljšemu preživetju ptic.

Srečku in Beli so namestili nahrbtnik s sledilno napravo. FOTO: Damijan Denac
Srečku in Beli so namestili nahrbtnik s sledilno napravo. FOTO: Damijan Denac


Na prve krajše izlete iz domačega gnezda v bližnjo okolico sta se Srečko in Bela podala v začetku avgusta, nato sta jo sredi avgusta hkrati mahnila do Lesc in nazaj v domače gnezdo. Temu je čez nekaj dni sledil skupni izlet na Vrhniko. Na pot v Afriko sta se odpravila 20. avgusta in že na začetku postregla s presenečenjem. »Po preteklih izkušnjah z Zuri in Fortuno, ki sta se prek Balkana in Bližnjega vzhoda selili po skoraj enaki poti, smo podobnost v selitveni poti pričakovali tudi pri Srečku in Beli. Vendar so se njune poti ločile, saj se je Srečko podal v Italijo, Bela pa štiri dni pozneje na Balkan,« so zapisali v Doppsu.

S sledenjem gibanja strokovnjaki pridobijo podatke o prehranjevališčih in premiku belih štorkelj med selitvijo. FOTO: Damijan Denac
S sledenjem gibanja strokovnjaki pridobijo podatke o prehranjevališčih in premiku belih štorkelj med selitvijo. FOTO: Damijan Denac

 

Bela uspešno čez konfliktna območja


Srečko je prečkal Sredozemsko morje ter se ustavil – kot se je pokazalo pozneje, žal za vedno – na poljih v Tuniziji. Prečkanje morja mu je uspelo šele v drugem poskusu, prvič se je najverjetneje zaradi prehoda fronte po 30 kilometrih obrnil in vrnil na Sicilijo. Bela je preletela Marmarsko morje in potovala prek osrednje Turčije, prečkala Sirijo, kjer se je ustavila južno od Alepa, se izognila Libanonu, eni od najbolj smrtonosnih držav za ptice selivke, od koder tudi letos prihajajo novice o množičnih pobojih ptic selivk zaradi lova za zabavo, preletela jug Jordanije, izraelski Eilat ter se tik pred črno celino ustavila na jugu Sinajskega polotoka blizu letovišča Šarm el Šejk.

Ornitologa Alen Ploj in Tilen Basle sta se odpravila na iskalno akcijo za Srečkom v Tunizijo. FOTO: Tilen Basle
Ornitologa Alen Ploj in Tilen Basle sta se odpravila na iskalno akcijo za Srečkom v Tunizijo. FOTO: Tilen Basle


Vse kaže, da bo tam prezimila. Iz bližnjih hribov, kjer prenočuje, se namreč hodi hranit na iztok čistilne naprave, ki je daleč naokoli edini vir vode na območju, ob katerem se zadržuje več tisoč štorkelj in drugih ptic. Voda je umazana, zato se slovenski ornitologi bojijo, da bi se Bela zastrupila, in držijo pesti za njeno varno vrnitev v Slovenijo. Skupaj je doslej preletela 4369 kilometrov. Za primerjavo: Fortuna je leta 2015 prispela do Tanzanije, kar pomeni, da je premagala skoraj 8000 kilometrov.

Srečka sta našla v oljčnem nasadu blizu mesta Enfida, kjer je poginil je pred približno dvema tednoma. FOTO: Tilen Basle
Srečka sta našla v oljčnem nasadu blizu mesta Enfida, kjer je poginil je pred približno dvema tednoma. FOTO: Tilen Basle

Komentarji: