Starostniki, ki so bili cepljeni, imajo blažji potek bolezni

Od 28 okuženih v DSO Trbovlje jih je bilo 26 že dvakrat cepljenih. Vsi okuženi so asimptomatski ali pa imajo blage znake bolezni.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

V ponedeljek so v Sloveniji ob opravljenih 3537 PCR-testih in 39.436 hitrih antigenskih testih potrdili 718 novih okužb, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 20,3-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 12.331. Trenutno je v bolnišnični oskrbi 649 oseb s covidom-19, od tega jih 156 potrebuje intenzivno nego. V ponedeljek je bilo iz bolnišnice odpuščenih 69 ljudi, umrlo je pet bolnikov s covidom-19, je vlada sporočila prek svojega twitter profila.

Današnji podatki so bolj spodbudni, pred tednom dni je bil namreč delež pozitivnih 22,9 odstotka, je v uvodu novinarske konference povedala vladna govorka Maja Bratuša. Sedemdnevno povprečje po danes zbranih podatkih NIJZ znaša 737, včeraj je bilo 785. Število bolnikov s covidom-19, ki potrebuje bolnišnično oskrbo, je še vedno veliko.

Aktualne podatke glede covida-19 na novinarski konferenci sta predstavila državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič ter direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Romana Martinčič:



 

Romana Martinčič: Epidemijo bomo zamejili le s cepljenjem


V domu se je povečalo število okužb med oskrbovanci, pritisk na bolnišnice je še vedno precejšen, tudi naši bolnišnici ni uspelo zapreti covidnega oddelka, temveč se pogovarjamo o odpiranju še drugega, je povedala direktorica Romana Martinčič. Oskrbovanci, ki so se okužili kljub cepljenju, imajo blage simptome, tudi zato pri vseh tridesetih okuženih ne pričakujejo težjih potekov bolezni. Poudarila je, da cepivo ponovne okužbe ni preprečilo, pomembno pa vpliva na to, da je potek bolezni blažji.

»Vemo, da nobeno cepivo ni stoodstotno učinkovito, je pa res, da preprečuje hude oblike bolezni. Oseba, ki se okuži in je bila cepljena, ima v telesu manj virusnih delcev, kar preprečuje težjo obliko zdravljenja. Naj taki dogodki ne bodo vzvod, da smo proti cepljenju in proti cepivom, ki so na razpolago, moramo se zavedati, da bomo epidemijo zamejili le s cepljenjem, seveda ob vseh varnostnih in zaščitnih ukrepih, kar je osnova.« 

Direktorica je povedala, da o tem, s katerim sevom so se okužili oskrbovanci, še preverjajo, prav tako nima informacij o tem, s katerim cepivom so bili cepljeni. Vdor okužb so imeli tudi v bolnišnici, vendar tega, da je okužba v dom prišla iz doma, ne more niti potrditi niti zanikati. Konec drugega vala jim je uspelo zapreti drugi covidni oddelek, prvega pa niso niti zapirali takrat, ko je bilo predvideno v strategiji, saj razmere tega niso omogočale. Trenutno imajo zasedenih štiri intenzivne in sedem navadnih postelj. Če se bo število še povečevalo, bodo morale bolnišnice odpreti nove covidne oddelke.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


V prvem in drugem valu so bili največje žrtve epidemije domovi za starejše, tako stanovalci kot zaposleni. Na vrhuncu epidemije, na začetku decembra, je bilo v enem tednu več kot 1150 okuženih stanovalcev in več kot 430 zaposlenih, je povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič. Zahvaljujoč ustrezni strategiji, ukrepom, hitrim testom se je nato število okužb precej zmanjšalo. V zadnjem tednu se je spet nekoliko povečalo: v zadnjem tednu je bilo skupno število okuženih stanovalcev v vseh domovih 47, skupno število vseh zaposlenih pa 26. 

Okužbe so se zdaj pojavile v treh domovih, največ v bolnišnici Trbovlje, od 28 okuženih v tem domu jih je bilo po podatkih vodstva doma dvakrat cepljenih 26 oskrbovancev. »Še vedno ne vemo, s katerim sevom so okuženi stanovalci, ki so sicer asimptomatski in se kar dobro počutijo,« je dodal Uršič. Okužbe so zaznali še v domovih v Domžalah in na Fužinah v Ljubljani.​ V Domžalah imajo trenutno okuženih sedem oskrbovancev, od tega je ena stanovalka na novo sprejeta, en stanovalec pa je covid-19 že prebolel. Preostali stanovalci so bili cepljeni z dvema odmerkoma. Okužba se je pojavila tudi v DSO Fužine, in sicer v bivalni enoti, kjer je trenutno 20 stanovalcev, okuženih je enajst oseb.

Okužbe so zaznali še v domovih v Domžalah in na Fužinah v Ljubljani.​ FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Okužbe so zaznali še v domovih v Domžalah in na Fužinah v Ljubljani.​ FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Domovi za starejše so drugi dom


Ministrstvo se je prejšnji teden že odzvalo na povečano število okužb in pozvalo domove, da v primeru okužbe, ko zdravstveno stanje zahteva posebno obravnavo, bolnike takoj namestijo v bolnišnicah. Vodstva domov so pozvali še k tesnejšemu sodelovanju. Kot je dodal Uršič, sicer v domovih še naprej veljajo vsi ukrepi: od osnovnih zaščitnih ukrepov do protokolov ob sprejemih. Domovi pa ostajajo odprti tudi za obiske ob upoštevanju ukrepov, saj so, kot je poudaril državni sekretar, domovi drugi dom, zato je pomemben prav ta socialni vidik. Pri tem je pozval vse v domovih, tako osebje kot oskrbovance, ki se še niso cepili, da se cepijo.

Preberite še:

Komentarji: