Mateja Logar: Nekateri se želijo namerno okužiti zaradi potrdila o prebolevnosti

Na vladni novinarski konferenci sta sodelovala vodja svetovalne skupine dr. Mateja Logar in specialist infektologije dr. Tomaž Vovko.
Fotografija: »Trenutno je v praksi precej nevarno obnašanje. Nekateri se želijo na vsak način okužiti ravno zaradi tega, da bi imeli korist, potrdilo o prebolevnosti. To je zelo nevarna praksa,« je opozorila dr. Mateja Logar. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
»Trenutno je v praksi precej nevarno obnašanje. Nekateri se želijo na vsak način okužiti ravno zaradi tega, da bi imeli korist, potrdilo o prebolevnosti. To je zelo nevarna praksa,« je opozorila dr. Mateja Logar. FOTO: Leon Vidic/Delo

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v nedeljo v Sloveniji opravili 1484 PCR-testov in 5850 hitrih antigenskih testov ter potrdili 287 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 19,3-odstoten. Po aktualni oceni znaša skupno število aktivnih primerov okužb 13.818. Življenje je izgubilo še sedem obolelih s covidom-19.

image_alt
Posvetovalna skupina za cepljenje z AstraZeneco vseh starejših od 18 let


Po izteku 11-dnevnega zaprtja države sicer od danes veljajo manj strogi ukrepi, ki po prenovljenem vladnem semaforju sodijo v rdečo fazo. Med drugim ni več nočne omejitve gibanja, odprti bodo šole in vrtci, pa tudi vse trgovine ter številne storitve, npr. frizerske, kozmetične in tudi turistične agencije. Odpirajo se muzeji, knjižnice in galerije, ponovno je dovoljeno izvajanje verskih obredov z navzočnostjo vernikov, nošnja mask na prostem ostaja obvezna le takrat, ko ni mogoče zagotoviti razdalje najmanj 1,5 metra.

Na uvodni vladni novinarski konferenci v tem tednu sta sodelovala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje dr. Mateja Logar in specialist infektologije in intenzivne medicine dr. Tomaž Vovko.

Izjave si lahko ogledate v videu:



Uroš Urbanija je uvodoma povedal, da ostaja 14-dnevna incidenca novih okužb v Sloveniji visoka, in sicer 654. Najvišja je v savinjski, primorsko-notranjski in goriški regiji, najnižja pa še vedno v Pomurju in Posavju. Sedemdnevna incidenca na ravni države pa znaša 301. Najvišja je v primorsko-notranjski in savinjski regiji, najnižja pa v posavski in obalno-kraški.

Na intenzivni terapiji se zdravi že 142 težko obolelih s covidom-19. Skupno je sicer v mreži slovenskih bolnišnic hospitaliziranih 636 obolelih.
 

Upajo, da se je eksponentna rast okužb ustavila


Mateja Logar. FOTO: zajem zaslona
Mateja Logar. FOTO: zajem zaslona
Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje dr. Mateja Logar je uvodoma povedala, da z zmernim optimizmom ugotavljajo, da se je eksponentna rast okužb v Sloveniji ustavila. Opozorila je na nekatere spremembe glede ukrepov na vladnem semaforju. Tako se, denimo, odprtje teras lokalov iz rumene premakne v oranžno fazo. Nasploh se je več ukrepov iz oranžne faze premaknilo v rdečo fazo, kar pomeni, da je mogoče po njenem mnenju zdaj izvajati več aktivnosti, storitvenih in športnih.

​Bo strokovna skupina pri zdravstvenem ministrstvu v sredo predlagala prehod na oranžno fazo, če bo tedaj stanje enako kot zdaj? »Glede na to, da smo imeli tri dni prejšnji teden, ko je bilo opravljenih malo testov, bo ta teden Slovenija v rdeči fazi. S prihodnjim tednom prehajamo na regijski princip,« je povedala.

Glede uspešnosti cepljenja je poudarila, da smo nad evropskim povprečjem, cepljen je večji delež ljudi. Znova je vse, ki jim je to že dostopno, pozvala k cepljenju. Kot je napovedala, bo sicer do konca aprila in maja dostopnega precej več cepiva kot doslej.

Opozorila pa je, da se želijo nekateri v aktualnih pogojih in ugodnostih ob, denimo, prehajanju meja celo namerno okužiti. »Trenutno je v praksi precej nevarno obnašanje. Nekateri se želijo na vsak način okužiti ravno zaradi tega, da bi imeli korist, potrdilo o prebolevnosti. To je zelo nevarna praksa,« je opozorila. »Obstajajo tudi različna poročila o goljufanjih pri testih. Z dostopnostjo cepiva se bo to, da si prebolel covid-19, umaknilo iz ugodnosti.«

Glede napovedanega samotestiranja učencev je povedala, da bo manj težav, če se to izvede v šoli kot v domačem okolju. Bris se bo jemal v notranjosti nosu, takšno testiranje je namreč manj neprijetno.

Dodala je še, da so bili v zadnjih enajstih dneh s strožjimi ukrepi razočarani nad odzivom gospodarstva glede omogočanja dela od doma. Okužbe na delovnih mestih so namreč še vedno razmeroma pogoste.

Glede učinka zaprtja je sicer napovedala, da se bo pokazal ta teden. Upajo, da bodo ostale številke novookuženih na nivoju, kot so bile v zadnjih dveh tednih.
 

Število bolnikov na intenzivni negi se hitro viša


Tomaž Vovko. FOTO: Zajem zaslona/STA
Tomaž Vovko. FOTO: Zajem zaslona/STA
Dr. Tomaž Vovko je povedal, da imajo v UKC Ljubljana trenutno tretjino kritično bolnih s covidom-19. V prvem valu so bile številke obolelih na intenzivni terapiji majhne, tedaj so se učili, se privajali dotlej neznanim razmeram. V drugem valu je bilo bolnikov zelo veliko, trenutno pa se v tretjem valu njihovo število znova hitro viša. 

»Morda si marsikdo ne predstavlja, kaj je intenzivna terapija. Svojci čakajo na tistih deset minut, ko smo jim lahko na voljo. Bolniki s covidom-19 so izjemno kritično bolni. Vsak predstavlja izjemno borbo, zatem pa je potrebne veliko energije, da se vzpostavi normalno življenje. Tudi mlajši bolniki so lahko v slabem stanju in potrebujejo rehabilitacijo.«

Bistvena sprememba v tretjem valu je po njegovih besedah znižanje starosti bolnikov na intenzivni terapiji. Trenutno zdravijo bolnike od letnika 1983 navzgor. Prejšnji teden je bila povprečna starost 65 in tudi zdaj je približno takšna, je še navedel dr. Vovko. Nižanje starostne meje pripisujejo tudi novim različicam virusa. Prejšnji teden je umrl 42-letni bolnik, ki ni imel pridruženih bolezni.

Dr. Vovko je poudaril tudi, da je namerno okuževanje, ki ga je omenila dr. Logar, nevarna praksa. »Bolezen je nepredvidljiva, ne vemo še, kaj vse povzroča dolgoročno. Bistveno, bistveno varneje je preprečevanje bolezni kot pa prebolevanje. Okuženi pa lahko prenesejo okužbe tudi na, denimo, starše.«

Preberite še:

Komentarji: