Beovićeva: Epidemiološke razmere še ne dovoljujejo sproščanja ukrepov

Prvi obraz strokovne svetovalne skupine za covid-19 je naklonjen pobudi glede zapiranja vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti.
Fotografija: Bojana Beović, vodja svetovalne skupine za covid-19. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović, vodja svetovalne skupine za covid-19. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović opozarja, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljene kriterije za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Pri tem je naklonjena pobudi glede zapiranja vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti.

Beovićeva je spomnila, da je pripravljen seznam kriterijev in aktivnosti, ki se ob posameznih kriterijih sproščajo. »Kakšnih posebnih sprememb glede na to, da se epidemiološko stanje v državi ne spreminja, ne more biti,« je dejala. Opredelila se je tudi do poziva ministra za zdravje Tomaža Gantarja ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, da bi za 14 dni zaustavili oziroma zaprli nenujne gospodarske dejavnosti.

image_alt
Gantar proti sproščanju krepov: Za življenja gre


»Če je to izvedljivo, bi bilo vsekakor dobro, da se v prihodnjih dneh bistveno zmanjšajo kontakti med ljudi,« ocenjuje Beovićeva. To je bil v zadnjem času tudi eden od predlogov svetovalne skupine, ki jo vodi, da bi to obdobje porabili za dopuste in na ta način preprečili morebitne prenose na delovnih mestih. »Vsekakor moramo zdravniki podpirati vsako aktivnost, ki bo vodila v manjše število kontaktov,« je povedala.

Svetovalna skupina je prejšnji teden sprejela tudi mnenje glede morebitnega vračanja otrok s posebnimi potrebami v šole. Kot je dejala Beovićeva, gre pri tem za majhno skupino prebivalstva in morebitna okužba med njimi ne bi pomembno vplivale na potek epidemije.

image_alt
Vladno razumevanje prava in pravic otrok


A je treba vseeno poskrbeti za varnost teh otrok, saj nekateri bivajo v različnih zavodih, ki so izpostavljeni vdoru okužbe, poleg tega strokovnjaki ocenjujejo, da je pri teh otrocih večje tveganje, da bi imeli težji potek covida-19. Zato je treba, kot je mnenje svetovalne skupine povzela Beovićeva, zelo skrbno pripraviti odpiranje šol za te učence in odločati tako individualno glede na posameznega otroka kot tudi individualno glede na institucijo.

Komentarji: