Bo cepiva proti gripi zmanjkalo?

Poraba je presegla naročila zaradi večjega zanimanja za cepljenje. Na zalogi je le še 21.500 odmerkov.
Fotografija: Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so podcenili zanimanje za cepljenje. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so podcenili zanimanje za cepljenje. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Koliko cepiva proti gripi naročiti, da ne bo ostajalo, je vsako leto uganka, s katero se spopadajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ker zanimanje za cepljenje narašča, so v zadnjih letih naročila poviševali.

Letos so naročili že 150.000 odmerkov, a jih imajo dobra dva tedna po začetku cepilne akcije na zalogi le še 21.500. Med zdravstvene ustanove so torej razdelili že 132.300 odmerkov cepiva proti gripi. Večina izvajalcev cepljenja je že naročila dodatne količine cepiva, zato so tudi na NIJZ pri proizvajalcu naročili dodatnih 20.000 odmerkov. Lani so razdelili 117.705 cepiv, cepilo pa se je 94.049 oseb.

Infografika Delo
Infografika Delo


Za letošnje povečanje zanimanja je nedvoumno razlog tudi ta, da je nekaterim skupinam pacientov letos prvič omogočeno brezplačno cepljenje (osebam od 65 let, kroničnim bolnikom, osebam z izrazito povečano telesno težo in nosečnicam), veča pa se tudi ozaveščenost pacientov o pomembnosti cepljenja. Samo oseb, starejših od 65 let, je bilo julija letos v Sloveniji 418.431. Če se bo cepila le polovica teh, je jasno, da količina odmerkov, ki jo je naročil NIJZ, še zdaleč ne bo zadostovala.

Tudi v UKC Ljubljana opažajo dober trend cepljenja proti gripi: v prvem tednu so cepili 1524 zaposlenih, 1880 pa v celotni lanski sezoni.

Preberite še:

Komentarji: