Bodite odgovorni in vozite trezni!

Začenja se nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola.
Fotografija: V ponedeljek se začenja preventivna akcija policije Slovenija vozi 0,0.  FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
V ponedeljek se začenja preventivna akcija policije Slovenija vozi 0,0.  FOTO: Oste Bakal

V ponedeljek se bo začel še tretji del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo usklajuje Agencija RS za varnost prometa. Ob tej priložnosti so voznike s pomočjo tistih, ki se pri svojem delu dnevno srečujejo s posledicami prometnih nesreč, na različnih spletnih omrežjih pozvali k večji odgovornosti.



​Toda tudi v tem delu akcije ne bo ostalo samo pri besednem prepričevanju in opozarjanju, ampak se bo vanj vključila tudi policija s poostrenim nadzorom psihofizičnega stanja voznikov. V akciji, ki so jo poimenovali »Slovenija piha 0,0« in bo trajala od ponedeljka, 7. decembra, pa do četrtka, 31. decembra, bodo preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, poleg tega bodo opravljali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Akcijo bodo izvajali v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in bodo vsakemu vozniku, ki bo napihal 0,0 vsebnosti alkohola, dali vstopnico za tradicionalni koncert Slovenija piha 0,0. 


 

Letos že 26 mrtvih zaradi pijanih povzročiteljev nesreč


V prvih enajstih mesecih letošnjega leta je policija ugotovila 11.277 kršitev s področja alkohola, v istem obdobju lani pa 12.358. Pijani vozniki so letos povzročili nekoliko manj prometnih nesreč kot lani v istem obdobju, vendar podatki zaradi letošnje pandemije koronavirusa med seboj niso povsem primerljivi, saj je bilo letos zaradi omejitev tudi bistveno manj prometa. Pijani vozniki so tako letos od 1. januarja do 26. novembra povzročili 1256 prometnih nesreč, kar je za desetino manj kot lani. Do 26. novembra je letos na cestah umrlo 81 ljudi, od tega kar 26 zaradi pijanih povzročiteljev. Največ smrtnih nesreč (11 umrlih) so povzročile osebe pod vplivom alkohola v starosti od 45 do 54 let in od 55 do 64 let, sledita skupini povzročiteljev v starosti 18–24 let in 25–34 let, ki so odgovorni za deset preminulih. Pri 1,5 promila alkohola v krvi se tveganje za prometno nesrečo poveča za kar 22-krat, še opozarja agencija. 

Preveč prometnih nesreč povzročijo pijani vozniki.. FOTO: PGD Bistrica pri Tržiču
Preveč prometnih nesreč povzročijo pijani vozniki.. FOTO: PGD Bistrica pri Tržiču

 

Absolutni rekorder: 4,6 promila alkohola


Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je letos 1,4 promila ali grama alkohola na kilogram krvi. V primerjavi z lanskim letom se je povprečna stopnja znižala, lani je znašala 1,57 promila. Povzročitelj smrtne prometne nesreče z najvišjo stopnjo alkohola je bil kolesar z 2,72 promila. Letošnji »rekorder« med vsemi povzročitelji prometnih nesreč je imel kar 3,59 promila ali grama alkohola na kilogram krvi. Med vsemi, ki so opravili preizkus alkoholiziranosti z izdihanim zrakom, pa je bila najvišja izmerjena vrednost 2,18 miligrama v litru izdihanega zraka, kar je približno 4,6 promila. Najstarejši alkoholizirani povzročitelj prometne nesreče s smrtnim izidom je imel letos 65 let (lani 72 let), najmlajši pa 17 let (lani le 15 let). Oba sta bila mopedista, nobeden od njiju ni uporabljal zaščitne čelade. Obe nesreči sta se zgodili v temnem delu dneva.



Povzročitelji pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi so letos povzročili 55  prometnih nesreč (lani 74). Povzročili so šest smrtnih prometnih nesreč, v katerih je umrlo sedem oseb (lani osem), od tega je bil en povzročitelj tudi pod vplivom alkohola. Hudo telesno poškodovanih je bilo 14 udeležencev (lani 24), lažje telesno poškodovanih pa 39 udeležencev (lani 50).

Komentarji: