Bolnišnice s hitrimi testi ugotavljajo morebitne okužbe

V bolnišnicah so že začeli testirati svoje zaposlene na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi, zaenkrat testirajo del zaposlenih.
Fotografija: Z današnjim dnem je postalo obvezno testiranje na okužbo z novim koronavirusom med zaposlenimi v zdravstvu.FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Z današnjim dnem je postalo obvezno testiranje na okužbo z novim koronavirusom med zaposlenimi v zdravstvu.FOTO: Voranc Vogel/Delo

V bolnišnicah so že začeli testirati svoje zaposlene na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi, zaenkrat testirajo del zaposlenih. V UKC Ljubljana denimo testirajo na ginekološki kliniki, v šempetrski bolnišnici so začeli testirati na vseh organizacijskih enotah. V novomeški bolnišnici bodo začeli na infekcijskem oddelku.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bodo danes testirali okoli 620 zaposlenih na ginekološki kliniki, nato v urgentnem centru in tako dalje. Generalni direktor UKC Janez Poklukar je za Radio Slovenija pojasnil, da bodo pri vseh zaposlenih opravili tudi serološko analizo krvi. Pri tistih, ki jim bodo odkrili protitelesa, v naslednjih treh mesecih ne bodo opravljali testiranj na okužbo. Hitri testi bodo le pomoč pri logistiki, saj so se odločili za molekularne PCR teste, za to pa še čakajo na dovoljenje ministra za zdravje. Na teden bodo opravili 10.000 testov.

image_alt
Potrdili 470 okužb, umrlo 45 bolnikov


V šempetrski bolnišnici pa so začeli teste izvajati v vseh organizacijskih enotah, kjer bi lahko prišli v stik z okuženimi, to je pri do 600 od sicer okoli tisoč zaposlenih, je pojasnila strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler. Sicer pa hitre teste v tej bolnišnici uporabljajo vse od začetka novembra, z njimi so testirali urgentne bolnike in zdravstvene delavce, ki so bili v stiku z okuženimi. Novembra so nabavili 500 hitrih testov, pripravljajo že novo nabavo.

V Splošni bolnišnici Novo mesto zaposlene z znaki okužbe stalno testirajo s klasičnimi molekularnimi testi, hitre teste pa skladno z uredbo začenjajo ta teden oz. takoj, ko bo končano javno naročilo zanje. Začeli bodo postopno in sicer pri zaposlenih na infekcijskem oddelku, nato bodo do 7. decembra, ki je končni rok, postavljen v odredbi, testirali še preostale zaposlene. V novomeški bolnišnici so sicer v prvi fazi zaključevanja javnega naročila za 14.000 hitrih testov. Predvidoma bo javno naročilo končano ta teden.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


image_alt
Okužbe v bolnišnice pridejo prek asimptomatskih bolnikov


V Splošni bolnišnici Brežice bodo danes začeli preverjati morebitne okužbe z novim koronavirusom v organizacijskih enotah, kjer se bo okužba pojavila, testirali bodo tudi zaposlene v enotah, kjer se bo med delovnim časom pojavil kateri od simptomov za okužbo. Na zalogi imajo približno 700 hitrih testov.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar pa je za radio dejal, da bodo na teden opravili okoli tisoč testov. Do sedaj so že uporabljali hitre teste, ki so bistveno vplivali na način dela v urgentnem centru, uporabljajo jih tudi za obvladovanje okužb v belih conah, ob sprejemu akutno obolelih ter tistih bolnikov, ki pridejo na operacijo. Poleg tega te teste opravljajo tudi pri zdravstvenem osebju, tudi sam je na ta način potrdil okužbo pri sebi.

V celjski bolnišnici so potrdili, da s hitrimi testi preverjajo okužbo pri tistih zaposlenih, ki imajo simptome okužbe ali pa so brez simptomov, a so bili v rizičnem stiku na delovnem mestu ali v domačem okolju.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


»Testiranje izvedemo tudi ob poslabšanju epidemiološke situacije v posamezni delovni enoti. Zaloga hitrih antigenskih testov, ki jih imamo v bolnišnici, nam ne omogoča sistematičnega tedenskega testiranja vseh zdravstvenih delavcev. Je pa ministrstvo za zdravje konec prejšnjega tedna spremenilo odredbo in s spremembo omogočilo postopno uvajanje testiranja zdravstvenih delavcev, tako, da bomo tudi ta teden nadaljevali s takšnim načinom testiranja, kot smo ga imeli do zdaj,« so pojasnili v bolnišnici.

Preberite še:

Komentarji: