Borut Pahor: Ustanovna seja bo 22. junija

Prva, ustanovna seja Državnega zbora Republike Slovenije bo 22. junija 2018 ob 11. uri.
Fotografija: Kdo se bo kam usedel? FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Kdo se bo kam usedel? FOTO: Matej Družnik/Delo

Ljubljana – Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes prejel uradni zapisnik o ugotovitvi izida predčasnih volitev v državni zbor 3. junija 2018. Predal mu ga je predsednik Državne volilne komisije Anton Gašper Frantar, pri predaji ga je spremljal direktor službe Državne volilne komisije Dušan Vučko.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je tako podpisal ukaz o sklicu prve, ustanovne seje Državnega zbora Republike Slovenije, ki bo 22. junija 2018 ob 11. uri.

Pahor se je ob tej priložnosti iskreno zahvalil vsem, ki so poskrbeli za brezhibno izvedbo letošnjih predčasnih parlamentarnih volitev.

Borut Pahor in Anton Gašper Frantar ob predaji zapisnika
Borut Pahor in Anton Gašper Frantar ob predaji zapisnika


Predsednik Borut Pahor je v izjavi ob podpisu ukaza o sklicu ustanovne seje nove sestave DZ izrazil pričakovanje, da se bodo po tej seji poslanske skupine sestavile do konca junija: »Takoj ko bom z njihove strani o tem formalno obveščen, bom z vodji poslanskih skupin opravil pogovore o imenovanju mandatarja za sestavo nove vlade. Pričakujem, da bodo ti pogovori opravljeni konec junija ali v začetku julija.«
 

Še vedno za dialog in vključevanje


V pogovorih z vodji poslanskih skupin bo Pahor preveril, ali v DZ obstaja dovolj načelne podpore, da poveri mandatarstvo predsedniku na volitvah zmagovalne SDS Janezu Janši. »Seznanjeni ste z mojim stališčem, da se mi zdi prav in pošteno, da prvak zmagovite stranke prvi dobi priložnost za sestavo vlade,« je povedal.

Če bo Pahor dejal, da bi Janša lahko dobil potrebno parlamentarno večino, bo predlog njegove kandidature za mandatarja podpisal v začetku julija in ga uradno poslal v DZ. »V primeru, da bi v pogovorih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da potrebno parlamentarno večino uživa kdo drug, bi gospoda Janeza Janšo znova povabil na razgovor. Mene in javnost je že obvestil, da v takšnih razmerah mandata ne bi sprejel,« je nadaljeval.

Pahor je v izjavi tudi poudaril, da dialog o možnostih sestave vlade in njenega programa ne pomeni nujne zaveze za sodelovanje v vladi. »Ustvarja pa ozračje visoke politične kulture. Ta omogoča prepotrebno pogovarjanje in sodelovanje tudi po sestavi takšne ali drugačne vlade,« meni predsednik. Po njegovem prepričanju proces sestavljanja vlade seže čez pomen njene izvolitve.

»Izkušnje so nas naučile, da nam dialog in vključevanje omogočata, da skupaj dosežemo več, z zapiranjem vrat in izključevanjem pa globoko vsaksebi dosežemo manj,« je opozoril Pahor. Dodal je, da je proces sestavljanja vlade pomemben tudi za ustvarjanje takšnega ali drugačnega vzdušja, ki bo pomembno določalo možnosti za delo vlade, DZ in celotne slovenske politike v prihodnjih letih.

Predsednik Pahor je še spomnil, da Slovenijo v tem letu poleg imenovanja nove vlade čakata tudi izvolitev novega guvernerja Banke Slovenije in novega ustavnega sodnika.

Predsednika Državne volilne komisije (DVK) Frantarja je pri izročitvi uradnega zapisnika o ugotovitvi izida predčasnih volitev v DZ spremljal direktor službe DVK Dušan Vučko. Pahor se je ob tem zahvalil vsem, ki so poskrbeli za brezhibno izvedbo volitev.

Komentarji: