Boštjan Lindav ni več šef policije, vlada imenovala Jušića

Vlada je dva dni po imenovanju novega ministra za notranje zadeve zamenjala vrh policije.
Fotografija: Senad Jušić (levo) postaja prvi človek policije. FOTO: STA
Odpri galerijo
Senad Jušić (levo) postaja prvi človek policije. FOTO: STA

Dva dni po tem, ko je državni zbor potrdil novega ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, Boštjan Lindav ni več vršilec dolžnosti direktorja policije. Vlada je že potrdila njegovo razrešitev in na njegovo mesto imenovala Senada Jušića.

image_alt
Poklukar: Tino Heferle sem predlagal za državno sekretarko

Glede usode vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Lindava je Poklukar ob prevzemu poslov na ministrstvu pojasnil, da se namerava sestati z vsemi generalnimi direktorji v resorju in se z njimi pogovoriti. »To je vse, kar lahko v tem trenutku povem. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Lindav je danes na funkciji,« je dejal. Na novinarsko vprašanje, ali bo temu tako tudi v sredo, pa je odgovoril: »Jutri je nov dan.«

Boštjan Poklukar že kadruje. FOTO: Voranc Vogel
Boštjan Poklukar že kadruje. FOTO: Voranc Vogel

image_alt
Policija je servis za ljudi, ne za posamezno politično opcijo

Predsednik vlade Robert Golob je te dni na vprašanje o tem, ali Boštjan Lindav po menjavi na čelu notranjega ministrstva ostaja šef policije, dejal, da »bomo počakali«. Ob tem je zatrdil, da je izbira ekipe izključno v pristojnosti ministra: »Sam nimam nobene vloge pri tem,« je zatrdil premier.

V. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. FOTO: Leon Vidic/Delo
V. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. FOTO: Leon Vidic/Delo

Da bo Lindav moral zapustiti mesto šefa policije, je bilo jasno že ob razreševanju spora med predsednikom vlade Golobom in nekdanjo ministrico Tatjano Bobnar. Odnosi so se začeli krhati prav s tem, ko kandidatu Bobnarjeve Lindavu vlada ni podelila polnega mandata na vrhu policije, ampak mu je podaljšala mandat vršilca dolžnosti. Razlog je bil menda ta, da policija po mnenju predsednika vlade ni dovolj hitro menjala vodilnih kadrov policije iz mandata prejšnje vlade Janeza Janše.

Tako Bobnarjeva kot Lindav sta takrat zatrdila, da ne bosta podlegla političnim pritiskom, premier pa je očitno ugotovil, da je na položaju ministra bolje imeti politika kot strokovnjaka. To je ob nedavnem imenovanju Poklukarja znova potrdil, češ da se Poklukar zaveda, da je politični funkcionar in kje so meje, ki jih ne sme prestopiti na relaciji do policije.

Preberite še:

Komentarji: