Brda in Slapnik navdušila bahrajnsko princeso

Najverjetneje bo resničnostni šov Nazaj na vas na sporedu naslednjo jesen.
Fotografija: Gneča v Slapniku. Foto Blaž Močnik/Delo
Odpri galerijo
Gneča v Slapniku. Foto Blaž Močnik/Delo

Obnova zapuščene briške vasi Slapnik se zaradi pogajanja glede lastnine odmika v naslednje leto, toda skupina Tempo, kjer pripravljajo produkcijo za snemanje resničnostnega šova, je vendarle dobila še zadnje soglasje za prodajo nepremičnine. Medtem je vas obiskala tudi princesa Bahrajna Sheikha Suha bint Abdul Rahman Al Khalifa, podjetnica, pisateljica in filmarka.
 
Bahrajnska princesa Sheikha Suha bint Abdul Rahman Al Khalifa<strong> </strong>Blaž Močnik/Delo
Bahrajnska princesa Sheikha Suha bint Abdul Rahman Al Khalifa Blaž Močnik/Delo


Slapnik je v sobotnem popoldnevu doživel vrvež, kot ga bržkone ni že dolgo časa, potem ko se je bahrajnska princesa sprehajala med zapuščenimi podrtijami. »Sem očarana nad pokrajino, zgodovino in prijaznostjo ljudi. Škoda, da bom tukaj tako malo časa, saj tako zelo uživam,« je popihala na dušo zbranim.
 
Princesa je pred kratkim sprejela vabilo glavnega producenta napovedanega šova Nazaj na vas (Back to the village) Richarda Cooka, ki je sicer v preteklosti med drugim sodeloval s hišami BBC, Ch4, Itv, Sky in CNN. Glede na to, da se tudi sama znajde v tej dejavnosti, je vabilo sprejela: »Seveda želim sodelovati v projektu, nekaj vlagateljev sem že opozorila na to priložnost. Slapnik je zaklad. Počutim se, kot bi se tukaj ujela v času. Ne gre zgolj za produkcijsko priložnost, temveč da se ohrani tudi zgodovino vasi.« V nedeljo se bo mudila v Vipavski dolini in Lipici, v Slovenijo pa se vrača avgusta.

Foto Blaž Močnik/Delo
Foto Blaž Močnik/Delo

 
Med tamkajšnjo gnečo se je še enkrat več nad Slapnikom navduševal tudi odgovorni režiser Michael L. Murphy, sopodpisani pod filmskima mojstrovinama, kot sta Gospodar prstanov in Harry Potter. Pet let zdaj živi na Gorenjskem: »Upamo, da bi vas poleti vendarle počasi začeli oživljati, za obnovo pa bi potrebovali približno tri leta. Česa takšnega se niso lotili še nikjer na svetu.«

Toda dejanski zagon projekta obnove in snemanja resničnostnega šova, ki da bo dosegel več sto milijonsko občinstvo pred malimi ekrani na stari celini, vendarle še ni povsem dorečen. V skupini Tempo zdaj čakajo na zadnjo uradno overitev pogodbe o prodaji nepremičnine iz Avstralije, nakar bi za milijon evrov odkupili 17 tamkajšnjih hiš. »S to pogodbo bomo lahko – končno – kupili vas in začeli z resnimi pripravami. Sam format serije pa že tržimo po različnih evropskih televizijah, toda ne moremo pognati projekta, dokler nimamo v lasti vasi,« je povedal sodelavec vodje projekta Ernest Škrjanec.

Ernest Škrjanec. Foto Blaž Močnik/Delo
Ernest Škrjanec. Foto Blaž Močnik/Delo


Zapleti z lastništvom so očitno prekrižali načrte v tem letu. »Najverjetneje bomo vso zadevo prestavili v naslednje leto. Žal. Težko bi se namreč na vrat na nos uskladili z vsemi. Tako bi šov predvajali naslednje leto v jesenskem času, snemali pa nekaj prej,« je priznal.

Za prvo sezono predvidevajo za sedem milijonov evrov stroškov. Kot trdi Škrjanec, so denar praktično že zagotovili z zasebnim kapitalom. Produkcija bo štela več kot sto ljudi: »Ne moremo še natančno napovedati, saj pilimo zadnje usmeritve koncepta.«

Skupina Tempo še ni dobila vseh solgasij lastnikov za prodajo vasi. Foto Blaž Močnik/Delo
Skupina Tempo še ni dobila vseh solgasij lastnikov za prodajo vasi. Foto Blaž Močnik/Delo

Komentarji: