Če sklepčnosti sveta ne bo, lahko odloči direktor

Generalni direktor se pri razreševanju direktorice TVS ne bo oziral na dopuste programski svetnikov. To je poteza, ki gre njemu v prid ...
Fotografija: Generalni direktor je obljubljal, da menjav direktorjev ne bo, zdaj pa poskuša razrešiti direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Generalni direktor je obljubljal, da menjav direktorjev ne bo, zdaj pa poskuša razrešiti direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough kljub pomislekom o sklepčnosti programskega sveta v času dopustov, kot vse kaže, vztraja, naj se odločanje o njegovem predlogu za razrešitev direktorice TV Slovenija izvede v 15 dneh. Zavrnil je namreč predlog predsednika programskega sveta Cirila Baškoviča, naj zaradi pomembnosti zadeve in upoštevanja vloge programskega sveta razmisli o preložitvi roka v drugo polovico avgusta, ko bi lažje izpeljali sklepčno sejo.

Zakaj je to vprašanje pomembno? Ker zakon o RTV Slovenija v 16. členu navaja, da če programski svet ne sprejme odločitve v zvezi s soglasjem o imenovanju oziroma razrešitvi direktorja radia oziroma televizije v petnajstih dneh, lahko generalni direktor dokončno odloči brez soglasja programskega sveta. Bo to v primeru nesklepčnosti tudi storil? To ni jasno, saj Grah Whatmough, ki so ga izvolili predvsem programski svetniki blizu koalicije, odgovarja le, da do odločitve programskega sveta zadeve ne komentira.

Gorščakova je že poudarila, da ne namerava odstopiti, saj ocenjuje, da delo dobro opravlja. FOTO: Jure Eržen/Delo
Gorščakova je že poudarila, da ne namerava odstopiti, saj ocenjuje, da delo dobro opravlja. FOTO: Jure Eržen/Delo
Sogovorniki s Kolodvorske glede na njegovo vztrajanje pri petnajstdnevnem roku sicer dvomijo, da je čas njegovega predloga za razrešitev direktorice TV Slovenije Natalije Gorščak naključje.

Seja programskega sveta, ki o razrešitvi odloča z najmanj 15 glasovi v sicer 29-članskem programskem svetu, bo po zagotovilih njenega predsednika tako gotovo sklicana, njen datum pa bo po njegovi oceni znan v četrtek ali petek dopoldne. Prej si želi dobiti še odzive programskih svetnikov in pravno mnenje o tem, ali bi bila pravočasna tudi odločitev, sprejeta v ponedeljek, 16. avgusta. Verjetneje sicer je, da bodo programski svetniki zasedali že v petek, 13. avgusta.

In kaj Grah Whatmough očita Gorščakovi, ki je pred zadnjo sejo programskega sveta pred njegovimi očitki v bran vzela odgovorno urednico informativnega programa Manico Janežič Ambrožič? (Ne)ukrepanje »ob zgodovinsko najnižjih gledanosti televizijskih programov«, preseganje finančnega načrta brez soglasja generalnega direktorja ter opustitev dolžnega skrbnega ravnanja pri preverjanju pogojev poslovnega sodelovanja z RTV Slovenija.

image_alt
Direktorica TVS: Pritisk na zamenjavo posebej intenziven v zadnjih mesecih


Whatmoughov predhodnik Igor Kadunc je očitke zavrnil, o poslovnem sodelovanju RTV Slovenija s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TVS pa je dodatno spomnil na pravno mnenje, ki ga je v času njegovega mandata generalnega direktorja na njegovo zahtevo izdelal pogodbeni pravnik. Ta v poslovnem sodelovanju javnega zavoda s podjetjem moža Manice Janežič Ambrožič ni videl vzroka za konflikt interesov. Tuti te informacije Grah Whatmough ni komentiral, Gorščakova pa je do zdaj povedala le, da je za presojo o njeni razrešitvi pristojen programski svet, v katerem mora biti skladno s statutom omogočen zagovor. »Svoje delo dobro opravljam in s strokovnega vidika mi ni mogoče ničesar očitati,« je še sporočila.

Preberite še:

Komentarji: