Center za tujce izgnal dve osebi, ki sta v Sloveniji bivali več let

Enega od tujih državljanov so brez pojasnil odpeljali pred očmi slovenske zaročenke, čeprav je bil v Sloveniji že tri leta.
Fotografija: Center za tujce je danes izvedel deportaciji dveh tujcev, ki sta v Sloveniji prebivala že več let. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Center za tujce je danes izvedel deportaciji dveh tujcev, ki sta v Sloveniji prebivala že več let. FOTO: Reuters

Ljubljana - Center za tujce je danes izvedel deportaciji dveh ljudi, ki sta v Sloveniji prebivala že več let. Društvo delavske svetovalnice in Delovne skupine za azil zahtevata takojšnjo ustavitev postopka in opozarjata, da je šlo po mnenju pravnikov in organizacij, ki nadzorujejo to področje, za zlorabo pravnih mehanizmov.

Kot so sporočili iz omenjenih dveh organizacij, je center za tujce enega tujega državljana, ki je v Sloveniji bival tri leta, izgnal zaradi neurejene dokumentacije. Potem ko se je danes redno javil na policijski postaji, so ga brez pojasnil odpeljali pred očmi slovenske zaročenke. Razloga za izselitev drugega tujega državljana, ki je v Sloveniji živel šest let, ne poznajo.


Padla sta v kafkovsko birokracijo


Kot je pojasnil Miha Blažič iz Delovne skupine za azil, sta ob prihodu v Slovenijo zaprosila za azil, ki pa jima ni bil odobren. Od takrat sta v Sloveniji bivala na podlagi veljavne odločbe o dovolitvi začasnega zadrževanja.

Po njegovih navedbah gre za osebi, ki imata v Sloveniji družino in prijatelje: »V tem času sta si, glede na to, da sta bila v državi že dlje časa, poskušala urediti legalno regularno bivanje in tu sta padla v kafkovsko birokracijo. Ravno te institucije so jima namreč to ves čas preprečevale. Po nobeni uradni poti, ki je taki osebi na voljo, jima niso dovolili, da legalizirata svoje bivanje v državi.«

Oblasti so po Blažičevih besedah postopek izvedle tako hitro z namenom, da zanj nihče ne bi izvedel, s tem pa so tudi preprečile možnost pritožbe. Zahteva takojšnjo zaustavitev postopka, saj sta oba deportirana sodelovala v vseh zahtevanih postopkih - se javljala in uveljavljala pravna sredstva.

Miha Blažič zahteva takojšnjo zaustavitev postopka, saj sta oba deportirana sodelovala v vseh zahtevanih postopkih - se javljala in uveljavljala pravna sredstva. FOTO: Voranc Vogel
Miha Blažič zahteva takojšnjo zaustavitev postopka, saj sta oba deportirana sodelovala v vseh zahtevanih postopkih - se javljala in uveljavljala pravna sredstva. FOTO: Voranc Vogel

 

Je ukrepanje sploh zakonito?


Pooblaščenka deportiranega človeka, ki je v Sloveniji bival šest let, Laura Orel, je povedala, da je na policijskega inšpektorja, ki je zadolžen za njegov primer in je tudi izdal odločbo za dovoljenje bivanja, naslovila elektronsko pošto, ga prosila za pojasnilo in takojšnjo zaustavitev postopka deportacije, dokler se ne razjasni, ali je to ukrepanje sploh zakonito. Kot je dejala, skupaj s sodelavci snujejo tudi pritožbo na ustavno sodišče.

Po podatkih Blažiča in Orlove, sta oba tuja državljana na poti na Dunaj in nimata možnosti uveljavljati pravnih sredstev. Deportacija poteka, ni pa še izvršena. Deportirana bosta takrat, ko bo letalo vzletelo. Dokler ne bosta na letalu, je ta postopek po mnenju pravnikov nezakonit zaradi veljavne odločbe o dovolitvi zadrževanja v Republiki Sloveniji, je še dejala Orlova.

Komentarji: