Cerar o migracijah: Slovenija je varna in budna država

Predsedniki strank ne nasprotujejo dosedanjim ukrepom vlade za preprečevanje ilegalnih migracij.
Fotografija: Slovenija je v tem trenutku varna in budna, obenem pa je dejavna na evropski ravni. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Slovenija je v tem trenutku varna in budna, obenem pa je dejavna na evropski ravni. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Slovenija je, kar zadeva migracije, varna in budna, obenem pa je dejavna na evropski ravni, je po srečanju s predsedniki parlamentarnih strank, ki jih je seznanil s pogovori na delovnem vrhu EU konec tedna v Bruslju, posvečenem migracijam, danes dejal premier Miro Cerar. Današnjo razpravo je označil za konstruktivno.

Smo za to, da bodo begunci, ki potrebujejo pomoč, korektno obravnavani in bodo dobili ustrezno pomoč, ne bomo pa dopustili valov migrantov, ki bi bili varnostni izziv, ali tega, da bi Slovenija postala migrantski žep, je dejal.

Pojasnil je, da na srečanju v nedeljo evropski voditelji niso sprejemali odločitev, temveč je potekala intenzivna razprava, ki se bo nadaljevala v četrtek in petek na vrhu EU, na katerem pa Cerar še ne pričakuje končnega dogovora. »Bojim se, da bomo šli samo kakšen korak dlje, ključni še ne bodo dokončno dogovorjeni,« je dejal.

Glede ideje o oblikovanju platform za izkrcavanje migrantov na robu EU je Cerar dejal, da je to eden od možnih ukrepov, a mora biti v skladu z mednarodnim pravom, zato bi bilo dobro, da bi se v zadevo vključile mednarodne organizacije, ki se ukvarjajo z begunci.

Predsedniki strank ne nasprotujejo dosedanjim ukrepom vlade za preprečevanje ilegalnih migracij. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Predsedniki strank ne nasprotujejo dosedanjim ukrepom vlade za preprečevanje ilegalnih migracij. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Predsednik SDS Janez Janša je glede tega dejal, da se na evropski ravni zdaj predlaga nekatere skupne evropske ukrepe, ki so jih v njegovi stranki predlagali že pred tremi leti. Po njegovi oceni je bistvo problema to, da se ne loči med begunci, torej ljudmi, ki so dejansko pomoči potrebni, in med ekonomsko migracijo, ki zdaj prevladuje.

»Predlagali smo predsedniku vlade, ki opravlja tekoče posle, da te ukrepe podpre. Smo pa nekoliko skeptični do hitrosti, s katero se vse to odvija na ravni EU, kjer problemi so urgentni, stvari pa gredo počasi,« je po pogovorih pri Cerarju dejal Janša.
Cerar je pojasnil, da je EU usmerjena v iskanje rešitev glede nadaljnje krepitve nadzora na zunanjih mejah in sodelovanja s tretjimi državami, tako s tistimi, od koder prihajajo migranti, kot s tranzitnimi.

Glede slednjih je Cerar posebej izpostavil Zahodni Balkan, zlasti BiH. Znova se odpirajo določene poti, pretok migrantov je večji. »To je nekaj, na kar smo pozorni,« je dejal in opozoril, da gre za ilegalne prehode meje, ki jih organizirajo kriminalne združbe.
Slovenija se spopada s temi združbami, nekaj jih je razbila, krepi nadzor na meji, krepi število policistov, sodelovanje z vojsko in politično koordinacijo s sosedami, tudi s Hrvaško, je povedal.

Po njegovi oceni je Slovenija v tem trenutku varna in tudi ustrezno nadzoruje zunanjo schengensko mejo, zato vaje, kakršno danes na meji s Slovenijo izvaja Avstrija, niso potrebne. »Če bi bil porast migracij, bi bila vaja upravičena, a priliva ilegalnih migrantov iz Slovenije v Avstrijo ni zaznati,« je dejal.

Znova se odpirajo določene begunske poti, pretok migrantov je večji. FOTO: Matej Družnik
Znova se odpirajo določene begunske poti, pretok migrantov je večji. FOTO: Matej Družnik


Cerar je ob tem poudaril, da se Slovenija zavzema za krepitev nadzora na zunanjih mejah EU, sama pa je vzoren varuh schengenske meje, zato po njegovih besedah tudi ni upravičen nadzor, ki se izvaja na slovensko-avstrijski meji.

Premier, ki opravlja tekoče posle, je še dejal, da je seveda v interesu Slovenije, da bi bila tudi Hrvaška članica schengna, saj bi to olajšalo varovanje meje, a mora Zagreb za to izpolniti pogoje, izkazati, da je sposoben učinkovito varovati mejo, in hkrati dokazati, da je pripravljen spoštovati pravna načela in pravila v EU.

»Če Hrvaška ne bo spoštovala vladavine prava, ne vidim, katera država bi lahko podprla njen vstop v schengen,« je dejal.


Jelinčič: Situacija je grozljiva, hujša, kot se kaže


Predstavniki večine strank pred srečanjem, na katerem ob začetku ni bilo predstavnikov Levice, sicer niso dajali izjav. Izjavo je dal le predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič, ki je ocenil, da je situacija na področju migracij »grozljiva, pri čemer se kaže še hujše, kot se pri nas govori«.

Izplen nedeljskega mini vrha EU o migracijah je označil kot »krasnega«, saj ga je sabotiralo enajst držav. »Višegrajska skupina je povedala, da se ne gre več. V Nemčiji (kanclerka Angela) Merkel izgublja tla pod nogami,« je dejal.

Komentarji: