Predstavitvena informacija

Da se družinski proračun ne sesuje kot hišica iz kart

»Nedavna debata na pikniku s prijatelji o tem, kaj bi se zgodilo, če bi kdo umrl ali zbolel, ni bila posebno zabavna, je pa bila zelo koristna,« pripoveduje Igor.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

»Družina mi pomeni največ, in če bi se mi kaj zgodilo, bi bilo vse narobe. Ženi bi ostal kredit in dva majhna otroka. Že na poti domov sem se odločil, da pokličem za nasvet.« 

Varnosti svoje družine 33-letni Igor ni hotel več prepuščati naključjem. Želel je zavarovanje, ki bi zagotavljalo finančno varnost takoj in v prihodnosti. Takšno, da bo njegova družina varna zdaj, ko mora zagotoviti svojima deklicama mirno odraščanje in odplačati ves kredit za stanovanje, pa tudi v prihodnje, če bi umrl, zbolel, se poškodoval ali postal nezmožen za delo. 

Ne podcenjujte tveganj, ki zamajejo življenje
Potrebe po varnosti so v zavarovalnici Generali zbrali v zavarovanju Moj življenjski kasko, ki z različnimi izplačili omogoča, da lahko družina tudi ob takih preizkušnjah plačuje stroške gospodinjstva, poplača kredit ali druge dolgove, prejme denar za stroške šolanja in preživljanje otrok, da ima zavarovanec na voljo zdravljenje in plačilo stroškov v samoplačniških ambulantah … 

Kritja za vse življenjske situacije
V zavarovanje je k osnovnemu kritju za primer smrti možno priključiti še zdravstveno zavarovanje Specialisti z asistenco, izplačilo za zdravljenje, če bi zboleli za katero od 21 kritičnih bolezni (kap, rak, odpoved ledvic …), pri čemer lahko za nekatere bolezni brezplačno zavarujete tudi svoje otroke. Izberete lahko zdravstveno rento, ki bi jo mesečno prejemali do 10 let zaradi bolezni, do 20-letno nezgodno rento za trajno invalidnost zaradi nezgode, oprostitev plačila premije zaradi trajne invalidnosti, mesečno nadomestilo zaradi brezposelnosti oziroma delovne nezmožnosti, prejemanje dnevnega nadomestila in druga dodatna kritja.

Igor je s pomočjo zastopnika izračunal, da bi v primeru njegove smrti družina potrebovala za poplačilo kredita in stroške šolanja 5-letnih dvojčic do konca fakultete skupaj 170.400 evrov (90.000 za kredit, ki ga bo odplačeval še 15 let po 500 evrov na mesec, za otroka 80.400 evrov). 

•    Za 11,80 evra mesečno je sklenil zavarovanje s prilagodljivo zavarovalno vsoto za 19 let, do njunega 24. leta, ki družini v vsakem trenutku zagotavlja plačilo preostalega kredita in šolanja otrok ter 5000 evrov zapuščine. 
•    Izvedel je, da bo prav zaradi izbire zavarovanja s prilagodljivo zavarovalno vsoto po 13 letih oproščen plačila premije, kar je posebna prednost tega zavarovanja.
•    Za 3,52 evra mesečno si je zagotovil še nezgodno rento za primer hujše trajne invalidnosti zaradi nezgode. 
•    Za 10,20 evra mesečno je izbral tudi srednji paket zavarovanja Specialisti z asistenco. Ker ima pri zavarovalnici Generali že sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, prejme popust. Plačeval bo le 9,18 evra mesečno. 

Če bi se hudo poškodoval, bi tako 20 let prejemal 500 evrov mesečno, v primeru smrti bi rento prejemala njegova družina. Z zavarovanjem Specialisti z asistenco pa bo imel plačane stroške zdravljenja do 3000 evrov letno in hiter dostop do zdravnikov specialistov. 

Čeprav se morda zdi, da je življenjsko zavarovanje dodaten strošek v družinskem proračunu, nam olajša skrbi. Pomembno je, da si lahko sestavimo takšno zavarovanje, ki ga zares potrebujemo, in da sami določimo, koliko denarja bi potrebovali, če bi se nam kaj zgodilo. In še več, če bi se Igorjevi družini življenje spremenilo, bi lahko zavarovanje tudi kasneje prilagodil novim ciljem in sanjam. 

Potrebujete nasvet tudi vi?