Deset novih CT naprav za 11,7 milijona evrov

Medicinska oprema v Sloveniji je 83-odstotno zastarana in izrabljena.
Fotografija: Računalniški tomograf v trboveljski bolnišnici. Foto Polona Malovrh.
Odpri galerijo
Računalniški tomograf v trboveljski bolnišnici. Foto Polona Malovrh.

Ljubljana - Slovenija se pripravlja na nakup desetih novih računalniških tomografov (CT). Bolnišnice jih potrebujejo, saj celo bolniki z rakom čakajo nedopustno dolgo na operacijo, ker ni zadosti naprav, da bi lahko slikali vse bolne pravočasno. Izdatek je predvidel proračun, ki je bil sprejet novembra lani. Razpis bo predvidoma objavljen julija, so odgovorili z ministrstva za zdravje.


Za sedem bolnišnic


Vrednost nakupa desetih novih aparatov je po informacijah z ministrstva za zdravje do deset milijonov evrov, vključno s sredstvi za plačilo ddv. Nove CT aparate bo dobilo sedem bolnišnic, in sicer Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana tri, dva UKC Maribor, po enega pa Onkološki inštitut, bolnišnice Izola, Nova Gorica, Novo mesto in Murska Sobota. K vrednosti samih aparatov je treba dodati še strošek priprave prostorov, v katerih bodo aparati stali. Na ministrstvu pojasnjujejo, da bo vrednost priprave prostorov različna od bolnišnice do bolnišnice, kar bo odvisno od izbrane medicinske opreme.


Prenova intenzivne terapije za dojenčke v Mariboru


Podlaga za nakup desetih novih CT aparatov je sklep vlade, sprejet aprila letos, ki obravnava uvrstitev treh novih projektov v že sprejeti načrt razvojnih programov za obdobje 2018-2021. Načrt razvojnih programov je sicer del državnega proračuna, sprejetega novembra 2017. Trije novi projekti za zdravstvo so širitev enote za intenzivno nego in terapijo na pediatrični kliniki UKC Maribor (milijon evrov), prenova bolnišnične lekarne Postojna (340 tisoč evrov) in nakup desetih CT naprav za sedem bolnišnic (ocenjena rednost naložbe 11,7 milijona evrov). Ministrstvo za zdravje, torej državni proračun bo zagotovil približno 90 odstotkov sredstev za vsako od naštetih naložb, vendar ne v letu 2018, je zapisano v sklepu vlade. Denar za te tri projekte bo zagotovljen s prerazporeditvijo sredstev za gradnjo nove urgence v UKC Ljubljana (objekt DTS - diagnostično-terapevtski center) in ureditve prostorov bolnišničnih lekarn. Preostali denar morajo zagotoviti bolnišnice same.


Najbrž leta 2019


Od razpisa za CT aparate do nabave oziroma pričetka del bo po sedanjih izkušnjah minilo vsaj pol leta. Če bo torej razpis julija, se obeta, da bo za bolnike bolje naslednje leto. Slovenija bo z novimi CT napravami nadomestila obstoječe amortizirane, iztrošene in zastarane CT naprave. To je le majhen delček potrebne nove opreme. Ne samo CT naprave, kar 83 odstotkov vse medicinske opreme v Sloveniji je že iztrošene.

Komentarji: