Desus soglasen o vstopu v vlado Marjana Šarca

Kot so navedli v stranki, so za višje pokojnine, višji regres, popravo krivic upokojencem in demografski sklad za varne pokojnine bodočih upokojencev.
Fotografija: Karl Erjavec FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Karl Erjavec FOTO: Uroš Hočevar

Svet stranke Desus je soglasen o vstopu v vlado Marjana Šarca, je danes povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Kot je pojasnil, koalicijska pogodba vsebuje vse tisto, česar si v Desusu želijo. Kot so navedli v stranki, so »za višje pokojnine, za višji regres, za popravo krivic upokojencem in demografski sklad za varne pokojnine bodočih upokojencev«.

Izvršni odbor in svet Desusa sta danes razpravljala o sodelovanju v Šarčevi vladi, koalicijski pogodbi, sporazumu o sodelovanju z Levico ter kadrovskem razrezu bodoče vlade. Kot je poudaril Erjavec, je bil svet stranke o sodelovanju v vladi soglasen.

Med poudarki iz predloga koalicijske pogodbe, pomembnimi za stranko, je Erjavec izpostavil popravo odmernega odstotka za pokojnino z 58 na 63, zvišanje vdovskih pokojnin, izredno usklajevanje pokojnin, demografski sklad, seniorsko olajšavo, krepitev javnega zdravstva in vzpostavitev posebnega programa za skrajšanje čakalnih vrst. »Pričakujemo, da se bo večji del tega, kar je zapisano, tudi uresničilo,« je poudaril.

Po kadrovskem razrezu Desusu pripadata dve ministrstvi, in sicer ministrstvo za obrambo in ministrstvo za kmetijstvo. Kot je pojasnil Erjavec, so danes potrdili imeni obeh kandidatov. Za obrambnega ministra bo kandidiral sam, na mesto kmetijske ministrice pa bodo predlagali Aleksandro Pivec. V torek se bo Erjavec sešel s poslansko skupino, da dorečejo še ime kandidata za podpredsednika državnega zbora.
 

Erjavec: Cerar bo dober minister za zunanje zadeve


V stranki so se sicer tudi že odločili, da bodo za državnega sekretarja za šport predlagali Petra Vilfana, za državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje pa Uroša Prikla. Desus si prav tako želi, da bi tudi na finančnem ministrstvu imel enega od štirih državnih sekretarjev. Kot je dejal Erjavec, imajo dobrega kandidata, a imena za zdaj ni želel razkriti.

Delo obrambnega ministra mu bo, kot je priznal, predstavljalo kar velik izziv. Med drugim je izpostavil, da Slovenska vojska za normalno delovanje potrebuje primerna tehnična sredstva. Glede projekta nakupa osemkolesnikov boxer je izrazil zadovoljstvo, da gre za relacijo med državama in ne za razpis, na katerem bi se podjetja potegovala za posel. »Upam, da bo vojska dobila vse tisto kar potrebuje. Upam tudi, da bomo povečevali sredstva za obrambo,« je poudaril Erjavec, ki morebitne zamenjave v vrhu vojske ne načrtuje.

Za predsednika SMC Mira Cerarja, ki ga bo očitno nasledil na položaju zunanjega ministra, pa je Erjavec povedal, da zelo dobro pozna razmere v mednarodnem prostorju, saj je vodil vlado. »Mislim, da bo dober minister za zunanje zadeve,« je dejal.
Ni pa želel Erjavec komentirati namigov, da bi za ministra za zdravje utegnil kandidirati nekdanji prvi mož ZZZS Samo Fakin. Dodal je le, da v kratkem pričakuje sestanek predsednikov vseh koalicijskih strank, na katerem bi se o imenih še podrobneje pogovorili.

Komentarji: