Dogovor doslej podpisalo 28 sindikatov javnega sektorja

Poleg dogovora o odpravi nekaterih varčevalnih ukrepov je 32 od 45 sindikatov podpisalo tudi kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti.
Fotografija: Podpis sporazuma med vlado in sindikati, 28. maja 2021. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Podpis sporazuma med vlado in sindikati, 28. maja 2021. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Dogovor o odpravi nekaterih varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov javnih uslužbencev, zamiku izplačilnega dneva plače ter regresu za letni dopust je podpisalo 28 od 45 sindikatov javnega sektorja. 32 sindikatov pa je podpisalo tudi o kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

image_alt
Dogovor vendarle potrjen


Aneks h kolektivni pogodbi za kulturne dejavnosti je podpisalo vseh pet sindikatov s področja kulture. Trije sindikati od petih predvidenih so podpisali aneks za dejavnost vzgoje in izobraževanja. Aneks h kolektivni pogodbi za raziskovalno dejavnost pa je podpisal edini predvideni podpisnik: Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Trije od štirih sindikatov so podpisali aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, trije od šestih pa aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. Aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije je podpisalo pet od šestih sindikatov, so še sporočili.

Včerajšnji protest sindikatov pred poslopjem parlamenta. FOTO: Blaž Samec/Delo
Včerajšnji protest sindikatov pred poslopjem parlamenta. FOTO: Blaž Samec/Delo




Spremembe bodo nastopile tudi pri obračunu povračila stroškov prevoza na in z dela. Po novem se povračilo stroškov za vse javne uslužbence izračuna na enak način, in sicer na podlagi razdalje med krajem bivališča in krajem opravljanja dela.
S 3,99 na 4,30 evra se bo zvišal regres za prehrano, prav tako pa se bodo zvišale dnevnice za službena potovanja v Sloveniji. Te bodo tako po novem za potovanja, ki trajajo med osem in 12 ur, znašale 10,68 evra, za potovanja nad 12 ur pa 21,39 evra.

Kot so še sporočili z ministrstva za javno upravo, se za člane sindikatov, ki so podpisniki dogovora in aneksov, s 130 na 140 odstotkov minimalne plače zvišuje tudi cenzus za pridobitev pravice do solidarnostne pomoči. Višini terenskih dodatkov in jubilejnih nagrad pa ostajata nespremenjeni.

Preberite še:

Komentarji: