Novinarji so se spet družili in nagrajevali

Društvo novinarjev Slovenije nagradilo sedem novinark in novinarjev ter dve redakciji. Med njimi tudi Delov Peter Žerjavič.
Fotografija: Čuvaji so stanovske nagrade, ki jih vsako leto podeljuje Društvo novinarjev Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Čuvaji so stanovske nagrade, ki jih vsako leto podeljuje Društvo novinarjev Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je podelilo nagrade čuvaj/watchdog za leti 2020 in 2021, saj zaradi omejitev ob epidemiji covida-19 zadnji dve leti tradicionalnih prireditev ni bilo.

Med nagrajenci za lansko leto je tudi Peter Žerjavič, Delov dopisnik iz Bruslja. Naš kolega je prejel nagrado za izstopajoče novinarske dosežke.

»V času, ko je notranjepolitično dogajanje v Sloveniji vse bolj dobivalo svoj bruseljski odmev, je precizno in profesionalno upovedoval drsenje države med problematične članice sedemindvajseterice. Ažurne objave na twitterju, ki so za mnoge postale prvi vir informacij o dogajanju v Evropski uniji, je vsak dan nadgrajeval z analizami, komentarji – najsi je šlo za neimenovanje delegiranih tožilcev ali napade na medije – pa tudi intervjuji z glavnimi akterji nesoglasij med Brusljem in Ljubljano, kot sta podpredsednik evropske komisije Frans Timmermans in evropska poslanka Sophie in 't Veld. Njegovo kroniranje dogajanja v Bruslju je jasno, umirjeno in vselej postavljeno v kontekst – v maniri najboljših žurnalistov stare šole,« piše v obrazložitvi žirije DNS.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Spomnimo, za leto 2020 so bili med nagrajenci štirje predstavniki Dela: Špela Kuralt, Voranc Vogel, Boštjan Videmšek in Jožica Grgič za življenjsko delo. Nagrade za izstopajoče novinarske dosežke za leto 2021 so prejeli še Ksenija Horvat (TV Slovenija), Ana Lah (Večer) in uredništvo Slovenske tiskovne agencije.

Glorija Lorenci (Večer) je prejemnica nagrade za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva. Nik Erik Neubauer je nagrajen za izstopajoči dosežek v novinarski fotografiji (posamična fotografija), Tamino Petelinšek (STA) je prejel nagrado za izstopajoči dosežek v novinarski fotografiji (reportaža), Uršula Zaletelj (Val 202) in Univerzitetna redakcija Radia Študent pa za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let.

Preberite še:

Komentarji: