Imenovani nova ministrica za zdravje in državni sekretarji

Valentina Prevolnik Rupel bo z državnimi sekretarji Denisom Kordežem, Evo Vodnik in Marjanom Pintarjem prevzela vodenje ministrstva za zdravje.
Fotografija: Ministrica je pred poslanci že prisegla. Ljudje zdaj čakajo na dejanja. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Ministrica je pred poslanci že prisegla. Ljudje zdaj čakajo na dejanja. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Državni zbor je z 48 glasovi za in 17 proti dr. Valentino Prevolnik Rupel na popoldanski izredni seji imenoval za ministrico za zdravje. Na tej funkciji bo nasledila Danijela Bešiča Loredana, ki je julija odstopil. Nova ministrica si je med prioritetami izbrala dostopnost, kakovost, neopredeljene in košarico pravic. Ministrica je pred poslanci že prisegla.

Ministrica iz kvote Gibanja Svoboda je ob nekaj odsotnostih zaradi bolezni dobila podporo 48 poslancev Svobode, SD in Levice. Pričakovano pa so ji podporo odrekli v opozicijskih SDS in NSi, kjer pa je bilo odsotnosti še več. Glasovalo je skupaj le 65 poslank in poslancev.

Vlada je na današnji dopisno seji sprejela sklepe o razrešitvi dosedanjih državnih sekretarjev na ministrstvu za zdravje Marjana Pintarja, dr. Valentine Prevolnik Rupel in Azre Herceg, imenovala je nova državna sekretarja: Denisa Kordeža in Evo Vodnik ter Pintarja ponovno imenovala za državnega sekretarja. Kordež bo funkcijo nastopil s 23. oktobrom, Vodnikova pa s prvim novembrom.

Denis Kordež, ki je po izobrazbi magister inovativnega menedžmenta v sociali, je zaposlen v Zdravstvenem domu Litija kot pomočnik in namestnik direktorja ter koordinator službe nujne medicinske pomoči. Eva Vodnik, specialistka družinske medicine, pa je zaposlena v Zdravstvenem domu Ljubljana, v enoti Šentvid. Tam bo v torek ob 9. uri podala izjavo ob začetku cepljenja proti sezonski gripi. Bodo torej pacienti v ZD Ljubljana zdaj ostali še brez ene družinske zdravnice oziroma za koliko bo ta zaradi prevzema mesta državne sekretarke zmanjšala svoje zdravniške obremenitve, bomo poizvedeli v naslednjih dneh.

Ministrica Prevolnik Ruplova je sicer z ZD Ljubljana v preteklosti sodelovala kot samostojna podjetnica, za opravljeno delo pa je leta 2020 prejela 16.800 evrov. To plačilo je po naših informacijah dobila za sodelovanje pri projektu Scubi. Prelovnikovo so za sodelovanje priporočili pri IER, a je bila tedaj v Londonu in je delal kot samostojna podjetnica, smo izvedeli neuradno. Njeno delo je bilo ocenjevanje stroškov zdravljenja sladkornih bolnikov.

Spomnimo, da nekdanji minister Bešič Loredan ljubljanskemu zdravstvenemu domu, ki ga vodi dr. Antonija Poplas Susič, ni bil najbolj naklonjen. 7. decembra 2022 je odredil upravni nadzor (tako nad ZD Ljubljana kot zasebnim zavodom Poplas Susičeve Multimedicus, ki ima koncesiji MOL), saj je bil prepričan, da je z velikim odhodom kadra iz ZD povezano slabo vodenje, opozarjal je tudi na finančno sliko zavoda. Nadzor je še v teku. Odredil ga je kljub prijaznemu namigu ljubljanskega župana Zorana Jankovića, naj Poplas Susičevo pusti pri miru.

Ta je pred leti vodila enoto Šentvid, od koder zdaj prihaja nova državna sekretarka Vodnikova.

Primopredaja poslov med dr. Robertom Golobom, ki je začasno opravljal funkcijo ministra za zdravje, in novo ministrico za zdravje, ki bo potekala na Ministrstvu za zdravje v ponedeljek, 16. oktobra 2023, ob 9.30.

Preberite še:

Komentarji: