Ekipa za reševanje SMC »pred stečajem«

Kdo so možje in svetovalci novega predsednika Zdravka Počivalška in kakšne bodo njegove naslednje poteze v stranki.
Fotografija: Zdravko Počivalšek pravi, da je bil vedno povezovalen. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek pravi, da je bil vedno povezovalen. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ker se je SMC v zadnji javnomnenjski raziskavi podpora še zmanjšala, bo novi prvak stranke Zdravko Počivalšek, kot je napovedal sam, moral še bolj zavihati rokave, če bo želel rešiti stranko »pred stečajem«. Stavil naj bi predvsem na že preverjene kadre in krepitev lokalnih odborov. Za stranko pa bo, kot v njej ocenjujejo, ključno predvsem preživetje v prihodnjem letu ali dveh, da bi se lahko konsolidirala in bi v ospredje stopili mlajši kadri. Morebitne predčasne volitve bi bile za stranko skoraj gotovo usodne.

»Vsekakor bomo popolnili kadrovsko strukturo v vodstvu stranke,« napoveduje Zdravko Počivalšek in napoveduje krepitev terenske mreže. Kot taki naj bi bili bolj imuni tudi za javnomnenjske raziskave, je poudarjal že ob prejemu štafetne palice od predhodnika Mira Cerarja. Na predlog Počivalška je kongres že imenoval deset članov sveta stranke, na prihodnjem programskem kongresu pa naj bi ga dopolnili še z desetimi člani. Pri tem bodo prednost dali terenski mreži. Svet stranke naj bi nato popolnil tudi izvršni odbor SMC, iz katerega je nazadnje odšel Dragan Matić, ki ga je prav minister SMC Simon Zajc imenoval na čelo okoljskega inšpektorata.

Da bi oživili terensko mrežo, bo stranka poleg sedanjih podpredsednikov ministrice Ksenije Klampfer in vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča postavila še tretjega podpredsednika, ki bo zastopal terenske zadeve. O konkretnih imenih Počivalšek še ne želi govoriti. A kot smo izvedeli, ni izbiral med ministri ali poslanci, ampak bo položaj zasedel nekdo, ki se je za stranko že izpostavil na volitvah in je aktiven na lokalni sceni.

Stranka naj bi tudi sicer v prihodnje bolj cenila zvestobo svojih članov, s katero so imeli v preteklosti kar nekaj težav. Košarico je ob evropskih volitvah, na primer, dala evropska komisarka Violeta Bulc. Več ministrov pa je po odhodu s funkcije izstopilo tudi iz stranke. Med zadnjimi Jure Leben, ki je predčasno zapustil okoljsko ministrstvo, potem ko so v stranki ugotovili, da je »neubranljiv«. Po sporu je v SD prestopil Milan Brglez. Od stranke sta se distancirala tudi nekdanji ekonomski ideolog SMC in zaupnik Cerarja Aleksandar Kešeljević ter nekdanji vodja Cerarjevega kabineta Gregor Krajc.
 

Spomladi o programski usmeritvi


Pomembnejših ožjih članov SMC novi predsednik stranke noče izpostavljati. Ožja ekipa je svet SMC, pravi. Sekretariat stranke, vključno z generalnim sekretarjem Andrejem Klemencem, ostaja nespremenjen. Če se je Cerar kot predsednik stranke in premier po nasvete obračal na agencijo Igorja Ariha in prek nje tudi na Izraelca Asafa Eisina, je slišati, da gospodarskemu ministru in novemu predsedniku stranke svetuje tudi lobist Miloš Čirič. »Pogovarjam se s širokim krogom ljudi. Vesel sem vsakega dobronamernega nasveta, tudi z Milošem dobro komuniciram,« odgovarja predsednik SMC.

Programski kongres, na katerem bo stranka zastavila prihodnjo programsko usmeritev stranke – temeljila bo na treh stebrih, in sicer pravična socialna država, liberalni pristop in trajnostno gospodarstvo – bo predvidoma spomladi. Do takrat pa bi bilo lahko tudi bolj jasno, kako kaže Počivalšku pri nagovarjanju volivcev in uveljavljanju interesov stranke v koaliciji. Če pa bi eksplozije v koaliciji postale prezgodaj prevelike, bi se v SMC, kjer so se po besedah Počivalška vedno pripravljeni pogovarjati z vsemi, v želji po odložitvi morebitnega stečaja lahko odločili tudi za sodelovanje v kakšni drugi konstelaciji. SMC, sodeč po anketah, trenutno namreč ne bi prestopila parlamentarnega praga. Prav tako tudi ni skrivnost, da po zadnjih državnozborskih volitvah Počivalšek ni bil nenaklonjen sklepanju koalicije s SDS.

Preberite še:

Komentarji: