NIJZ: Funkcijo strokovnega direktorja bo začasno opravljal vršilec dolžnosti

Statut, po katerem naj bi imel NIJZ dvotirno vodenje, še ni potrjen. Generalni direktor NIJZ Milan Krek opozoril na pritiske.
Fotografija: Milan Krek. FOTO: Blažž Samec
Odpri galerijo
Milan Krek. FOTO: Blažž Samec

Dva dni po objavi Milana Kreka, da minister za zdravje pritiska nanj, naj odstopi z mesta direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in dan po tem, ko je minister Bešič Loredan dejal, da Krek ne uživa njegovega zaupanja, je vlada spremenila sklep o ustanovitvi NIJZ. Po spremembi je predvideno, da za čas do imenovanja strokovnega direktorja naloge strokovnega direktorja opravlja vršilec dolžnosti, in ne več generalni direktor NIJZ, torej Krek. Ta je trenutno v bolniškem staležu. Kdo bo strokovni direktor, ni znano, bi pa lahko bil epidemiolog Mario Fafangel, ki se na naš klic ni oglasil.

Medtem pa bode v oči dejstvo, da svet Inštituta še ni potrdil statuta, po katerem bi institucija sploh imela strokovnega direktorja, niti zato ni znano, kakšne so sploh njegove naloge in pristojnosti.

Prejšnja vlada Janeza Janše je maja 2021 resda sprejela spremembo sklepa o ustanovitvi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), s katero je predvidela uvedbo položaja strokovnega direktorja. Naziv direktor pa se po takratni spremembi spreminja v generalnega direktorja. Strokovnega direktorja NIJZ bo imenoval in razreševal generalni direktor, so takrat predvideli na vladi. A statuta v zvezi s tem svet zavoda po naših informacijah še ni potrdil, podrobneje pa se bomo s to tematiko ukvarjali jutri.

Spomnimo. Zdajšnji generalni direktor Krek je v nedeljo na Portalu Plus objavil daljši zapis, v katerem med drugim navaja, da mu je Bešič Loredan v enem od telefonskih pogovorov dejal, da njegov odstop zahteva premier Robert Golob, on »pa je samo eksekutor«.

Na petkovi tiskovni konferenci je Bešič Loredan sicer dejal, da je odstop stvar Kreka, po Krekovi objavi pa je dodal še, da slednji ne uživa njegovega zaupanja.

V današnji izjavi za medije je to ponovil. Na vprašanje, zakaj Krek nima njegovega zaupanja, je odgovoril, da zaradi nekaterih potez v času epidemije covida-19, ki jih ni izpeljal. Za katere poteze gre, ni pojasnil. Ob tem je spomnil, da so bili na prvi seji vlade imenovani novi vladni predstavniki v svetu NIJZ.

Krek v svojem zapisu navaja, da gre za »posameznike, ki so člani strokovnega sveta za zdravstvo v stranki SD«.

Svet zavoda je Kreka za direktorja NIJZ imenoval 25. aprila 2020. Na razpis se je poleg njega tedaj prijavil še en kandidat.

Pred  tem je NIJZ vodila Nina Pirnat, ki je marca 2020 - po Janševem prevzemu oblasti. Za vršilca dolžnosti direktorja je bil takrat imenovan Ivan Eržen, ki je NIJZ vodil že med letoma 2013 in 2018. V začetku epidemije je bil javno kritičen do vladnih ukrepov. Podvomil je o smiselnosti obveznega razkuževanja skupnih prostorov večstanovanjskih stavb in omejitve gibanja na občine. V tistem obdobju je iz strokovne skupine NIJZ izstopila epidemiologinja Maja Sočan.

Krek se je javnosti zameril predvsem zaradi slabih javnih nastopov, nekaterih spornih izjav in tem, da so ga na bencinskem servisu ujeli brez maske, za kar je plačal tudi globo. Povedal je, da je bil utrujen in ni nikogar ogrožal.

Preberite še:

Komentarji: