Gasilci rešili muzejski del doma na Osankarici

Dom je pogorel do tal. Škoda še ni ocenjena, a je velika. Poškodovanih ni bilo, okoliščine požara preiskuje policija.
Fotografija: Požar doma na Osankarici. Dom je pred letom dni dobil novega najemnika, ki je imel veliko načrtov za nadaljnji razvoj turizma. FOTO: Mariborinfo.com
Odpri galerijo
Požar doma na Osankarici. Dom je pred letom dni dobil novega najemnika, ki je imel veliko načrtov za nadaljnji razvoj turizma. FOTO: Mariborinfo.com

Dom na Osankarici je v celoti pogorel, a je gasilcem uspelo obvarovati tisti del stavbe, v katerem je muzej, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje. Zagorelo je včeraj okoli 20. ure, posredovali so gasilci PGD Kebelj, Oplotnica, Tinje, Zgornja Bistrica, Slovenska Bistrica in Šmartno.

image_alt
Pogorel je Dom na Osankarici


Dom stoji sredi Pohorskih gozdov v bližini Črnega jezera na višini 1193 metrov nadmorske višine. V njem je urejen muzej pohorskega bataljona, v bližini je tudi spominsko obeležje zadnjega boja tega legendarnega bataljona. Muzej je rešen, gostinski del doma pa je povsem uničen.

FOTO: Mariborinfo.com
FOTO: Mariborinfo.com






Po požaru se je del objekta tudi porušil. Škoda še ni znana, je pa velika. Zaradi pojava manjših žarišč so na požarišču ostali gasilci PGD Kebelj na požarni straži. Pri sanaciji požarišča bo sodelovala občinska civilna zaščita. Ogenj se je sicer razširil tudi na del gozda, a so ga gasilci lokalizirali.

FOTO: Mariborinfo.com
FOTO: Mariborinfo.com


V požaru poškodovanih ni bilo, so zjutraj potrdili na Policijski upravi Maribor. Njihovi kriminalisti bodo danes, skupaj s strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija, pričeli z ogledom in ugotavljanjem vzroka požara ter vseh okoliščin dogodka. Trenutno sicer zbirajo in preverjajo ostale okoliščine dogodka.

FOTO: Mariborinfo.com
FOTO: Mariborinfo.com


Vodja bistriške civilne zaščite Branko Hojnik je zjutraj za STA povedal, da so gasilci pri gašenju porabili več kot 50.000 litrov vode ter da gre za eno večjih intervencij v zadnjem času. Dom je pred letom dni dobil novega najemnika, ki je imel veliko načrtov za nadaljnji razvoj turizma, saj je stavba nudila tudi prenočišča, v bližini pa je smučarski center Trije kralji.

FOTO: Mariborinfo.com
FOTO: Mariborinfo.com


Posledica požara si je danes ogledal tudi bistriški župan Ivan Žagar, ki je dogodek označil za katastrofo, še posebej za najemnika, ki si je zelo prizadeval za oživitev koče. Prav tako je to zelo slaba novica za turistični razvoj Bistriškega Pohorja, saj je bil dom eno osrednjih prizorišč dogajanja, je povedal STA.

FOTO: Mariborinfo.com
FOTO: Mariborinfo.com


Lastnica muzeja je občina, Žagar pa je napovedal, da morajo najprej počakati na oceno škode in poskrbeti, da ta ne bo še večja. Kmalu zatem se bodo odločili, kako se lotiti ponovne oživitve tega območja.

To je po požaru Mozirske koče na Golteh že drugi letošnji požar, ki je povsem uničil planinski dom. V zadnjem obdobju pa sta pogorela tudi domova na Korošici in Okrešlju.

Preberite še:

Komentarji: