Golob je Bešiču Loredanu zvil roko

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta tokrat razpravljala o dogajanju v zdravstvu.
Fotografija: Ali Žerdin in Janez Markeš sta zaskrbljena zaradi dogajanja v zdravstvu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Ali Žerdin in Janez Markeš sta zaskrbljena zaradi dogajanja v zdravstvu. FOTO: Leon Vidic/Delo

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta včeraj na Trgu republike spremljala stavko pacientov. »Slika je bila paradoksalna: pacienti so stavkali in medtem čakali, ali bo stavka zdravnikov odpovedana, na shodu pa je sodeloval predsednik vlade Robert Golob,« je dogajanje opisal Žerdin. Nenavadna se mu zdijo tudi včerajšnja stavkovna pogajanja med ministrom za zdravje in zdravniškim sindikatom Fides, saj je mediacijo vodil predsednik zdravniškega društva. »Definicija mediatorja je, da je to oseba, ki je najbolj nevtralna, kar predsednik zdravniškega društva, kljub vsej dobronamernosti, gotovo ni,« je ocenil. 

Videokomentar si lahko ogledate v celoti:

Dogajanje je zmedlo tudi Markeša. Po eni strani predsednik vlade trdi, da je na strani pacientov, ki protestirajo, po drugi strani je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan najprej kazal, da bo na strani privatizirajočega se zdravstva, nato se je postavil proti Fidesu in Zoranu Jankoviću, ki je kot župan odgovoren za infrastrukturo zdravstvenih domov v Ljubljani. Nato se je opravičil, nismo pa slišali argumentov, zakaj, je pojasnil Markeš, ki meni, da je Robert Golob Danijelu Bešiču Loredanu »zvil roko«.

image_alt
Ustavna dobrina ali investicijska priložnost

Žerdin je dodal, da je še ena v vrsti nenavadnosti to, da je Bešič Loredan shod pacientov označil za ekstremističen, nato pa se ga je udeležil predsednik vlade. »Minister se je Jankoviću opravičil, ni pa se opravičil ljudem, ki jih je označil za ekstremiste,« je spomnil Žerdin, ki ocenjuje, da gre za »nepregleden klobčič interesov, pozicij in potez«.

Čeprav že dolgo kritizira Bešiča Loredana, Markeš meni, da ima v določenih pozicijah v zadnjem času vendarle prav, kljub temu pa je način, kako vlada rešuje pomanjkanje zdravnikov z ambulantami za neopredeljene, »sistemsko poglabljanje tega istega problema za zelo veliko denarja«. Markeš ocenjuje, da je kaos, ki vlada v javnem zdravstvu »del načrta«, čigar cilj je privatizirati celotno zdravstvo. 

Preberite še:

Komentarji: