Golob: Zdravniki ne morejo izsiliti nečesa, česar drugo osebje ne bo deležno

Namen obiska premiera v UKC je bil pokazati tudi, da so v zdravstvu zdravniki, ki dajejo na prvo mesto pacienta, ne pa svojih plač.
Fotografija: Hematološki oddelek Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je danes obiskal premier Robert Golob. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Hematološki oddelek Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je danes obiskal premier Robert Golob. FOTO: Črt Piksi/Delo

Predsednik vlade Robert Golob je danes obiskal hematološki oddelek Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer so mu predstavili novo investicijo na tem oddelku. Kot je poudaril Marko Jug, generalni direktor UKC Ljubljana, so ga opremili s prostori, kjer je možno popolnoma aseptično zdravljenje, si pa prizadevajo za uvedbo zdravljenja CAR-T.

Zdaj so tako rekoč na ciljni črti, ko urejajo papirologijo, pri čemer imajo težave tudi zaradi pomanjkanja osebja, je med drugim poudaril dr. Samo Zver, predstojnik hematološkega oddelka UKC Ljubljana. Na srečanju s predsednikom vlade je poudaril, da brez ekipe, ki jo sestavljajo z medicinsko fakulteto, Kemijskim inštitutom in Inštitutom za mikrobiologijo, ne bi bilo nič. »To je delo in zasluga vsakega izmed nas in pot, po kateri mora iti medicinska znanost v Sloveniji.« 

Premieru so po besedah Marka Juga sicer želeli prikazati napredno zdravljenje raka in drugih bolezni ter pokazati, da bolniki, ki oskrbo potrebujejo, to tudi dobijo.

Golob se je zahvalil zdravniškemu osebju v UKC in drugih zdravstvenih inštitucijah, ki kljub stavki predano delajo za bolnika. Njegov obisk je bil, kot je dodal, namenjen prav temu. »Želimo razbliniti občutek, da je stavka in prepir s Fidesom determinanta v zdravstvu in da zaradi tega vse stoji.« Na novinarsko vprašanje o mediaciji je odgovoril, da ta poteka, da je časovno omejena in da o tem ne bo govoril, še enkrat pa je poudaril, da je dogovor o plačah možen izključno samo v okviru plačne reforme. V njej se celotno zdravstvo obravnava enotno. »Zdravniki in Fides ne morejo izsiliti nečesa, česar ne bo deležno drugo medicinsko osebje,« je poudaril.

S predstavniki raziskovalnih institucij so se, je še dodal, sicer pogovarjali o prihodnosti in kako lahko država pomaga, da bodo bolniki deležni najboljši metod zdravljenja, v tem primeru pri celičnih terapijah. 

Na srečanju je bil tudi skladatelj Drago Ivanuša, ki ga je prizadel krvni rak in si prizadeva za uvedbo zdravljenja CAR-T v Sloveniji. Kot je povedal, je sam moral na zdravljenje v Nemčijo, zato ga veseli, ker je predsednik vlade pokazal zanimanje, da se pri nas čim prej uvede celična terapija CAR-T, saj je veliko ljudi, ki preprosto nimajo več drugih možnosti, vsi pa ne morejo v Nemčijo.

»Nekaterim ljudem visi življenje na nitki in se dobro zavedajo, da ta terapija obstaja in da je blizu. Zdravljenje v tujini namreč ni prijetno,« je med drugim povedal in delil še nekaj izkušenj z zdravljenjem v Nemčiji. Samo Zver je dodal, da so imeli kandidata, ki bi moral na zdravljenje CAR-T v Nemčiji, a je moral, ker je bila jezikovna bariera prevelika, oditi domov.

Komentarji: