Hudodelska združba državni proračun oškodovala za več kot tri milijone evrov

S trgovanjem antikorozivov so utajevali davke in prali denar. 
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

V nedavnih hišnih preiskavah po Sloveniji so policisti pridržali 14 osumljencev, šesterico so privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanje odredil sodno pridržanje.

Policisti so po besedah Roberta Munde, vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, v ponedeljek opravili 31 hišnih preiskav na 17 naslovih. Preiskali so poslovne prostore, stanovanja in avtomobile ter zbrali poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Policisti preiskovance sumijo davčnih utaj v hudodelski združbi, za kar je predpisana zaporna kazen od treh do 12 let, in pranja denarja, za to kaznivo dejanje pa je predpisana zaporna kazen od enega do deset let.

Po pojasnilih policije so se osumljeni združili v hudodelsko združbo, ki je zlorabljala gospodarske družbe, da bi utajili davke pri trgovanju z antikorozivnimi sredstvi znotraj Evropske unije. Vsak član združbe je imel natančno določeno vlogo ali pri iskanju ustrezne gospodarske družbe, dobavi in skladiščenju blaga ali dostavi končnemu kupcu. Hudodelci so ponarejali poslovno dokumentacijo, da so davčnemu organu dali lažne podatke o dobavah in prodaji blaga znotraj EU in tako uveljavljali oprostitev plačila davka na dodatno vrednost.

Antikorozivna sredstva so po nakupu pri Madžarski družbi iz Slovaške z lastnimi cisternami odpeljali naprej na različni lokaciji v okolici Maribora, kjer so blago prečrpali v cisterne in mu dodali aditive oziroma biodizel, so opisali na Policijski upravi Maribor. Sredstva so tako pridobila lastnosti pogonskega goriva in potem so jih kot takšna na črno prodali v Italijo. Slovenski finančni upravi so nepridipravi s ponarejeno dokumentacijo sporočili, da so blago prodali na Ciper, v Bolgarijo in na Malto.

Združba je zlorabljala gospodarske družbe, ki imajo lastnosti slamnatih družb, zato so v preiskavi uporabljali tudi prikrite preiskovalne ukrepe, so še pojasnili policisti.

V štirih letih so se izognili plačilu davka na dodano vrednost v višini okoli 3,3 milijona evrov in za to vsoto tudi oškodovali državni proračun. Del te premoženjske koristi so uporabili pri izvrševanju kaznivega dejanja pranja denarja.

Pri hišnih preiskavah je sodelovalo 64 kriminalistov in policistov iz Policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje in Murska Sobota. Sodelovali so tudi preiskovalci finančne uprave.

Med hišnimi preiskavami so še ugotovili, da so osumljenci neustrezno ravnali z nevarnimi snovmi, saj niso upoštevali nobenih predpisov o njihovem skladiščenju.

Preberite še:

Komentarji: