Inšpektorat zaradi kršitev pravic delavcev kazensko ovadil Modo MiLan

Inšpektorat za delo je pri podjetju Moda MiLan od leta 2013 opravil 34 inšpekcijskih nadzorov in ugotovil več kot 40 kršitev delovnopravne zakonodaje.
Fotografija: Nekatere delavke so doživele tri stečaje in še kršitve pravic. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Odpri galerijo
Nekatere delavke so doživele tri stečaje in še kršitve pravic. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Pojbič/Delo

Inšpektorat za delo je v torek zaradi ponavljajočega se kršenja pravic delavcev kazensko ovadil odgovorne v tekstilnem podjetju Moda MiLan iz Gornjih Petrovcev, potem ko je izčrpal vse možnosti preventivnega delovanja, je danes na novinarski konferenci v Murski Soboti povedal v. d. glavnega inšpektorja za delo Luka Lukić.

Inšpektorat za delo je pri podjetju Moda MiLan, ki je nastalo na pogorišču nekdanjega obrata Mure, njegov lastnik in direktor pa je eden od nekdanjih Murinih direktorjev Milan Mörec, od leta 2013 opravil 34 inšpekcijskih nadzorov in do zdaj ugotovil več kot 40 kršitev delovnopravne zakonodaje, tako na področju delovnih razmerij kot varnosti in zdravja pri delu.

V zadnjih treh letih je delodajalcu že izdal za 5500 evrov glob, odločbo z izrekom globe 1500 evrov pravni osebi in 150 evrov odgovorni osebi, ker delodajalec delavcem ni omogočil izrabe preostanka letnega dopusta, zaradi neizplačila dela regresa, ker delodajalec delavcem ni omogočil izrabe letnega dopusta, je izdal še odločbo z izrekom globe 4500 evrov pravni osebi in 450 evrov odgovorni osebi.

Po odpravi nepravilnosti v zvezi z letnim dopustom in regresom je bila globa znižana na 1500 evrov za pravno osebo, odgovorna oseba je dobila zgolj opomin. Dodatnih 2500 evrov je dobilo podjetje in dodatnih 600 evrov odgovorna oseba, ker delodajalec ni prijavil nezgode pri delu.

Ponavljajoče se kršitve

Zaradi ponavljajočih se in vse bolj očitnih kršitev je zdaj zoper podjetje na policijo podal naznanilo kaznivega dejanja zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev, in sicer zaradi neizplačila dodatka za prehrano med delom, neizplačila celotnega regresa za letni dopust, neizplačila marčne plače, neizplačila prispevkov, odrejanja in neizplačila nadurnega dela ter neomogočanja izrabe letnega dopusta.

Odprtje prodajalne Mode MiLan v murskosoboškem trgovskem centru je bilo dobra novica. FOTO: Oste Bakal
Odprtje prodajalne Mode MiLan v murskosoboškem trgovskem centru je bilo dobra novica. FOTO: Oste Bakal

Inšpektorat za delo je v tej zgodbi po Lukićevih besedah le kamenček v mozaiku pri ukvarjanju s kršitvami pravic delavcev. »Sum kaznivega dejanja globoko presega naše pristojnosti, pričakujemo, da bosta policija in tožilstvo take zadeve obravnavala resno in jih ustrezno sankcionirala. To se ne sme dogajati,« je poudaril.

Delavcev manjka, zato so kršitve redke

Sicer pa gre po besedah delovnih inšpektorjev območne enote v Murski Soboti za redek primer. Podjetij s takšnim številom delavcev je v pokrajini ob Muri ostalo malo, delodajalci pa se najpogosteje ubadajo s pomanjkanjem delovne sile, zaradi česar si največkrat ne privoščijo podobnih kršitev, saj bi tako ostali brez vseh.

Na inšpektoratu so sicer poudarili, da bodo tudi v prihodnje opravljali temeljite in kompleksne nadzore, da se tovrstne prakse izkoreninijo. Želijo si, da zakonske obveznosti delodajalcev do delavcev postanejo stalna praksa in ne izjema. Dodajajo še, da se bodo tudi v prihodnje intenzivno ukvarjali s svojo osnovno nalogo, to je varovanjem delavskih pravic oziroma preprečevanjem kršitve temeljnih pravic delavcev s strani delodajalcev in zagotavljanjem varnih ter zdravih delovnih razmer za zaposlene.

Preberite še:

Komentarji: