Politiki, duhovniki in policisti v Nemčiji do cepiva preko vrste

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Cepljenje v Berlinu. FOTO: Pool Reuters
Odpri galerijo
Cepljenje v Berlinu. FOTO: Pool Reuters




19.40 Odbor za izobraževanje poziva k analizi posledic šolanja na daljavo

Odbor za izobraževanje je opravil razpravo o zapiranju in odpiranju šol v času epidemije. Med drugim je sprejel sklep, s katerim je ministrstvu predlagal, naj v dveh mesecih opravi analizo doseženega znanja učencev in dijakov ter analizo posledic šolanja na daljavo in pripravi načrt ukrepov. Ministrstvo analizo sicer že pripravlja. Kot je v uvodu v imenu predlagateljev seje iz vrst LMŠ, SD, Levice in SAB opozorila Maša Kociper (SAB), bo imelo dolgotrajno šolanje na daljavo številne posledice. Strokovnjaki ugotavljajo, da vse več otrok in mladostnikov trpi zaradi resnih duševnih stisk, povečuje se njihova zasvojenost z računalniki in televizijo, zmanjšana je motivacija za delo za šolo, je povedala.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec je povedal, da so bile nekatere analize vplivov šolanja na daljavo na učence in dijake ter njihovo znanje opravljene že spomladi. Prve ugotovitve dejansko nakazujejo, da učinki tovrstnega izobraževanja ne dosegajo enakih ravni socialno čustvenega in kognitivnega razvoja otrok, kot bi jih dosegali, če bi pouk potekal v šolah. Upad je večji za mlajše učence in tiste iz ranljivih skupin, je povedal.

18.35 V Italiji podaljšana prepoved prehjanja deželnih meja

Italijanska vlada je prepoved prehajanja deželnih meja, ki bi sicer veljala do ponedeljka, danes podaljšala do 25. februarja. Tako se je odločila, da bi preprečila širjenje bolj nalezljivih različic novega koronavirusa. Italijansko ministrstvo za zdravje je danes ocenilo, da ima petina vseh trenutno okuženih z novim koronavirusom v državi angleško različico virusa. Kot so sporočili, je s to različico okuženih 17,8 odstotka aktivnih primerov. Ocena temelji na naključni analizi 850 vzorcev krvi tistih, ki so bili na testiranjih na novi koronavirus pozitivni. Analizo so opravili strokovnjaki v 80 laboratorijih. Ugotovili so, da se britanska različica širi po Italiji in bi lahko v prihodnjih mesecih postala prevladujoča. Britanska različica je razširjena predvsem v osrednji Italiji, v deželah Emilija-Romanja, Marke, Umbrija in Abruci. Stopnja reprodukcije okužbe se je v Italiji v zadnjem tednu dni zvišala z 0,84 na 0,95. Zaradi slabše epidemiološke slike bodo nekatere dežele poostrile omejitvene ukrepe.

Cepljenje v Italiji. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Cepljenje v Italiji. FOTO: Marco Bertorello/AFP


18.20 WHO svari pred rahljanjem ukrepov

Strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa v številnih državah po svetu kažejo pozitivne rezultate, je danes dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Posvaril pa je, da še ni čas za rahljanje ukrepov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Število novih okužb je od okoli pet milijonov tedensko v začetku januarja padlo na okoli tri milijone tedensko. Številno smrtnih žrtev covida-19 pa je padlo z okoli 100.000 na teden s sredine januarja na manj kot 90.000. Skupno so doslej potrdili 107 milijonov okužb, umrlo pa je 2,36 milijona ljudi.

17.50 Cepljeni proti covidu-19 imajo ob okužbi z novim koronavirusom manjšo prisotnost virusa v krvi

Tisti, ki so bili cepljeni proti covidu-19, imajo ob okužbi z novim koronavirusom manjšo prisotnost virusa v krvi od tistih, ki se niso cepili. To velja že po enem odmerku cepiva, v študiji ugotavljajo izraelski znanstveniki. To pomeni, da so po cepljenju morda manj kužni, pri čemer še ni znano, ali so virusi pri njih sploh nalezljivi. Skupina znanstvenikov z Inštituta za tehnologijo v Haifi je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa preučila laboratorijske teste okoli 5800 okuženih. Med njimi jih je približno polovica prejela prvi odmerek cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha, druga polovica pa ni bila cepljena. Pri 1140 ljudeh, ki so bili cepljeni pred 12 do 28 dnevi, je bila prisotnost virusa v krvi tudi do štirikrat manjša kot pri tistih, ki se niso cepili.

16.15 Lokalni politiki, duhovniki in policisti v Nemčiji do cepiva preko vrste

V najmanj devetih nemških zveznih deželah so proti covidu-19 že cepili ljudi, ki še ne bi smeli biti na vrsti, so ugotovili preiskovalni novinarji nemške tiskovne agencije dpa. Pri tem so z odmerki cepiva, ki so ostali ob koncu dneva, med drugim cepili lokalne politike, duhovščino, gasilce in policiste. Podobno kot v večini držav imajo tudi v Nemčiji jasno strategijo cepljenja proti covidu-19, po kateri so prvi na vrsti starejši od 80 let ter tisti, ki so zaposleni v sektorjih, kjer je večja nevarnost okužbe, na primer v zdravstvu. Čeprav se vedno znova poroča o tem, da cepiva primanjkuje, pa ga pogosto ob koncu dneva tudi nekaj ostane, ko nekdo na primer odpove termin. Ker niso želeli teh ostankov zavreči, pa so ponekod cepili preko vrste.

Med drugim so se tako cepili nekateri župani in člani mestnih svetov v deželah Bavarska, Saška-Anhalt in Severno Porenje-Vestfalija. Vrsto je med drugim preskočil tudi škof Augsburga Bertram Meier, kot razlog pa so navedli, da je pogosto v stiku s starejšimi. V več deželah so predčasno cepili tudi policiste in gasilce. Varuh pacientovih pravic je pozval h kaznovanju tistih, ki preskočijo vrsto. Kot je sporočil, ne razume, kako da minister za zdravje Jens Spahn še ni predvidel sankcij za kršitelje.

16.10 V ponedeljek se odpirajo trgovine Merkur

Merkur s ponedeljkom po skoraj treh mesecih ponovno odpira trgovske centre po Sloveniji, je sporočil Blaž Pesjak, generalni direktor v Merkur trgovina.

16.00 V BiH začetek cepljenja s sputnikom V

V Bosni in Hercegovini se je danes začelo cepljenje proti covidu-19, in sicer z ruskim cepivom sputnik V. V začetku bodo zaradi majhne količine razpoložljivega cepiva imeli prednost zdravstveni delavci, poročajo tuje tiskovne agencije. BiH je tretja država Zahodnega Balkana, kjer je steklo cepljenje proti covidu-19, po Srbiji in Albaniji. Prve odmerke cepiva so prejeli direktor kliničnega centra v Banjaluki Vlado Đajić ter še okoli 70 tamkajšnjih zdravstvenih delavcev. V BiH so cepljenje začeli s poskusno pošiljko 2000 odmerkov ruskega cepiva, ki je v državo prispela pred približno desetimi dnevi. Oblast Republike Srbske je sicer z Rusijo sklenila dogovor o nakupu 400.000 odmerkov sputnika V, od tega do 100.000 odmerkov v Banjaluki pričakujejo do konca meseca.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


15.20 Trgovci morajo testirati zaposlene

Z današnjim dnem morajo imeti v skladu z vladnim odlokom tudi trgovci v trgovinah, ki pretežno prodajajo živila, negativen test na novi koronavirus. Večje trgovske verige priznavajo, da je testiranje logistični in organizacijski zalogaj, a zagotavljajo, da so v trgovinah le zaposleni z negativnim testom. V Mercatorju zaposlene v trgovinah napotujejo na lokalne točke za množično testiranje, izvajajo pa ga tudi na več lastnih lokacijah. V Lidlu Slovenija so testiranje za sodelavke in sodelavce v prodaji pripravili z zunanjim izvajalcem kar na svojih lokacijah. V Sparu Slovenija so zaposlene prav tako do roka testirali z usposobljenimi izvajalci na lokaciji posamezne trgovine, kar je predstavljalo precejšen logistični zalogaj, a hkrati zaposlenim poenostavilo postopek. V Tušu pa so navedli, da imajo glede na veljavni vladni odlok izdelan načrt izvedbe testiranja zaposlenih. V Hofru so organizacijo testiranj v celoti prevzeli regionalni vodje trgovin ter zaposleni v zdravstvu.

14.20 Na Madžarskem se začenja cepljenje s sputnikom V

Madžarska bo danes postala prva država članica Evropske unije, ki bo proti covidu-19 začela uporabljati rusko cepivo sputnik V, je danes sporočila predsednica madžarske zdravniške zbornice Cecilia Muller. V okviru prve dobave so prejeli 2800 odmerkov cepiva, piše tiskovna agencija AFP. Družinski zdravniki v Budimpešti so lahko izbrali po pet ljudi, ki so jih poslali na cepljenje v štiri bolnišnice v prestolnici. Madžarska se je z Rusijo glede dobave cepiva dogovorila prejšnji mesec in naročila dva milijona odmerkov, ki jih bodo prejeli v roku treh mesecev. 

13.50 Starši zaskrbljeni, šolarji nemotivirani

Raziskava Inštituta 8. marec o posledicah šolanja na daljavo za družine z osnovnošolskimi otroki je pokazala, da so starši utrujeni in zaskrbljeni, najpogosteje mame preobremenjene s pomočjo otrokom pri šolanju na daljavo, otroci pa brez motivacije. Raziskavo so sodelavci inštituta opravili med več kot 2600 gospodinjstvi z osnovnošolskimi otroki iz cele države. Dobra polovica jih je navedla, da imajo enega osnovnošolskega otroka, 40 odstotkov dva osnovnošolca, 173 družin pa tri osnovnošolce. Glede na odgovore staršev oziroma skrbnikov je razvidno, da skoraj četrtina anketirancev nima mirnega prostora, kjer bi otrok oziroma otroci opravljali šolsko delo, skoraj polovica si jih računalnik deli s starši ali sorojenci. Meseci šolanja na daljavo se poznajo na psihičnem stanju staršev in otrok: dve tretjini anketiranih je navedlo povečano izčrpanost, 58 odstotkov jih čuti stisko. 

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


13.40 Meje Tirolske nadzoruje več kot tisoč policistov in vojakov

Na 44 kontrolnih točkah avstrijske dežele Tirolska danes okoli 1200 policistov in vojakov nadzoruje upoštevanje omejitve potovanj, ki naj bi preprečile širjenje južnoafriške različice novega koronavirusa na druge dele države. Kdor želi zapustiti deželo, mora predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus. Na Tirolskem so namreč potrdili več kot 400 primerov južnoafriške različice koronavirusa, ki velja za bolj nalezljivo. Gre za največje žarišče te različice v Evropski uniji, opozarja avstrijska vlada.

13.05 Vrstijo se pozivi k odpravi testiranja zaposlenih v nekaterih dejavnostih

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so zadovoljni, da je vlada sledila pozivu ter s ponedeljkom odpravila obvezno testiranje strank na novi koronavirus v posameznih dejavnostih. Prejemajo pa vse več pozivov obrtnikov, podjetnikov in trgovcev, da se odpravi tudi testiranje zaposlenih, saj pri tem pričakujejo težave z organizacijo. Vlada sicer pripravlja poseben protokol za zaposlene v trgovinskih in drugih dejavnostih, ki bo določil prioritetno obravnavo testiranja zaposlenih, država pa bo povrnila stroške. Na gospodarskem ministrstvu so danes za STA dodatno pojasnili, da se vzpostavitev protokola nanaša na pomoč delodajalcem, ki so zavezani enkrat na teden opraviti testiranje zaposlenih na prisotnost novega koronavirusa s hitrimi ali PCR-testi. Ukrep je še v pripravi. 

12.50 Na Hrvaškem se epidemiološka slika še naprej izboljšuje

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem ob opravljenih 4931 testih potrdili 371 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 19 bolnikov s covidom-19, je danes potrdil nacionalni štab civilne zaščite. Zaradi zmanjševanja števila novih okužb so se na Hrvaškem odločili, da bodo 15. februarja nekoliko sprostili protikoronske ukrepe za gostinstvo, šolstvo in šport. Po skoraj treh mesecih prepovedi obratovanja bodo gostincem dovolili prodajo hrane in pijače za s seboj, v ponedeljek pa bodo vrata znova odprle tudi telovadnice, kjer bo omejeno število uporabnikov, ki bodo lahko sočasno v prostoru. Znova bodo prav tako lahko začeli pouk v šolah tujih jezikov, v katerih bodo morali omejiti število učencev, odpirajo pa se tudi otroške igralnice in casinoji. 

image_alt
Vse pozitivne hitre teste bodo od jutri preverjali s PCR-metodo


12.45 Ema začela tekoči pregled cepiva Curevaca

Evropska agencija za zdravila (Ema) je začela tekoči pregled cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo nemško podjetje Curevac. Emin odbor za človeška zdravila (CHMP) se je za začetek tekočega pregleda – ta je namenjen hitri oceni potencialnega zdravila ali cepiva med zdravstveno krizo, ko klinično testiranje še poteka – odločil na podlagi preliminarnih rezultatov laboratorijskih študij in prvih kliničnih preizkusov na odraslih. Ti kažejo, da cepivo sproži nastanek protiteles in imunskih celic proti virusu sars-cov-2, ki povzroča covid-19. 

Curevac s sedežem v nemškem mestu Tübingen je sredi decembra lani začel zadnjo, tretjo fazo testiranja, v katero je bilo vključenih 35.000 prostovoljcev iz Evrope in Latinske Amerike. Tekoči pregled cepiva bo trajal, dokler ne bo na razpolago dovolj dokazov o učinkovitosti cepiva, da bo lahko proizvajalec zaprosil za dovoljenje za prodajo na evropskem trgu. Ema trenutno izvaja tudi tekoči pregled cepiva proti covidu-19 družbe Janssen Pharmaceutica, ki je del skupine Johnson & Johnson, ter cepiva ameriškega podjetja Novavax.

12.30 Jesenski val prizadel trgovino na drobno

Jesenski drugi val epidemije ni imel vidnejšega vpliva na izvozno usmerjene dejavnosti in gradbeništvo, je pa ob gostinstvu in turizmu močneje prizadel še trgovino na drobno in nekatere druge storitvene dejavnosti, v najnovejši številki Ekonomskega ogledala ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).​

12.00 Na Poljskem se odpirajo smučišča

Na Poljskem so danes poskusno za dva tedna svoja vrata odprli hoteli, kinematografi, gledališča, športne dvorane in bazeni. V okviru poskusnega rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 pa bo verjetno za največ veselja poskrbelo odprtje smučišč, piše tiskovna agencija DPA. V priljubljenem smučarskem središču Zakopane tako ta konec tedna pričakujejo okoli 20.000 gostov. Po podatkih ministrstva za zdravje so v 38-milijonski državi v zadnjem dnevu potrdili 6397 okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 247 ljudi.

11.40 Informativni dnevi tokrat po spletu

Danes in jutri potekajo informativni dnevi pred vpisi na srednje šole, fakultete, višje strokovne šole in akademije. Zaradi epidemije tokratni informativni dnevi potekajo na daljavo. 

Informativni dan na srednji ekonomski šoli, ki je zaradi epidemije potekal prek zooma. FOTO: Leon Vidic/Delo
Informativni dan na srednji ekonomski šoli, ki je zaradi epidemije potekal prek zooma. FOTO: Leon Vidic/Delo


11.25 Walt Disney Co. posloval z dobičkom

Zabaviščni velikan Walt Disney Co. je v zadnjem lanskem trimesečju ustvaril dobiček in s tem presenetil analitike, ki so pričakovali izgubo. Izstopa zlasti rast števila naročnikov na storitev Disney+, ki omogoča pretočno predvajanje filmov in drugih videovsebin, navaja tiskovna agencija AFP. V zadnjem četrtletju lanskega leta je storitev dobila 21,2 milijona novih uporabnikov, kar pomeni, da ima Disney+ trenutno okoli 95 milijonov naročnikov.​ 

11.15 Lani več poslovnih subjektov

Število poslovnih subjektov v 2020 se kljub epidemiji covida-19 ni zmanjšalo, ampak povečalo za 0,7 odstotka, kažejo podatki, ki jih je objavil Ajpes. Ob koncu 2020 je bilo v Sloveniji 221.711 poslovnih subjektov, od tega 73.695 gospodarskih družb in 99.044 samostojnih podjetnikov posameznikov. Preostalo so bile zadruge, pravne osebe javnega prava, nepridobitne organizacije kot pravne osebe zasebnega prava, društva in druge fizične osebe, ki opravljajo registrirane oziroma s predpisom določene dejavnosti. Število gospodarskih družb se je povečalo za 0,7 odstotka, število samostojnih podjetnikov posameznikov pa za skoraj en odstotek.

10.50 V bolnišnicah manj kot 800 covidnih bolnikov 

V Sloveniji so včeraj potrdili 1055 novih okužb, umrlo pa je 15 oseb s covidom-19, je na twitterju sporočila Vlada RS. Hospitaliziranih je bilo 789 covidnih bolnikov, v intenzivni negi so jih zdravili 154. Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 nazadnje nižje od 800 31. oktobra lani, ko se je v bolnišnicah zdravilo 779 bolnikov s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb v Sloveniji znaša 841. 



10.05 Potrdili 1055 novih okužb

V Sloveniji so včeraj potrdili 1055 novih okužb ter opravili 23.649 testov PCR in hitrih antigenskih testov, navaja sledilnik za covid-19. Opravili so 5151​ PCR-testov in z njimi potrdili 850 novookuženih; med 18.498​ opravljenimi hitrimi testi pa je bilo novih okužb 205. Po podatkih sledilnika je v državi trenutno 13.552 aktivnih primerov okužbe. 

10.00 V Veliki Britaniji lani skoraj desetodstotni padec BDP

Bruto domači proizvod (BDP) Velike Britanije se je lani skrčil za rekordnih 9,9 odstotka, so pokazali danes objavljeni podatki britanskega statističnega urada. Čeprav je v drugi polovici leta gospodarstvo iztržilo rast, ga je v celotnem letu v minus potisnila globalna pandemija covida-19, piše tiskovna agencija AFP. V Veliki Britaniji podatke o BDP spremljajo od druge svetovne vojne. Doslej letni padec nikoli ni presegel 4,1 odstotka, navaja britanski BBC.

8.55 Ponovno vzpostavili letalsko povezavo Brnik–Moskva

Po skoraj letu dni premora v letenju zaradi pandemije covida-19 se danes na ljubljansko letališče vrača ruski prevoznik Aeroflot. V Moskvo bo sprva letel enkrat na teden (ob petkih), če bodo razmere to omogočale, pa napoveduje dodajanje frekvenc v poletnem voznem redu, so sporočili iz Fraporta Slovenija.

image_alt
Aeroflot se vrača na Letališče Jožeta Pučnika


8.15 Viktorija se znova zapira

Avstralska zvezna država Viktorija se v prizadevanjih za zajezitev širjenja britanske različice novega koronavirusa zapira za pet dni. Okužba izvira iz hotela za preživljanje karantene ob vrnitvi v državo, trenutno pa je v Viktoriji 19 aktivnih primerov okužbe s to bolj nalezljivo različico koronavirusa. Zaprtje javnega življenja se začenja drevi tik pred polnočjo in bo trajalo do srede prihodnjega tedna, je danes naznanil premier zvezne države Daniel Andrews. Prebivalci bodo domove smeli zapuščati le za nakup nujnih potrebščin, zaradi skrbi za druge, odhoda na delo, v šolo ali za rekreacijo dve uri na dan. Ostajati morajo v krogu petih kilometrov od doma, povsod zunaj njega pa morajo nositi masko, navaja tiskovna agencija DPA.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


7.35 V ZDA nameravajo do konca poletja cepiti 300 milijonov ljudi

Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj napovedal, da bodo imeli do konca poletja na voljo dovolj cepiva proti novemu koronavirusu za cepljenje 300 milijonov prebivalcev ZDA, kar bi zadostovalo za čredno imunost in konec pandemije (v ZDA namreč živi 328 milijonov ljudi). V ZDA, kjer so se doslej zanašali predvsem na cepivi Pfizerja in Biontecha ter Moderne, se je do včeraj po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom okužilo skoraj 27,4 milijona ljudi, umrlo pa je več kot 475.000 oseb s covidom-19. Število okužb in smrti v ZDA več kot teden dni upada.

7.05 Omejeno gibanje iz Tirolske

Danes začenja veljati zapora avstrijske zvezne dežele Tirolske, ki bo predvidoma veljala deset dni. Odhod iz dežele v preostale dele Avstrije bo mogoč samo ob negativnem testu na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur, medtem ko prihod v deželo ne bo omejen. Avstrijske pristojne službe so se za ukrep odločile zaradi širjenja južnoafriške različice koronavirusa v tej zvezni deželi; v ponedeljek so namreč ocenili, da je v deželi približno 140 aktivnih primerov okužbe s to različico. Ukrep ne bo veljal za otroke ter za Vzhodno Tirolsko.

Podobno kot avstrijska se je tudi nemška vlada z namenom omejevanja širjenja nove različice virusa odločila za omejitev vstopa v državo vsem, ki bodo prišli iz avstrijske Tirolske in Češke, kjer so prav tako potrdili nove, bolj nalezljive različice virusa. Novi ukrepi bodo v Nemčiji začeli veljati v nedeljo, do tedaj pa bo znanih več podrobnosti.

7.00 Brazilski minister o bolj nalezljivi amazonski različici

Različica novega koronavirusa, ki izvira iz Amazonije, bi bila lahko po besedah brazilskega ministra za zdravje Eduarda Pazuella trikrat bolj nalezljiva, a so cepiva proti covidu-19 učinkovita proti njej, navaja Reuters in dodaja, da minister informacij ni utemeljil s konkretnimi izsledki analiz. V Braziliji so sicer kampanjo cepljenja začeli pred tremi tedni, prebivalce pa cepijo s kitajskim cepivom sinovac ter s cepivi Biotecha in AstraZenece. V Braziliji, kjer so doslej skupno potrdili več kot devet milijonov primerov okužb, je najhuje v amazonskem mestu Manaus na severu države, kjer živi veliko staroselcev. 

Komentarji: