»Iz postopkov odločanja se bom izločil«

Zoran Poznič je prepričan, da zmaga na razpisu ne more biti ovira za njegovo imenovanje za ministra
Fotografija: Zoran Poznič Foto Voranc Vogel/delo
Odpri galerijo
Zoran Poznič Foto Voranc Vogel/delo

Bodoči minister za kulturo Zoran Poznič se je že pred nastopom funkcije znašel v neprijetnem položaju, saj je trenutno še vedno direktor zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje (DDT), ki bo skoraj zagotovo zmagovalec eden od dveh zmagovalcev  kar devet milijonov evrov težkega razpisa. Poznič je prepričan, da konflikta interesov ne bo in da razpis ne more biti ovira za njegovo imenovanje.


Razpis za Mrežo centrov raziskovalnih umetnosti in kulture se zdi bolj ali manj formalnost, težko se je izogniti vtisu, da so imeli potencialni prijavitelji ob uradni objavi vloge že skoraj pripravljene?

Vsi na tej sceni, od Zavoda Kersnikova, nekdanjega centra Ksevt do mariborske Kible in umetniške akademije v Novi Gorici ter seveda Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje, smo ta razpis pričakovali že tri leta. Ker gre za kohezijska sredstva in ne za sredstva iz proračuna ministrstva za kulturo je pri razpisu sodelovalo tudi ministrstvo za gospodarstvo in služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, očitno pa je zaradi zbirokratiziranosti in ker si je vsak postopek razpisa predstavljal po svoje, prišlo do velike zamude. Naveze obstajajo že dolgo, sedaj smo jih tudi formalizirali s konzorcijem.


V vaši prijavi je osemdeset konzorcijskih partnerjev, v prijavi Zavoda Kersnikova menda več kot sto, ne zdi se verjetno, da bi uspeli vso to kompleksno dokumentacijo pripraviti v dveh mesecih?

Že pred leti, ko je bilo v igri pet tovrstnih centrov, smo se vsi lotili priprave konzorcijev, naš obsega transverzalo od Maribora preko Trbovelj do Kopra. Ko je bil končno razpis objavljen – mimogrede, noben od deležnikov s področja kulture ni bil navdušen nad odločitvijo o dveh centrih, pričakovali smo eno vseslovensko mrežo – smo se lotili dokumentacije in dva meseca je bila nora dirka pri pripravi programskih, finančnih in poslovnih načrtov. Naš trboveljski zavod iz obubožane regije je prijavitelj, ker smo geografsko nekje na sredini med Mariborom in Koprom, pa tudi zato, ker imamo daleč najbolj razvite stike z najrazličnejšimi kulturnimi, akademskimi, znanstvenimi in gospodarskimi partnerji, od inštituta Jožef Štefan in tokijske univerze do japonskega podjetja Yaskawa in Ars Electronice v Linzu.


Razpis ni bil pravičen do vseh, če so bili nekateri z načrti in pogoji že vnaprej seznanjeni. V Hiši eksperimentov jim vse dokumentacije v tako kratkem roku ni uspelo pripraviti…

Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture predvideva vsako leto tudi dodatne razpise za ustvarjalce, tudi Hiša eksperimentov je vabljena, da se nam pridruži. Lahko rečem, da so bili dosedaj povabljeni vsi, ki so pokazali najmanjši interes, v konzorciju so posamezniki, zavodi in društva od Velenja do Ribnice.


Kljub temu ste vložili zahtevo za preverbo o morebitnem konfliktu interesov pri Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK)?

Iz vseh postopkov odločanja pri razpisu se bom izločil. Prepričan sem, da konflikta interesov KPK ne bo detektiral, sicer pa bom deloval in ukrepal na temelju njihovih priporočil.


Previdnost se zdi nujna, lep primer je razpis Zavoda za kreativnost (CzK), kjer bodo več kot polovico od enajstih milijonov evrov porabili za lasten pogon.

O tem zasedaj ne morem reči nič določnega, kar se tiče tega centra moram najprej opraviti posnetek stanja.


Na predstavitvi ste dejali, da se nikoli niste ukvarjali politično opredeljevali in da je bil to ena najboljših odločitev v vašem življenju. Je bila sedaj včlanitev v stranko Socialnih demokratov, ker pač sodite v njihovo ministrsko kvoto, formalni pragmatizem?

Ne, program te stranke je identičen z mojim svetovnim nazorom in to ne samo na področju kulture, temveč tudi družbe nasploh, enako velja za usmeritve celotne vladne koalicije.


Kot je slišati tudi v SD nimate polne podpore, nekateri člani so menda zelo burno reagirali ob predlogu vašega imena?

O tem nimam komentarja.

Komentarji: