Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Jurij Lep napoveduje izstop iz poslanske skupine Desus

Poslanec Desusa napoveduje umik iz poslanske skupine, o odhodu iz stranke za zdaj ne razmišlja.
Jurij Lep, poslanec Desusa, napoveduje odhod iz poslanske skupine. FOTO: Leon Vidic/Delo
Jurij Lep, poslanec Desusa, napoveduje odhod iz poslanske skupine. FOTO: Leon Vidic/Delo
15. 3. 2021 | 11:45
15. 3. 2021 | 14:04
2:38
»Da se ne bomo kregali, sem bom prej umaknil,« je svoj odhod iz poslanske skupine napovedal Jurij Lep, saj se njegov pogled na sodelovanje z vlado Janeza Janše razlikuje od preostale četverice poslancev. Iz poslanske skupine naj bi izstopil v roku enega meseca.

Za zdaj napoveduje odhod med nepovezane, a v nadaljevanju ne izključuje možnosti, da bi se pridružil še kateri drugi poslanski skupini. Vabi ga celoten levosredinski opozicijski trojček, a bi si raje kot to želel oblikovati poslansko skupino nepovezanih. Za ustanovitev poslanske skupine so sicer potrebni najmanj trije poslanci.

Iz stranke se Jurij Lep ne bo umaknil, saj je – kot pravi – edini izmed poslancev, ki pravzaprav zagovarjal stališča vodstva in stranke, ki je izglasovala umik iz koalicije in izrekla podporo Karlu Erjavcu pri kandidaturi za mandatarstvo. Najverjetneje ga je na glasovanju podprl nato le on. »Če si edini, ki razmišljaš drugače, ti ne preostane nič drugega, ko da se umakneš,« je še dejal.

Statut Desusa sicer določa, da poslancu, ki izstopi iz poslanske skupine ali postane samostojni poslanec, preneha članstvo v stranki z dnem izstopa. »Potem mi pač prenehalo,« odgovarja Lep, a poudarja, da gre pravzaprav za korak h stranki, ne stran od nje.

Prejšnji teden je z vrha stranke in nato tudi še iz stranke odšel že Erjavec, ki je ob tem še dejal, da to ni več stranka, ki bi se zavzemala za neke vrednote, ampak gre za stranko posameznikov, ki se zavzemajo za parcialne interese in so zato pripravljeni izdati tudi program stranke. »Veste, da sem bil pozvan, naj se vrnem kot predsednik stranke Desusa v lanskem letu po hudih peripetijah in nezadovoljstvu z nekdanjo predsednico Desusa. To nalogo sem prevzel predvsem zato, da bi stranko konsolidiral, da bi jo rešil. Vendar so zadnji dogodki pokazali, da je stranka tako razklana, da jo je nemogoče rešiti,« je še dejal Erjavec in opomnil, da je razklanost prisotna tako v poslanski skupini kot na terenu. Ključno pa je po njegovem tudi vprašanje, kakšna je sploh pozicija stranke Desus: je to v vladi ali opoziciji.

Po Erjavčevem odstopu je vodenje Desusa do kongresa prevzel podpredsednik stranke Anton Balažek.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine