Odpirajo se knjižnice, v ponedeljek še gostinski vrtovi

Vlada je dopisno omilila omejitve zaradi pandemije covida-19, na novi seji jih bo predvidoma še bolj.
Fotografija: V ponedeljek bo že mogoče posedati zunaj. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
V ponedeljek bo že mogoče posedati zunaj. FOTO: Jure Eržen

S predlaganimi spremembami vlada dopolnjuje izjeme, za katere ne velja prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev in pri katerih je ob upoštevanju navodil NIJZ mogoče zagotoviti minimalni stik med ponudnikom in potrošnikom ali je možnost okužbe manjša.

Že jutri, 29. aprila, bo tako dovoljeno opravljati storitve nepremičninskega posredovanja ter dimnikarske storitve, ponovno bodo odprte knjižnice, galerije in muzeji.

Nekateri so se že odzvali s pomislekom. Novico so izvedeli iz medijev pozno popoldne, od uradnih ustanov pa še ni prišlo nobeno obvestilo. Tako bodo v večini muzejev, verjetno pa tudi knjižnic in galerij z odprtjem počakali še kakšen dan. Vse je namreč treba urediti tako, da ne bodo ogroženi niti obiskovalci niti zaposleni.



Od 4. maja pa bo mogoče opravljati tudi storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev, storitve na področjih fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstvo in zlatarstvo ter strežba izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov (na prostem).


Izkazovanje starosti ni več obvezno


Starostniki gredo po novem lahko v trgovino kadar koli. FOTO: Mavric Pivk
Starostniki gredo po novem lahko v trgovino kadar koli. FOTO: Mavric Pivk


Za prodajalne bo določen enotni časovni okvir, ki je namenjen nakupom ranljivih skupin potrošnikov, in sicer od 8. do 10. ure. »Priporočamo pa, da ranljive skupine še vedno opravljajo svoje nakupe v času, ki je namenjen samo njim, ker druge skupine potrošnikov takrat ne opravljajo svojih nakupov. Zaradi postopnega sproščanja ukrepov starejši od 65 let lahko, enako kot druge ranljive skupine, nakup opravijo tudi izven tega časovnega okvirja, v preostalem delu obratovalnega časa prodajalne. Določba izkazovanja starosti se s tem odpravi,« sporoča vlada.

Preberite še:

Komentarji: