Predstavitvena informacija

Kako hkrati znižati dohodnino in povišati pokojnino? Mi vemo!

Z vplačilom premije za dodatno pokojninsko zavarovanje do konca leta si lahko zagotovite povračilo ali nižje doplačilo dohodnine.
Fotografija: FOTO: Triglav, pokojninska družba

 
Odpri galerijo
FOTO: Triglav, pokojninska družba  

Je nakupovalna mrzlica na črni petek in spletni ponedeljek pustila posledice v denarnici ali na tekočem računu? Ali pa je nemara ostalo še kaj denarja, ki ga velja vložiti v lepšo prihodnost? Naj vam zaupamo naložbo, ki je ne boste obžalovali. Z dodatnim pokojninskim varčevanjem si ne gradite le lepše prihodnosti, ampak hkrati skrbite tudi za lažjo sedanjost. S tem, ko se odločite za redno vplačevanje premij za pokojnino, si zagotovite posebno davčno olajšavo in z njo povrnjeno do 50 % vplačane premije. Zmagovalna odločitev, s katero pridobite kar dvakrat.

Manjša dohodnina pomeni višjo pokojnino

Dodatno pokojninsko zavarovanje je poleg vzdrževanih družinskih članov edina olajšava pri dohodnini, zato je ne gre spregledati.

Z vplačilom premije dodatnega pokojninskega zavarovanja si tako za celoten znesek vplačane premije znižate letno dohodninsko osnovo, kar pomeni, da ste posledično upravičeni do povračila dohodnine oziroma nižjega doplačila dohodnine.

Koliko lahko vplačate? Maksimalna premija, ki še zagotavlja davčno olajšavo, znaša 5,844 odstotka bruto plače oziroma 24 odstotkov prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, vendar ne več kot 2.903,66 evra (velja za leto 2023). Vplačani zneski do omenjene višine vam nižajo obveznost dohodnine.

Znesek povrnjene dohodnine oziroma znižanega plačila dohodnine je odvisen od dohodninskega razreda posameznika. Do kakšnega zneska povrnjene dohodnine ste upravičeni, lahko hitro in enostavno preverite s pomočjo informativnega izračuna povrnjene dohodnine.

FOTO: Triglav, pokojninska družba

 
FOTO: Triglav, pokojninska družba  

Še nimate dodatnega pokojninskega zavarovanja?

Zaradi davčnih spodbud, varnosti in nizkih stroškov, je dodatno pokojninsko zavarovanje najprimernejša in najugodnejša oblika pokojninskega varčevanja. Ne odlašajte, tudi če niste ravno na začetku svoje poklicne kariere, še ni prepozno.

Dodatno pokojninsko zavarovanje je namreč optimalna rešitev za praktično vse zaposlene. Z njim si boste lahko zagotovili ustrezno pokojnino in dostojen življenjski standard v času po upokojitvi.

Nikoli ni prepozno: izračunajte si mesečno rento

Veliko varčevalcev zanima, kakšna bo njihova mesečna renta pri dodatnem pokojninskem zavarovanju. Tudi to lahko hitro in enostavno preverimo. Naredili smo nekaj izračunov preko spletne aplikacije, ki jo Triglav, pokojninska družba, d.d. nudi na svoji spletni strani, in se prepričali, zakaj je smiselno, da posameznik začne varčevati čim prej:


Starost ob začetku varčevanja: 25 let
Mesečna premija do upokojitve pri 65 letih: 100 EUR
Mesečna renta z 20 letnim zajamčenim obdobjem izplačevanja: 467 EUR*


Starost ob začetku varčevanja: 35 let
Mesečna premija do upokojitve pri 65 letih: 100 EUR
Mesečna renta z 20 letnim zajamčenim obdobjem izplačevanja: 232 EUR*


Starost ob začetku varčevanja: 45 let
Mesečna premija do upokojitve pri 65 letih: 100 EUR
Mesečna renta z 20 letnim zajamčenim obdobjem izplačevanja: 108 EUR*


Starost ob začetku varčevanja: 55 let
Mesečna premija do upokojitve pri 65 letih: 100 EUR
Mesečna renta z 20 letnim zajamčenim obdobjem izplačevanja: 41 EUR*


Kako pristopite in vplačate premijo?

Če ste se odločili in bi želeli izkoristiti navedene davčne ugodnosti in hkrati poskrbeti za svojo prihodnost, vas vabimo, da obiščete spletno stran in pristopite k varčevanju ter najkasneje do 28. decembra 2023 izvedete vplačilo premije.

*Vsi zneski v izračunu so informativni. Triglav, pokojninska družba, d.d. ne jamči izplačil navedenih zneskov v izračunu in ne prevzema odgovornosti za napake ali nerazumevanje izračuna. Predpostavke so podrobneje obrazložene v Obrazložitvi informativnega izračuna na spletni strani www.triglavpokojnine.si.

Želite več informacij o individualnem dodanem pokojninskem zavarovanju? Pokličite na brezplačno številko 080 555 555 ali pošljite svoje vprašanje na info@triglavpokojnine.si.


Naročnik oglasne vsebine je Triglav, pokojninska družba, d.d.